גמישות מחירים
גמישות מחירים היא מושג בכלכלה נאו-קלאסית שמתאר בכמה ישתנה הביקוש או ההיצע ביחס לשינוי במחיר, או כמה ישתנו המחירים ביחס לשינוי בכמות. גמישות היא מושג כללי שמתאר כמה רגיש משתנה אחד לשינוי של משתנה אחר.
כאשר מדברים על "מוצר גמיש" או "מוצר קשיח" בדרך כלל הכוונה היא ל"גמישות" של ההיצע או הביקוש ביחס למחיר. לדוגמה גמישות הביקוש - בכמה רגישה הכמות המבוקשת לתזוזה במחיר. מוצר גמיש הוא מוצר שבו עליה במחיר תגרום לירידה בביקוש לעומת זאת מוצר קשיח (או ביקוש קשיח) הוא מוצר שבו רמת הביקוש נותרת דומה גם אם יש עליה במחיר. עקומת ביקוש שהשיפוע שלה חד היא קשיחה, וכזו עם שיפוע מתון היא גמישה. העקומה מתוות כאשר המחיר על ציר ה-X ואילו הכמות שאותה רוצים הצרכנים לצרוך בכל רמת מחיר (בתקופת זמן נתונה) היא על ציר ה-Y. הגמישות היא גודל נקודתי, ויכולה להשתנות עם שינוי בכמויות של המשתנים (ואף בשינוי של משתנים אחרים, ראו ביקורת בהמשך).
הגמישות למזון או לסיגריות היא נמוכה לכן עקומת הביקוש למזון היא "קשיחה" ומזון נחשבים מוצרים קשיחים. שכן כל אחד חייב לאכול ללא קשר למחיר. אם המחיר יעלה, אנשים יאכלו קצת פחות, ואם המחיר ירד, הם יאכלו קצת יותר. אפילו אם אוכל היה בחינם, אנשים לא יכולים לאכול יותר מכמות מסוימת. גם הביקוש לדלקים, מים, תרופות ולסיגריות הוא קשיח יחסית. לעומת זאת, הביקוש לחופשות במלונות באילת הוא די גמיש. אם חופשה כזו תעלה רק 100 ₪ ליום, הרבה יותר אנשים יקנו אותה. אם היא תעלה 10,000 ₪ ליום, בודדים יקנו אותה, והשאר ייסעו לחופשה בכנרת או במדינה אחרת או יוותרו על נופש כליל.
מה משפיע על הגמישות?
הגמישות הופכת לקשיחה בתלות במידת הנחיצות של המוצר לצרכנים, והאם יש לו תחליפים. למזון אין תחליפים והנחיצות גבוהה ולכן הביקוש קשיח. היבטים נוסף שעשויים להשפיע על הגמישות הוא ביקוש מושרה, הפיכת המוצר לסמל סטטוס חברתי ו/או הפיכה של המוצר לחלק חיוני לשם החזקה של עבודה או לגישה למוצרים אחרים. לדוגמה במדינות מסויימות כמו ארצות הברית קיים פרבור, דבר זה מקשה על השימוש בתחבורה ציבורית. ללא מכונית פרטית קשה להגיע לעבודה וכן יש קושי לבצע קניות של מזון. במקומות מסויימים בארצות הברית משפחות עניות מעדיפות לוותר על ארוחות (או שהמבוגרים מוותרים על חלק מהארוחות) או לקבל סיוע מזון מעמותות, אבל הן שומרות על המכונית. התנהגות זו אינה אופיינית לעניים בערים באירופה ובישראל. טלפון סלולרי היה בעבר מוצר מותרות אבל כיום בחלק מענפי העבודה הוא הפך להיות מכשיר עבודה חיוני לעצמאיים ולשכירים שצריכים להימצא בקשר עם לקוחות ומנהלים. החדירה של טלפונים סלולריים הגבירה את האפשרות לשמור על קשר אבל גם שינתה את הציפיות של לקוחות או מנהלים לגבי הזמינות של עצמאיים או עובדים, כך שוויתור על הטלפון הנייד דומה להתפטרות.
על גמישות ההיצע משפיע בין השאר הזמן. בטווח יומי, אין גמישות לכמות הדגים שהדייגים חזרו עימם לחוף. בטווח השבועי, אם מחירי הדגים גבוהים, הדייגים יבלו יותר זמן בים וידוגו יותר. בטווח השנתי הם יקנו גם עוד סירות דייג, וכך הגמישות עולה ככל שיש יותר זמן. אבל אז, יתכן וההיצע יהפוך לקשיח לחלוטין אם הדייגים כילו את משאבי הדייג. עובדה חשובה זו מוזנחת ברוב דיוני המיקרו-כלכלה, אך בכלכלה האקולוגית יש לה משמעות רבה.
ביקורת על מושג הגמישות
- הבעייתיות במדידת גמישות במערכות לא לינאריות. במערכות כאלה ייתכן ונזוז מעט מהמקום שבו אנחנו נמצאים היום, ונגלה שהגמישות למוצרים שונה מאוד בטווח אחר. היות וגמישות היא מושג נקודתי, היא יכולה להיות בעלת ערכים שונים - לדוגמה מזון הוא גמיש יותר במדינות המערביות היות ויש בהן כמות גבוהה של בזבוז מזון (כשליש מהמזון בשוק המזון העולמי מתבזבז או נזרק) וכן בגלל שבמדינות מערביות חלק גדול מהוצאות המזון הן על עיבוד המזון ולא על גידול מזון.
- רגישות של הגמישות למשנים אחרים, ולגורמים נסתרים. לדוגמה מדבור עלול לגרום לפגיעה בשטחי החקלאות וליצור קשיחות בהיצע שלא הייתה קיימת בעבר.
- התעתוע של הסתכמות על גמישות במערכות של יותר משני משתנים שאינן לינאריות.
- השתנות הגמישויות בזמן (למידה של המערכות).
ראו גם
קישורים חיצוניים
- גמישות בכלכלה בוויקיפדיה האנגלית