טראמפיזם
טראמפיזם (Trumpism) הוא כינוי לאידאולוגיה תרבות פוליטית, וסגנון ממשל, הקשורים בדונלד טראמפ והבסיס הפוליטי שלו. לטרמפיזם מספר מאפיינים כמו פופליזם, פולחן אישיות, תמיכה בתאוריות קונספירציה, הכחשת מדע, תמיכה במשטרים לא-דמוקרטיים (ובכלל זה - מנהיג רוסיה, פוטין), ויצירת קיטוב פוליטי בתוך ארצות הברית.
נכון לתחילת שנת 2023 אחד השיאים של הטרמפיזם היא תאוריית הקונספירציה שהוא ותומכיו קידמו, לפיה הבחירות בהן הפסיד בשנת 2020 זויפו בידי המפלגה הדמוקרטית. טענה זו הובילה להסתערות על הקפיטול בינואר 2021, דבר שמתואר בין התפרעות שטאמרפ סייע לה, לבין נסיון לביצוע המרדה או הפיכה. ב-19 בדצמבר 2022 וועדת חקירה של בית הנבחרים המליצה על הגשת כתב אישום נגד טראמפ, בין היתר על המרדה או תמיכה במרד. כמו כן הטרמפיזם המשיך להתחזק לפחות עד בחירות האמצע של 2022, בכך שרבים מבין הרפובליקנים מתנגדי טרמאפ, או תומכים מתונים שלו שלא הסכימו לטענה כי הבחירות זויופו, איבדו את כוחם הפוליטי והוחלפו בידי נאמני טראמפ.
יש הטוענים כי טראמפיזם הוא גרסה של ימין קיצוני-פופליסטי ולאומני שהחל להופיע במספר מדינות דמוקרטיות החל משנת 2010.[1] בתוך ארצות הברית, תומכי טרמאפ הפכו לסיעה השלטת במפלגה ההרפובליקנית בארצות הברית, כאשר רפובליקנים אחרים אופיינו לעתים קרובות כ"ממסד" והתנגדו לטראמפ. חלק מהפרשנים דחו את ההגדרה הפופוליסטית לטראמפיזם, ורואים בו צורה חדשה של פאשיזם שאולי נבדלת מפאשיזם שהתקיים בשנות ה-30 של המאה ה-20. חלקם מתייחסים אליו כתנועה פאשיסטית במפורש ואחרים כסמכותנית ולא-ליברלית. כמה היסטוריונים, כותבים על הסכנות של השוואה ישירה עם משטרים פשיסטיים אירופיים של שנות ה-30, וקובעים כי אמנם ישנן קווים מקבילים, אך ישנם גם הבדלים חשובים.
מבקרים של טרמאפ, כולל אנשים מתוך המפלגה הרפובליקנית מצביעים על הבדלים בין הטראמפיזם לבין הגישה הקלאסית של המפלגה הרפובליקנית בנוגע לסוגיות כגון סחר חופשי, הגירה, תמיכה במדינות דמוקרטיות, סגנון ממלכתי, והפרדת הדת מהמדינה.
התווית טראמפיזם הוחלה על תנועות לאומיות-שמרניות ולאומיות-פופוליסטיות במדינות אחרות כולל בדמוקרטיות מערביות, כחלק ממה שמכונה שחיקה דמוקרטית. הדבר כולל ביטוי הערצה לטראמפ עצמו, קיום של קשרים חמים איתו, תמיכה בתאוריות קונספריציה עולמית שמזוהות איתו (כמו פיצה גייט, קיו-אנאו, דיפ-סטייט ועוד), והצגתו כבעל ברית חשוב. פוליטיקאים רבים מחוץ לארצות הברית תויגו כבעלי ברית נחרצים של טראמפ או טראמפיזם, או אפילו כמקבילה של ארצם לטראמפ. הדבר כולל את סילביו ברלוסקוני באיטליה, ז'איר בולסונארו בברזיל, רג'פ טאיפ ארדואן בטורקיה, בוריס ג'ונסון בבריטניה, מרין לה פן בצרפת, נרנדרה מודי בהודו, אורבן בהונגריה ועוד. דוגמה לכך היא הידידות בין ז'איר בולסונארו לבין טרמאפ. לאחר שהפסיד בבחירות בברזיל, בולסונארו טען כי הבחירות זויפו. חוקרים טוענים כי הרשתות החברתיות של תומכי בולסנרו מלאות בקריאות לתקוף תחנות דלק, מתקני זיקוק ותשתיות אחרות, כמו גם קריאות לאנשים לבוא ל"מסיבת קריאה למלחמה" בבירה ב-8 בינואר 2023. ה"מסיבה" הזו היתה הסתערות של אלפי מתומכי בולסונארו על בניין הקונגרס, ארמון הנשיאות ובית המשפט העליון בברזיל. [2]
הבדלי מדיניות מרפובליקנים קודמים
המדיניות של טראמפ היתה שונה במספר מובנים ממדיניות מסורתית של שמרנים והימין הפוליטי עד אליו. במשך עשרות שנים תמכו מנהיגים רפובליקנים בקידום של הסכמי סחר חופשי כמו NAFTA ואילו ארגוני עובדים, ארגוני סביבה ופוליטיקאים משמאל טענו כי הסכמים אלה מוטים כלפי אינטרסים של תאגידי ענק ויובילו לפגיעה בעובדים ולפגיעה בסביבה. טרמפ לעומת זאת החל לתקוף הסכמים אלה.
במשך עשרות שנים המפלגה הרפובליקנית תמכה בקו-ניצי מדיני במיוחד מול ברית המועצות בזמן המלחמה הקרה ורוסיה, דבר זה בא לידי בייטוי גם בקיום של ברית נאטו המשותפת למדינות הדמוקרטיות באירופה ולארצות הברית כאיום מול רוסיה. גם לאחר המלחמה הקרה ימנים רפובליקנים היו חשדנים כלפי רוסיה והמשיכו לראות בה איום צבאי פוטנציאלי. טרמפ טען כי סין היא האיום מספר אחת של ארצות הברית כיום, והחל במלחמת סחר איתה. במקביל הוא הידק את הקשרים עם וולדימיר פוטין. דבר זה עמד בניגוד לעמדות מדינות רבות במערב שראו בפוטין איום לאחר הפלישה לקרים בשנת 2014. במקביל טרמפ גם הפנה גב למדינות אירופה דמוקרטיות שהיו בנות ברית של ארצות הברית כמו גרמניה, צרפת, בריטניה. כאשר פלשה רוסיה לאוקרינה בפברואר 2022 רוב מדינות העולם המערבי תמכו בה - על ידי חרם כלכלי על רוסיה, וכן בסיוע בציוד צבאי, במודיעין ובאימון לוחמים. לעומת זאת יום לפני הפלישה של רוסיה לאוקרינה , כאשר פוטין הכריז כי חלקים מאוקרינה הם חלק מרוסיה טרמפ שיבח אותו, טען כי זה צעד "גאוני" וטען כי זה "נפלא". [3]
כנשיא, טראמפ השמיע לעיתים קרובות הצהרות כוזבות בנאומים פומביים ובהתבטאויות אחרות. המידע השגוי תועד על ידי בודקי עובדות. על פי הניו יורק טיימס, בעשרת החודשים הראשונים לכהונתו השמיע טראמפ כמעט פי 6 שקרים וטענות כוזבות מאשר ברק אובמה בכל 8 שנות כהונתו. כלומר שיעור אי-אמת גבוה פי 32.
אקדמאים וכלי תקשורת תיארו בהרחבה את התופעה כחסרת תקדים בפוליטיקה האמריקאית. דפוס דומה נצפה כשהיה מועמד לנשיאות. כלי תקשורת רבים אף תיארו אמירת כזבים כחלק מובהק מזהותו הפוליטית. שר החוץ לשעבר של הנשיא הרפובליקני, ג'ורג' וו. בוש, קולין פאוול, שלדבריו מעולם לא השתמש במילה בהתייחס לאף נשיא קודם, אמר ביוני 2020 שטראמפ "משקר כל הזמן". [1]
תכונות של קהל מצביעים
אחת השאלות שעולות היא האם יש מאפיינים לקהל שנוהה אחרי טרמאפ. לדוגמה עד כמה הם מוכנים להודות בכך שמידע לא נכון שהוא מפיץ הוא שגוי. שאלה אחרת היא אם אנשים שמפיצים עובדות לא נכונות באמת מאמינים בעובדות אלה או עושים זאת מתוך נאמנות מפלגתית. בנאום ההכתרה של טראמפ ב-2017 הגיעו פחות אנשים מאשר נאום ההכתרה של אובמה. טמרמפ צייץ כי בנאום ההכתרה שלו נכח הקהל הגבוה ביותר מעולם. חוקרים שאלו עד כמה תומכיו של טרמאפ מוכנים להאמין לטענה זו. החוקרים הראו ל-1388 בוגרים שתי תמונות - אחת מנאום ההכתרה של אובמה והאחרת מנאום ההכתרה של טרמאפ. חצי מהנשאלים התבקשו לשייך את התמונה לההשבעה של אובמה או טרמאפ. אנשים שלא הצביעו עמו תשובה שגויה בשאלה זו בשיעור של 20%, תומכי אובמה טעו בשאלה זו בשיעור של 10% ותומכי טרמאפ טעו בשאלה זו בשיעור של 40%. החצי השני של הנשאלים התבקשו להגיד באיזה תמונה יש יותר אנשים. אנשים שלא הצביעו ענו תשובה שגויה בשיעור של 3% תומכי אובמה טעו בשיעור של 3%, בעוד שתומכי טרמאפ טעו בשיעור של 15%. [4]
תאוריות קונספירציה
תומכים רבים של טרמפ השתמשו בתאוריות קונספריציה במהלך קמפיינים שלו ובשנות כהונתו. הדבר כולל את "פיצה גייט" במהלך בחירות 2016 , קיו-אנאן, דיפ-סטייט, טענות לזיופי מקרי-ירי המוני על ידי מתנגדי תעשיית הנשק, והטענות כי בחירות 2021 זויפו.
תאוריית פיצה גייט היא תאוריית קונספירציה הקושרת בין בכירי המפלגה הדמוקרטית לבין רשת פדופיליה וסחר בנשים. ב-19 במרץ 2016 חשבון הדואר האלקטרוני האישי של ג'ון פודסטה, יושב-ראש הקמפיין של הילרי קלינטון, נפרץ על ידי ממשלת רוסיה בהתקפה של פישינג והודעות האימייל שלו פורסמו על ידי ויקיליקס. תומכי תאוריית פיצה גייט טענו כי הודעות דואר אלקטרוני רבות הכילו מסרים מקודדים המתייחסים לסחר בבני אדם לצורך התעללות פולחנית שטניסטית וקישרו מספר מסעדות בארצות הברית לחברי המפלגה הדמוקרטית ולהתעללות מינית בילדים. התאוריה נחקרה ונשללה על ידי העיתונות והמשטרה.לקראת מועד הבחירות לנשיאות 2016 גברו באינטרנט השמועות ובאתר Reddit פורסמה טענה על מעורבותו של בית אוכל בשם "קומט פינג פונג" בבירה וושינגטון בשערורייה המדוברת. הסחר בנשים נוהל ככביכול ממרתף המסעדה אף כי למסעדה אין מרתף. אף כי טענה זו נדחתה על ידי גורמים רבים, היא הופצה בתפוצה רחבה. אתר הפייק ניוז Your News Wire הפיץ את התאוריה והופץ על ידי אתרים תומכי טרמאפ, כולל האתר SubjectPolitics.com שטען גם כי שוטרים של משטרת ניו יורק NYPD פשטו על מעונה של הילרי קלינטון.[5] התאוריה הופצה בהמשך בקרב אתרי חדשות ימנים הדבר כלל את InfoWars, Planet Free Will ואת The Vigilant Citizen. [6] כמו כן הטענה קודמה על ידי פעילים ימנים כמו Mike Cernovich, Brittany Pettibone, ו Jack Posobiec. [7] התאוריה הובילה לכך שאדם חמוש ננכס לפיצריה וירה באוויר. לאחר הבחירות התאוריה הגלגלה לתאוריה נרחבת יותר -QAnon.
QAnon, כקיצור של "Q Anonymous" (באנגלית: קיו האנונימי), היא תאוריית קשר בקרב הימין הקיצוני בארצות הברית ובקרב אנשים בעולם, המבוססת על פרסומיה באתרי אינטרנט 4chan של דמות מסתורית בשם Q באוקטובר 2017. לפי התאוריה, קיימת מזימה סודית כנגד דונלד טראמפ, ותומכיו שמונהגת בידי הדיפ סטייט בארצות הברית ומטרתה, להסתיר מלחמה סודית שמנהל הנשיא נגד רשת סחר בילדים למטרת מין שמפעילים פדופילים סוגדי שטן ששולטים בעולם. לטענת מאמיני התיאוריה, רשת המין כוללת אנשי הוליווד, בכירי ממשל וחברי המפלגה הדמוקרטית. בפוסט טען Q שיש לו גישה למסמכים מסווגים בממשל האמריקאי שחושפים את רשת הסחר בילדים, ותיאוריות קונספירציה רבות נוספות, ביניהן הפצת הטענה שנגיף הקורונה הוא שקר שנוצר על ידי ממשלות העולם. סביב התיאוריה התפתחה תנועה הקרויה באותו שם שמורכבת מקהל המאמינים של התיאוריה, וביניהם כאלו שפרסמו את טענותיו של Q למטרות רווח. התנועה קוראת לאומה האמריקאית להוות "הפיכה נגדית" כנגד רשת הפדופילים שבה נלחם טראמפ לכאורה. התנועה אובחנה על ידי מספר מכוני מחקר אמריקאים כבעלת מאפיינים של כת.
תאוריית מקרי ירי המוני מזוייפים היא תאוריית קונפסירציה שהופצה על ידי אלכס ג'ונס ואתר InfoWars. אלכס ג'ונס (באנגלית: Alexander Emerick Jones) הוא מנחה תוכנית רדיו ומפיק סרטים המקדם תאוריות קונספריציה שונות כולל אסון התאומים, הסדר העולמי החדש, הנחיתה על הירח באמצעות אתר הקונספירציה InfoWars. ג'ונס הואשם בהפצה של תאוריות קונספירציה על הטבח בבית הספר היסודי סנדי הוק בשנת 2012 (בו נרצחו 20 ילדים ו-6 מבוגרים), ועל הטבח בתיכון דאגלס בשנת 2018 (בו נרצחו 14 ילדים ו-3 מבוגרים). הוא טען כי מדובר במבצעי דגל כוזב שהונדסו על ידי תומכים בהטלת מגבלות על נשק חם. דייוויד הוג (David Hogg) היה תלמיד בן 18 בעת שניצל מהטבח בתיכון דאגלס, והפך לאחר מכן לפעיל בולט במחאה נגד נשק. ג'ונס טען כי הוג היה בעצם "שחקן אסונות" בטבח שבויים על ידי ה-Deep state. בשנת 2018 שש משפחות של קורבנות של הירי בבית הספר היסודי סנדי הוק כמו גם סוכן FBI שהגיע למקום הירי הגישו תביעת דיבה נגד ג'ונס, על חלקו בהפצת תאוריות קונספירציה שגרמו להטרדות, איומים ומעקבים אחר ניצולי הטבח. במרץ 2019 ג'ונס הודה בתשאול תחת שבועה כי מקרי המוות היו אמיתיים. ואמר כי " ואני, עצמי, כמעט הייתי בעבר במין סוג של פסיכוזה, שבעצם חשבתי שהכל מבוים, למרות שעכשיו למדתי שהרבה פעמים דברים הם לא מבוימים" הוא טען כי הוא חשב בעבר כי כל דבר הוא קונספירציה, מתוך אמונה כי משקרים לו שוב ושוב, וכי הוא נכנס לתוך "חשיבת יחד" של קהילות שחושבות שהקונספירציה היא גלובלית וממוסדת. במהלך המשפט, העידו משפחות ההרוגים כי טענותיו הקונפירטוריות של ג'ונס גרמו להטרדתם ואף באיומי רצח כלפיהם. ב-12 באוקטובר 2022, פסק השופט על פיצוי בסך 965 מיליון דולר שיחולקו בין 15 נפשות (8 משפחות ההרוגים וסוכן ה-FBI).
הכחשת מדע
- ערך מורחב – הכחשת מדע בממשל טראמפ
התמיכה של טרמאפ בתאוריות קונספריציה הובילה את טרמפ לערער על דעות של מדענים ולקדם הכחשת מדע. דוגמאות בולטות לכך היו מגיפת הקורונה והכחשת אקלים.
במאמר משנת 2022 טענו חוקרים כי ממשל טראמפ דיכא, המעיט או פשוט התעלם ממחקרים מדעיים שהדיגמו את הצורך ברגולציה כדי להגן על בריאות הציבור והגנת הסביבה. נסיונות ממשל טרמפ לפגוע במדע מתועדים באתר "Silencing Science Tracker" שהוא בסיס נתנים שמתעד פעולות נגד המדע שנוקטות ממשלות שונות. [2] החוקרים הסתמכו על נתוני מעקב במשך 4 שנות נשיאות טרמפ והראו כי נשיאות טראמפ שינתה מהותית את האופן שבו סוכנויות ממשלתיות פדרליות מבצעות, משתמשות ומתקשרות מחקר מדעי.[8] לפי המחקר הממשל הפדרלי נקט פעולה נגד המדע 346 פעמים, והממשל המקומי נקט עוד 156 פעולות נוספות נגד המדע. לדוגמה תועדו 154 מקרים שבהם הממשל הפרדלי צינזר מדענים ועוד 19 מקרים של צזנורה עצמית. כ 72% מהמקרים האלה נגעו לשינוי אקלים.
ד"ר ננסי מסוניר, כיהנה כראש המרכז הארצי לחיסונים ולמחלות נשימה במרכז לבקרת מחלות של ארה"ב -ה-CDC. ב-26 בפבוראר 2020, אמרה מסוניר כי השאלה אינה האם נגיף הקורונה יתפשט בארה"ב אלא מתי. [9] על פי דיווחים בתקשורת האמריקאית, טראמפ ופקידים בבית הלבן כעסו מאד כאשר נודע להם על ההצהרה הזו והחליטו לכנס מסיבת עיתונאים למחרת. טראמפ סתר במסיבת העיתונאים את ההערכות של ה-CDC: "אינני חושב (שהתפרצות הנגיף בארה"ב) בלתי נמנעת". [10] ערוצי תקשורת ימניים בארה"ב יצאו עם תאוריית קונספירציה שלפיה מסוניר, אחותו של רוד רוזנסטיין, לשעבר סגן שר המשפטים, חותרת תחת טראמפ. בעבר, הפיצו חוגים ימניים שמועות שרוזנסנטיין זמם להדיח את טראמפ. תאוריית הקונספריציה בעקבות הצהרת מסוניר היתה שגם היא זוממת להדיח אותו.[10]
בשלבים ראשונים של המחלה, בפברואר 2020 ניסה טרמפ ניסה לעורר רושם שמדובר בסך-הכול בסוג של שפעת [10]. בספטמבר 2020 נחשפו הקלטות של טראמפ בהן הודה כי ידע באותו זמן כי מדובר בנגיף קטלני "מסוכן, מועבר באוויר, מדבק מאוד וקטלני יותר מהשפעת". כל זאת לפני שהחלה התפרצות המגיפה. הוא טען כי ניסה למנוע פניקה. בזמן שטרמפ הצהיר בפומבי כי המגיפה עומדת להעלם הודה טראמפ בשיחות שהוקלטו כי המחלה מסוכנת ביותר. מומחים טענו כי אם היה חושף בזמן את המידע, מתים רבים היו יכולים להינצל.[11]
במרץ 2021 יצאו שישה מומחי בריאות בכירים, ששרתו בעבר בממשל טרמאפ, נגד ממשל טרמאפ בגלל הטיפול שלו במגיפת הקורונה. השישה הם ד"ר אנתוני פאוצ'י הנחשב למומחה מס' 1 למחלות זיהומיות בארצות הברית, ד"ר דבורה בירקס, שכיהנה כראש צוות התגובה והמתאמת מטעם הבית הלבן במאבק בקורונה; אדמירל ד"ר ברט גירויר, ששימש כעוזר שר הבריאות בממשל טראמפ; ד"ר סטפן האן, לשעבר ראש ה-FDA; ד"ר רוברט קדלק, עוזר לשעבר של שר הבריאות האמריקאי וד"ר רוברט רדפילד, לשעבר ראש ה-CDC. [12]
השישה חשפו את ההתנהלות הבעייתית של טרמאפ והצוות סביבו. הם העידו כי הממשל מנע מהם לשתף לציבור מידע חיוני , הופעלו עליהם לחצים שלא להביע את עמדותיהם המקצועיות, וכי היו להם עימותים תכופים עם כמה אישים סביב הנשיא, לרבות עם מי ששימש אז כשר הבריאות, ד"ר אלכס אזאר, וכן את המסרים המבולבלים והסותרים שהממשל שידר והפיץ לציבור.[12] ד"ר בירקס אמרה "ניתן היה למנוע את מותם של מאות אלפי אמריקאים. הם פשוט מתו לשווא".[12] הרופאים טענו כי נאלצו "לנווט עצמם בתוך ים של שקרים מצד הבית הלבן" ועל יחסים מתוחים שהיו להם עם הנשיא והצוות שלו. למרות שהבינו מוקדם מאוד שמגיפת הקורונה היא איום ממשי על בריאות הציבור בארה"ב, פקידי הבית הלבן דחו בזלזול את הנתונים שהציגו והשיבו להם: "הקורונה היא בסך הכל לא עניין כזה גדול". [12]
דוגמה להפעלת לחץ על הרופאים היתה כאשר ד"ר בירקס, בניגוד לעמדתה המקצועית, אולצה לומר לתקשורת ולציבור שהסכנה במחלה מאוד נמוכה. [12] ששת הרופאים, טענו כי קיבלו איומים על חייהם. "אוהדי טראמפ לא בחלו במפורש באיום לרצוח אותנו". ד"ר פאוצ'י למשל סיפר ששכר מאבטחים שהוצבו ליד ביתו וליוו אותו לכל מקום שאליו הגיע במסגרת תפקידיו. האיומים הגיעו גם לבנותיו של פאוצ'י ורמזים מפורשים שהוא יעד לחיסול.[12]
באמצע ינואר 2020 הזהיר ארגון הבריאות העולמי שהנגיף צפוי להדביק רבים בעולם וכי הוא עלול לסכן אנשים מבוגרים. ב־30 בינואר 2020, לאחר שהוכח שהנגיף מועבר מאדם לאדם ובעקבות העלייה במספר המקרים במדינות אחרות, הכריז ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום בעקבות התפרצות המחלה. החל מינואר 2020 מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, ד"ר טדרוס אדהנום גברייזוס, קרא למדינות החברות בארגון ולתורמים פרטיים לתרום 675 מיליון דולר כדי לסייע לארגון להתמודד עם הנגיף וכדי לסייע למדיניות עניות לעצור את התפרצות הנגיף בתחומן. בשלב ראשון ההפצרות לא הועילו מאוד, והארגון קיבל תרומות בסך 54 מיליון דולר (כולל 37 מיליון שהתקבלו בתחילת מרץ מממשלת ארצות הברית). [3] בתחילה הפחית מחומרת הסכנה והתעלם מאזהרות מומחים בממשלו, והעדיף שיקולים כלכליים. ב-6 במרץ חתם טראמפ על העברת כ-8 מיליארד דולר כסיוע חירום למניעת התפשטות המחלה ולמחקר מדעי. ב-13 במרץ 2020 הכריז על מצב חירום לאומי. מאמצע מרץ החל טראמפ לקיים מסיבות עיתונאים יומיות, לצד מומחים רפואיים ופקידים בממשלו. ב-24 באפריל הציע טרמפ לטפל בחולים בצורות לא שגרתיות כמו להחדיר קרני UV לגופם של הנדבקים, או להזריק להם חומר חיטוי לריאות. מומחים בארה"ב נדהמו מהצעתו של הנשיא ואמרו שאינה ריאלית.[4] ב-14 באפריל 2020 הודיע טרמאפ כי ארצות הברית מפסיקה את תמיכתה בארגון הבריאות העולמי. הוא האשים את הארגון בכך שכשל בטיפול במגפה. טראמפ טען שהארגון הפיץ מידע שפרסמה סין לגבי הנגיף מבלי לבדוק אותו, דבר שכנראה הוביל להתפשטות רחבה של הנגיף שהייתה יכולה להימנע. מנכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, הגיב להצהרתו של טראמפ ואמר כי זה לא הזמן לעצור את המימון לארגון הבריאות העולמי או לנהל חקירה על התפשטות הנגיף בעולם. ראשי מדינות נוספים הצטרפו לקריאתו של גוטרש. ב-7 ביולי הכריזה ארצות הברית על פרישתה מהארגון. הפרישה הייתה אמורה להיכנס לתוקף כעבור שנה אך בוטלה בינואר 2021.
הכחשת אקלים מטעם טרמאפ נגעה הן בחוסר הרצון שלו לקדם אמנות בינלאומיות והן ביחס שלו לחוקרים ומדענים. דבר זה התקיים בכל שנות מנהיגותו. לדוגמה בשנת 2, 020 מעט לפני הבחירות,הדיח ממשל טרמאפ את המדען הראשי של מינהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי (NOAA), משום שביקש מעובדים חדשים להתחייב להימנע מפרסומים המבוססים על אידיאולוגיה. [5]
השוואה למנהיגים פאשיסטים
ההיסטוריון Thomas Weber מזהיר כי בעוד טראמפ אינו פאשיסט הוא עדיין מסוכן לדמוקרטיה. אחת הבעיות של הטיעון כי טרמאפ הוא פאשיסט היא שבעוד כל המנהיגים הפאשיסטים הם דמוגגים, לא כל דמגוג הוא בהכרח פאשיסט.וובר מזהיר מפני השוואת טראמפ להיטלר. שכן בהשוואה כזו אנשים מגיעים בצדק למסקנה כי טרמאפ אינו היטלר, ומכאן קופצים למסקנה כי הדבר מעיד כי טרמפ לא מסוכן לדמוקרטיה. [13]
ראו גם
- שחיקה דמוקרטית
- תאוריות קונספירציה
- עולם רדוף שדים
- ספין דיקטטורים
- הכחשת מדע
- חברת השפע, אמת כמוצר ציבורי
- פוליטיקה בת קיימא
- גרף הפיל, כשתאגידים שולטים בעולם, גלובליזציה
- תעמולה
הערות שוליים
- ^ Lowndes, Joseph (2019). "Populism and race in the United States from George Wallace to Donald Trump". In de la Torre, Carlos (ed.). Routledge Handbook of Global Populism. London & New York: Routledge. "Trumpism" section, pp. 197–200. ISBN 978-1315226446. Trump unabashedly employed the language of white supremacy and misogyny, rage and even violence at Trump rallies was like nothing seen in decades.
- ^ תומכי בולסונרו הזמינו המונים ל"מסיבה". ואז ברזיל קיבלה מהומות קפיטול משלה, ניו יורק טיימס, הארץ, 09.01.2023
- ^ "זה גאוני": בעיצומה של המתיחות - טראמפ מרעיף תשבוחות על פוטין, מעריב אונליין, 23/02/2022
- ^ This is what Trump voters said when asked to compare his inauguration crowd with Obama’s וושינגטון פוסט, 2017
- ^ Silverman, Craig (November 4, 2016). "How A Completely False Claim About Hillary Clinton Went From A Conspiracy Message Board To Big Right Wing Blogs". BuzzFeed. Archived from the original on December 5, 2016
- ^ "Fake News Onslaught Targets Pizzeria as Nest of Child-Trafficking". The New York Times. Archived from the original on December 8, 2016.
- ^ Fisher, Marc; Cox, John Woodrow; Hermann, Peter (December 6, 2016). "Pizzagate: From rumor, to hashtag, to gunfire in D.C." The Washington Post. Archived from the original on December 20, 2016
- ^ Romany M. Webb, Lauren Kurtz, Chapter Four - Politics v. science: How President Trump's war on science impacted public health and environmental regulation, Editor(s): Toby Bolsen, Risa Palm, Progress in Molecular Biology and Translational Science, Academic Press, Volume 188, Issue 1, 2022, Pages 65-80, ISSN 1877-1173, ISBN 9780323994392,
- ^ הקורונה בדרך לתפוח הגדול: בארה"ב נערכים להתפשטות משמעותית של הנגיף, גלובס, וול סטריט ג'ורנל 26.2.2020
- ^ 10.0 10.1 10.2 שגיאת ציטוט: תג
<ref>
לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשםגלובס_פברואר
- ^ "לשנמך את זה": טראמפ הודה שהפחית מסכנות הקורונה באופן פומבי, יונה לייבזון, ערוץ 12, 09/09/20
- ^ 12.0 12.1 12.2 12.3 12.4 12.5 "מאות אלפי אמריקאים מתו לשווא במגיפת הקורונה", מערכת דוקטורס אונלי 29.03.2021
- ^ Trump is not a fascist. But that didn’t make him any less dangerous to our democracy, January 24, 2021, CNN
קישורים חיצוניים
- טראמפיזם, ויקיפדיה באנגלית