טבעונות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
(הופנה מהדף טבעונים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

טבעונות היא השקפת עולם לפיה יש להימנע מלצרוך כל דבר שמקורו בבעלי חיים (animalia) למעט בשר מתורבת, ביצים טבעוניות וחלב טבעוני (חלב שהופק בתהליך סינטתי במעבדה), אלא אם שימוש זה מוכרח להישרדות. טבעונות היא בדרך כלל אחת הפעולות העיקריות של פעילים ותנועות למען זכויות בעלי חיים.

טעמים לבחירה בטבעונות

הבחירה בטבעונות עשויה להיות מבוססת על טעמים שונים. כמה מהעיקריים בהם הם:

טעמי מצפון

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – זכויות בעלי חיים

רבים מהטבעונים בוחרים באורח חיים טבעוני מתוך תמיכה מוסרית ברעיון של חיים ללא ניצול, גרימת הרג וסבל. יש המתנגדים לעצם ניצולם בעלי חיים למאכל, ויש שאינם מתנגדים לעצם ניצולם של בעלי החיים לצורך מאכל, אבל מתנגדים לתנאים הקשים בהם מוחזקים בעלי חיים במשקים מתועשים, כגון כליאה בצפיפות, הפרדה מההורים בגיל צעיר, או שימוש בברירה מלאכותית להאצת קצב הגדילה, באופן הפוגע ברווחת בעלי החיים. יש הרואים הן בניצול בעלי החיים והן ביחס הניתן להם במהלך חייהם טעמים מוסריים להימנע מצריכת מוצרים מן החי.

טעמי בריאות

סיבה נוספת למעבר לאורח חיים טבעוני הינה שיקולי בריאות, מכיוון שמזון מהצומח מכיל כמויות נמוכות יותר של שומן, ובפרט שומן רווי, ואינו מכיל כלל כולסטרול, ובשל כך מפחית את הסיכון ללקות במחלות לב, השמנת יתר ובעיות בריאותיות נוספות. כמו כן, יש הרואים שיקול בריאותי להימנעות מבשר ומוצריו בשל ההורמונים והאנטיביוטיקה הניתנים לבעלי החיים במהלך חייהם.

מנגד, אנשי תזונה רבים מצדדים באכילת בשר, בנימוקם שבשר מהווה מקור חשוב בתזונה המערבית לחלבון, למינרלים שונים, ולוויטמינים (בפרט ל-B12), והפסקה לא מבוקרת של צריכת בשר יכולה להוביל לחסרים ברכיבים תזונתיים אלו. עם זאת, ניתן לקיים תזונה טבעונית בריאה, מבלי לפתח חסרים, כל עוד מקפידים על אכילה נכונה ומאוזנת, ובעיקר מתכונים המכילים חלבונים מן הצומח כגון: מוצרי סויה, קטניות שונות בשילוב עם דגנים (עדשים עם אורז מלא) ואגוזים לסוגיהם. מומלץ לטבעונים לבצע בדיקות שגרתיות לכמות ויטמין B12 בדם.

טענה נוספת המצדדת בטבעונות היא כי אין כל צורך במוצרי חלב כדי לקיים אורח חיים בריא ועל כן עדיף להימנע מהם.

בעקבות העניין הגובר בטבעונות ובצמחונות, כיום קיימת בקרב תזונאים יותר פתיחות לנושא, ויותר תזונאים מציעים עזרה בגיבוש תפריט טבעוני וצמחוני בריא.

המלצות הקואליציה האירופית של סרטן השד (Europa Donna), המיוצגת בישראל על ידי האגודה למלחמה בסרטן ממליצות על אכילת מזון בריא ומגוון, תוך העדפה של מזון ממקור צמחי כחלק ממאמץ להקטין את התחלואה בסרטן השד. המלצות נוספות כוללות הפחתה של צריכת שומנים מהחי, הפחתת צריכת סוכר, קיום אורח חיים פעיל ברוב ימות השבוע ועוד צעדים.[1]

טעמים אקולוגיים

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – השפעות סביבתיות של מזון מהחי

צריכת מזון מן החי גורמת למפגעים אקולוגיים מסוגים שונים[2]: זיהום הנוצר בתעשיית הבשר והמזון מהחי, תפיסת שטחי חקלאות ושימוש במשאבים גדולים (לדוגמה מים) יותר הנדרשים לשם הזנת חיות במקום גידולים צמחיים.

תרבות טבעונית עדיפה על תרבות מזון מן החי בכל הנוגע לתחזוק מערכת אקולוגית שכן היא כרוכה פחות בייצור פליטות רעלים בשל פליטות גופניות של רבבות מיליארדי בעלי חיים בשנה נתונה, המתרבים בצורה לא טבעית, הגורם שינוע קיצוני ומיותר של סחורות; אם בכדור הארץ יתקיימו יותר מ-10 מיליארד אנשים בערך הרי שטבעונות היא כורח מציאות אקולוגי, יהיה זה הרסני לגדל מיליארדי בעלי חיים בכדי להאכיל כל אנשים אלה בבשר חיות משחיטה.

זיהום

משקי החי אחראים ל-18% מהפליטות של גזי חממה, ובעיקר מתאן. משקי החי יוצרים זיהומי קרקע וזיהומי מים נרחבים שמקורם בחוות הגידול והרפתות. כמו כן נודעת להם השפעה שלילית על המגוון הביולוגי.

תפיסת שטחי חקלאות

חלק גדול מהאנרגיה הגלומה במזונם של בעלי חיים משמשת לטובת קיומם השוטף, וחלק משני לשם צבירת מסה. דבר זה נובע ישירות מהחוק השני של התרמודינמיקה - מבחינה פיזיקלית כל יצור חי מקיים תהליכים פיזיקליים וצריך לבצע עבודה פיזיקלית כדי לבצע פעולות כמו נשימה, עיכול, חשיבה, תנועה, תחזוקת הגוף ועוד - כל אלה מחייבים פליטה של אנרגיה. האנרגיה שבני האדם יכולים להפיק מתזונה בשרית הינה רק האנרגיה ששימשה את בעלי החיים לצבירת המסה שלהם. כתוצאה מכך השטחים החקלאיים הדרושים להזין בעלי חיים לטובת תזונה בשרית גדול פי כמה מזה שהיה דרוש לספק את אותה התזונה ממקורות צמחיים. כבר כיום כ-60%, משטחי כדור הארץ שאינם מכוסים קרח-עד, משמשים לתעשיית הבשר, בעיקר למרעה וגידול מספוא. שטחי חקלאות אלו כוללים את השטחים שנוצרו כתוצאה מבירוא יערות. רוב אוכלוסיית כדור הארץ ניזונה מכמויות קטנות מאוד של בשר, אם בכלל. לפיכך, להזנת כל אוכלוסיית כדור הארץ בבשר ידרשו שטחי חקלאות עצומים, גם לאחר בירוא כל היערות שעוד נותרו.

גידול בעלי חיים לשם תזונה הגיוני מבחינה פיזיקלית רק בתנאים קיצון שבהם תזונה צמחית היא קשה - לדוגמה מרעה צאן במדבר, וכן גידול או ציד או דיג של בעלי חיים בטונדרות קרח.

טעמים אסתטיים

ניתן לשער כי ישנם טבעונים הבוחרים בטבעונות מכיוון שהם לא חשים בנוח עם הרעיון של אכילת בשרן של חיות או מוצרים מן החי, גם אם הם לא מוצאים בכך פגם מוסרי. בחירה זו שונה מבחירה בטבעונות מטעמי מוסר, מכיוון שהיא אינה מבוססת על עמדה עקרונית נגד ניצול חיות לצורכי מאכל, אלא על העדפה אישית או תחושה.

טעמים רוחניים

טיעונים רוחניים בעד טבעונות נסובים סביב טענות למצב אפשרי של גלגול תודעות (שאיננו בהכרח משקף את המונח "גלגול נשמות" ועוסק בתודעה גרידא); לפי טיעונים אלה, אם יש גלגול תודעות או לחלופין אם תודעה נתונה תמשיך לאחר המוות לחיים אחרים בעולם זה אז על בני האדם האחריות להפוך עולם זה למקום שמח יותר ואם לא יעשו כן והעולם יהפוך עצוב יותר (עם יותר סבל) יותר ותודעתם תשתנה להיות זו של נפש חיה שנולדה בעולם עם שגרת סבל וכאב כמו במקרה של התעללות ושחיטה אז במובן מסוים הם פוגעים בעצמם אם לא יימנעו מכך כי הם אולי יהיו החיה הזאת שתתקיים ותסבול מכך, אלא שאת קיומה ניתן למנוע דרך טבעונות. גרסה נרחבת יותר של הטיעון קשורה גם באפשרות לעונש רוחני מכוון (ישיר) למי שיכלו להימנע מכך ובחרו במודע שלא להימנע מכך.

ראו גם

קישורים חיצוניים

אתרי מתכונים

הערות שוליים

  1. ^ האגודה למלחמה בסרטן, מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד
  2. ^ השפעות סביבתיות של מזון מן החי - דו"ח של ארגון המזון והחקלאות.