חוק ההסדרים/מסים – משיכת "רווחים ראויים לחלוקה" בשיעור מס מופחת
תקציר
- עמודים 137-149 בהצעת מדיניות 2009-2010, סעיף 14
- החלטת ממשלה מס' 170, מסים
סעיפים קשורים
- מסים – שינוי הדוח התקופתי ודיווח מקוון
- מסים – החלת מע"מ בשיעור רגיל על ירקות ופירות טריים
- מסים – העלאת המס על סיגריות
- מסים – הגדלת שווי השימוש ברדיו טלפון נייד
- מסים – ביטול שיעור המס המופחת על הכנסתם החייבת של עיתונאי חוץ וספורטאי חוץ
- מסים – מעבר לשיטה שוויונית במתן הטבת המס בישובים
- מסים – הפחתת הטבה במס למסיימי תואר אקדמי ראשון במוסדות להשכלה גבוהה
- מסים – הקטנת סכום הפטור לבעלי מוגבלויות
- מסים – הפחתת תקרת הפטור ממס על רווחים שמקורם בהימורים בהגרלות ובפרסים
- מסים – שינוי שיטת המיסוי של אלכוהול
- מסים – העלאת בלו המוטל על בנזין
- מסים – משיכת "רווחים ראויים לחלוקה" בשיעור מס מופחת
- מסים – תיקון סעיף 14ד לפקודה
- מסים – הקמת צוות מס שבח
- מסים – ביטול שיעור מע"מ אפס בתיירות נכנסת
- מסים – מיסוי עלויות חיצוניות בייצור חשמל
- מסים – הפחתת מסים רב שנתית לשנים 2009 עד 2016
כתבות מהעיתונות
- חוק ההסדרים: המס על דיבידנדים יפחת ל־12%, באתר כלכליסט, 28/04/09
ניתוחים והשפעות
דברי הסבר
משיכת "רווחים ראויים לחלוקה" בשיעור מס מופחת – הוראת שעה:
בחוק לתיקון פקודת מס הכנסה (תיקון מס' 132), התשס"ב-2002, הועמד שיעור המס על "רווחים ראויים לחלוקה" על 25% (או 20% לגבי מי שאינו בעל מניות מהותי), בדומה לשיעור המס המוטל על דיבידנד. בכך הושווה נטל המס בין בעלי מניות שמקבלים את הרווחים כדיבידנד ומשלמים עליהם מס הכנסה בשיעור של 20% או 25%, לפי הענין, ובין בעלי מניות שמוכרים את מניותיהם, בפירוק או בנסיבות אחרות, בשעה שהרווחים נותרים צבורים בחברה, ומשלמים מס רווחי הון כאשר על רווח ים ראויים לחלוקה שיעור המס הוא אותו שיעור שהיה חל אילו היו מתקבלים כדיבידנד.
בטרם תיקון זה, קבע סעיף 94 בלפקודה שיעור מס מופחת על "רווחים ראויים לחלוקה". כך, עד ליום 31.12.2002, רווחים כאמור היו מתחייבים בעת פירוק או בעת מכירת המניות במס בשיעור 10% בלבד.
על פי נתונים הקיימים בידי רשות המסים סכומים הצבורים בידי חברות נאמדים בעשרות מיליארדי ש"ח והם אינם מחולקים שכן חלוקתם תחייב את בעלי המניות במס בשיעור של 20% או 25%, לפי הענין, כאמור לעיל.
הפחתת מס לתקופה קצובה לשיעור של 12% עשויה ליצור תמריץ למשיכה חד-פעמית של רווחים היסטוריים ובכך לגרום להגדלת ההכנסות ממסים, ניוד הון ועידוד הצריכה הפרטית. עם זאת ועל מנת למנוע מצב שבו משיכת הרווחים הראויים לחלוקה יהוו תחליף למשיכת שכר ותשלומים אחרים, מוצע כי תנאי לקבלת השיעור המופחת הוא שלא תהא ירידה ברמת השכר ותשלומים אחרים שמשולמים לבעלי המניות בחבר בני האדם, ביחס לממוצע רמת שכרם בשנים 2007 ו-2008, בשנה בה התקבלה בידם ההכנסה מהדיבידנד "המוטב" (שנת 2010) ובשתי שנות המס שלאחריה.
לפיכך מוצע לקבוע כהוראת שעה כי משיכת הרווחים הראויים לחלוקה כהגדרתם בסעיף 94ב לפקודה, שנצברו עד 31 בדצמבר 2002, בידי מי שאילו היה מוכר את המניות היה זכאי לשיעור מס של 10%, תתחייב בשיעור מס מופחת של 12% בלבד, והכל בתנאי שרמת השכר ותשלומים אחרים לבעלי מניות לא יפחתו במהלך השנה בה התקבל הדיבידנד ובשתי שנות המס שלאחריה. מוצע לקבוע כי הוראת השעה תחול לגבי משיכת רווחים ראויים לחלוקה שתיעשה החל מיום 1.1.2010 ועד ליום 31.12.2010.
תוספת הכנסות של כחצי מיליארד ש"ח.