זיהום אוויר ביתי
זיהום אוויר ביתי הוא זיהום אוויר בתוך הבית או מבנים אחרים כמו משרדים, מסעדות וכו'. רוב הבעיה של זיהום אוויר ביתי היא בקרב תושבים עניים של מדינות עניות - בישול וחימום בתנורי עץ, פחם וביו-מאסה, גורם לזיהום חמור של חלקיקים נשימים. זיהום אוויר ביתי במדינות מתועשות כולל עישון פסיבי, חשיפה לראדון ולגזים אחרים כמו פחמן חד חמצני וכן חשיפה למזהמים אורגניים נדיפים המשתחררים מטקסטיל ומצבעים שונים. המאבק בזיהום אוויר ביתי מכוון למטרה של שיפור איכות האוויר הביתית.
לפי ארגון הבריאות העולמי 4.3 מיליוני אנשים מתו כתוצאה מזיהום אוויר ביתי עקב שמקורו בתנורי עץ, פחם וביו-מאסה, בעיקר במדינות עניות. מקרי המוות העיקריים המיוחסים לזיהום אוויר (ביתי וחיצוני) נגרמים משבץ, ומחלת לב כלילית, וגורמים נוספים כוללים מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), סרטן ריאות וזיהומים חריפים בדרכי הנשימה התחתונות בקרב ילדים. [1][2] [3] בנוסף לכך זיהום אוויר גורם לנטל תחלואה במחלות רבות כולל מחלות לב, מחלות נשימה, סרטן הפרעות נוירולוגיות והתפתחות ילדים. בנוסף לנזק מזיהום אוויר בישול וחימום באש תורמים תרומה נכבדה לבירוא יערות ולעיתים גם למדבור. פתרונות לזיהום אוויר כזה יכולים להיות מעבר לתנורים מודרניים המשתמשים בגז בישול או דלקים דומים. הקושי בפתרונות אלה הוא בעוני של התושבים המקשה עליהם להחזיק תנור מודרני וכן הצורך בחלוקה של גז בישול - דבר הדורש תשתיות דרכים והפצה של בלוני גז. חסרון נוסף הוא שלא מדובר בפתרון בר קיימא היות וגז בישול מופק כיום מדלק מחצבי. פתרונות מגישות של טכנולוגיה נאותה -כוללים תנורי שמש, שימוש בחשמל על ידי לוח פוטו-וולטאי וכן תנורקטה - תנורים המבוססים על שריפה יעילה יותר של דלק עצים. פתרונות אחרים כוללים חסכון של הצורך לבשל - לדוגמה על ידי הנבטה. פתרון נוסף הוא חסכון אנרגטי בחימום ובקירור על ידי בנייה ירוקה לדוגמה בנייה בחבילות קש.
נכון לשנת 2015 מעריך משרד הבריאות של מדינת ישראל כי כ-8,000 ישראלים נפטרים מדי שנה כתוצאה מתחלואה שנגרמה מעישון, ומתוכם כ-818 מתו עקב עישון כפוי. לחישוב ההשפעות החיצוניות של השימוש בטבק, מקובל לשקלל את אובדן חיי אדם הנגרמים מעישון פסיבי ומשריפות מגורים בשל סיגריות (12 איש בשנה), דברים אלה מסתכמים בנזק כלכלי שנתי למשק של כ-9 מיליארד ש"ח בשנה. עלות זו גבוהה בכ-150% מסך המיסים המתקבלים מסיגריות ומוצרי טבק אחרים (כ-6 מיליארד ש"ח), ואינה כוללת את העלות של נזקי העישון הישיר למעשנים, ולכלל המשק. [4]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- זיהום אוויר ביתי באתר ארגון הבריאות העולמי
- פרופ' עדי וולפסון, זיהום אוויר בתוך הבית: כך תגנו על משפחתכם, Ynet, 19.10.2014
הערות שוליים
- ^ 7 million premature deaths annually linked to air pollution ארגון הבריאות העולמי, 25.3.2014
- ^ Air Pollution, Heart Disease and Stroke from the website of the American Heart Organization January 5, 2008
- ^ Estimated deaths & DALYs attributable to selected environmental risk factors, by WHO Member State, 2002
- ^ דו”ח שרת הבריאות על העישון בישראל 2015, משרד הבריאות