השפעות חברתיות של מכוניות
למכוניות יש השפעות חשובות על החברה האנושית במגוון דרכים. המכוניות היא אמצעי תחבורה פופולרי במדינות רבות, והשפעתה היא כלל עולמית, גם במדינות שבהן אנשים רבים לא נוסעים במכונית. פיתוח המכוניות נבנה על ענף התחבורה שהחל בתחילה ברכבות. היבטים אלה גרמו לשינויים גורפים בדפוסים של תכנון עירוני, תעסוקה, אינטראקציות חברתיות, תשתיות, חלוקה של מוצרים ושירותים, אי שוויון ועוד.
כניסת המכונית בייצור המוני ייצגה שלב נוסף במהפכה התעשייתית ושינוי גדול בנוחות. ההשפעות החיוביות של המכוניות כללו יכולת גישה למקומות מרוחקים ונוחות הניידות שמספק הרכב, דבר שמאפשר לאנשים להגדיל את המרחב שבו הם מקיימים האינטראקציות החברתיות והכלכליות שלהם.
עם זאת ההשפעות השליליות של המכונית על חיי היומיום אינן זניחות. שיעורי שימוש גבוהים במכוניות הביאו לתוצאות חמורות לחברה ולסביבה. ההשלכות השליליות של שימוש כבד בכלי רכב כוללות אובדן של דלקים מתכלים, עלייה דרמטית בשיעור המוות מתאונות, ניתוק של קהילות מכוניות, החלשות של כלכלה עירונית מקומית, עליה באורח חיים יושבני והשמנה ומחלות הנובעת מכך כמו מחלות לב וכלי דם, פליטת זיהום אוויר, זיהום רעש, ופליטת גזי חממה שגורמים להתחממות עולמית. המכוניות מעודדות פרבור צמוד קרקע, תכנון מוטה מכוניות ופקקי תנועה, ויוצרים סביבה עירונית לא נוחה לתחבורה ציבורית, הולכי רגל ותחבורה רכה, ירידה ביכולת להשתמש ברכבות, בעיות של דעיכה עירונית, בעיות של ניכור ועלויות גבוהות יותר של תחזוקת תשתיות נפרסות כמו כבישים, מים, ביוב, שיטור ועוד.
תעשיית המכוניות שהתפתחה השפיעה בצורה ניכרת על תעשיות אחרות ועל יחסי חוץ של מדינות. תעשיות חשובות שהושפעו מתעשיית המכוניות כוללות את תעשיית הנפט, תעשיות הפקת מתכת, חברות ביטוח, חברות תשתיות ותעשיות של מכירת מזון מהיר. השפעות המכוניות חורגות מהשפעות הנסיעה במכונית וכוללות גם השפעות סביבתיות של מכוניות – לדוגמה דליפות נפט או התחממות עולמית וכן השפעות חברתיות של הפקת הנפט (המשמש כיום בעיקר לשם הנאת כלי רכב ומטוסים).
השימוש ההמוני במכוניות החל בשלבים שונים למדינות שונות. בארצות הברית הדבר החל בתחילת המאה ה-20, במדינות אירופה המכוניות נכנסו בצורה נרחבת רק בתום מלחמת העולם השנייה. במדינות עניות יותר כמו מדינות במזרח התיכון או בדרום אמריקה החלה התחזקות בשימוש במכוניות בשנות ה-70 של המאה ה-20. במדינות כמו סין, הודו, ומדינות אפריקה השימוש הנרחב במכוניות נכנס מאוחר יותר.
נוכח הבעיות הרבות של מכוניות קיימות תנועות חברתיות להפחתת שימוש במכוניות על ידי תכנון של תחבורה בת קיימא וקידום של עירוניות מתחדשת השמים דגש עם חלופות אחרות לתחבורה ועל תכנון עירוני שמקל על חלופות אלה כמו הליכתיות, עירוב שימושי קרקע או תכנון מוטה תחבורה ציבורית.
ראו גם
- תכנון מוטה מכוניות
- פרבור
- השפעות חיצוניות של מכוניות
- השפעות בריאותיות של מכוניות
- תלות במכוניות
- הגוצנטריות
קישורים חיצוניים
- השפעות של המכוניות על החברה בוויקיפדיה באנגלית