אזרחים למען הסביבה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אזרחים למען הסביבה (אל"ס) (לשעבר עמותת אזרחים למען הסביבה בגליל) היא ארגון סביבתי, יהודי-ערבי (מלכ"ר), שהוקמה בשנת 1990 על ידי תושבי הגליל, במטרה לפעול יחד לשמירה על הסביבה והטבע, באזור הגליל, בו נמצאים שטחים ירוקים נרחבים, מהאחרונים שנותרו במדינת ישראל. נכון ל-2008 חברים בעמותה כ-700 חברים.

העמותה היא ארגון שטח המבקש לשפר את המצב הסביבתי בכל מעגלי ההשפעה: המקומי, האזורי והארצי. בשנים האחרונות עסקו חברי העמותה בעשרות פעולות, אשר כולן נוגעות בשמירה על איכות האוויר, המים והנוף הטבעי. אל"ס ידוע כארגון אקטיביסטי הפועל למען שמירה על בריאות התושבים בהווה ובעתיד דרך מאבק בזיהום תעשייתי, טיפול בפסולת ושפכים המשפיעים על מקורות המים.

מאז הקמתה, הפכה העמותה מארגון מקומי של מתנדבים לארגון סביבתי פעיל ומוכר בארץ, עם צוות קבוע ומתנדבים המקיימים פעילות ענפה בתחומים שונים. אל"ס היא ממקימות הקואליציה לבריאות הציבור הפועלת כנגד רמת זיהום האוויר הגבוה שנפלט ממפעלים במפרץ חיפה ומרמת חובב. מאז שנת 2003, הרחיבה העמותה את פעילותה אל מעבר לגבולות הגליל והיא פועלת בתחומים ארציים ומקומיים כאחד הן בנושא סביבתנות והן בנושא קיימות. העמותה זכתה בפרס "הגלובוס הירוק" בשנת 2007.

עו"ד ג'מילה הרדל ואכים, היועצת המשפטית של הארגון, מונתה כמנהלת שותפה לליאורה אמיתי, ושתיהן יחד בנו מבנה ייחודי של ניהול משותף.

פעילות ומאבקים של העמותה

אזרחים למען הסביבה פועלים בנושאים זיהום תעשייתי ותעשייה בת קיימא; חקלאות בת קיימא; מידע סביבתי - חשיפת מידע על זיהום סביבתי; תרבות הצריכה; בריאות וסביבה ומפגעים סביבתיים.

תעשייה בת קיימא

נושא מרכזי בו עוסקת העמותה הוא חשיפת מידע על זיהום תעשייתי מאבקים נגד מפעלים מזהמים וזיהום תעשייתי.

אחד הנושאים הראשונים בו עסקה עמותת אזרחים למען הסביבה בגליל היה זיהום תעשייתי כבד שנגרם מהתעשיות בעכו, ובעיקר הזיהום הכבד מפרוטרום, לימים תעשיות אלקטרוכימיות שזיהם את המים, הקרקע והאוויר במשך עשרות שנים בזיהום חמור ובמתכות כבדות. מאבק ציבורי במפעל הביא לסגירתו.

בשנים 2001 פעילות מול מפעל חוד מתכות יחד עם מגמה ירוקה, הקואליציה לבריאות הציבור ואזרחים מהאזור. פעילות מול מפעלים מזהמים בנושא זיהום האוויר במפרץ חיפה. עוד פעילות של העמותה הייתה פעילות מול אזור התעשייה תפן שהיה בעל תדמית "ירוקה".

סדרת הדוחות "שקט תעשייתי"

בשנת 2013 יזמה העמותה מחקר וכתיבת סדרת הדו"חות "שקט תעשייתי", כחלק מפרויקט תעשייה מקיימת, הדוחות סוקר פליטות שונות של מפעלים וכן את פעילות הרשויות וההשפעה שיש לדברים אלה על העובדים.[1]

  • הדוח הראשון כלל 25 מפעלים מאזור מערב הגליל, התפרסם במרץ 2010 במהלך מסיבת עיתונאים בתל אביב, בהשתתפות ד"ר ברננדה פליקשטיין וד"ר נדב דוידוביץ' מהמחלקה לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת בן גוריון.
  • הדוח השני כלל 22 מפעלים מאזור מערב הגליל, התפרסם במהלך סיור עיתונאים במפעלים בצפון במרץ 2011
  • הדוח השלישי כלל 30 מפעלים מאזור הגליל התחתון והעליון, התפרסם בינואר 2012.
  • הדוח הרביעי כלל 10 מפעלים מהמועצה התעשייתית תפן, התפרסם בפברואר 2013.
  • הדו"ח החמישי בדק האם הרשויות המקומיות, איגודי הערים לאיכות הסביבה, היחידות הסביבתיות, משרדי הממשלה ויחידות הסמך מפרסמים מידע סביבתי באתרי האינטרנט שלהם לפי סעיף 6א לחוק חופש המידע. התפרסם ביולי 2013.
  • הדו"ח השישי התפרסם בדצמבר 2013. הדו"ח בודק את נושא חשיפת העובדים במפעלים לחומרים מסוכנים: לאילו חומרים מסוכנים העובדים חשופים וכיצד הם באים לידי ביטוי בסביבת העבודה או בגופם? האם המפעלים מקפידים לנטר את החומרים המסוכנים בסביבת העובדים על פי הוראות החוק? האם ישנן חריגות מהתקנים בחומרים אלה? מה פוטנציאל הפגיעה של חומרים אלה בבריאות העובדים? מה אומר החוק? מה רמת התקינה? איזה מידע מגיע לציבור העובדים או לאחראים לבריאותם ולבטיחותם? ומהי מידת יכולתו של הציבור לבחון את המידע ולפעול לשינוי המצב

שמירה על מקורות המים בגליל

ניטור מקורות המים, לחימה במקורות זיהום כמו מזבלות פיראטיות, מפעלים מזהמים וכו'.

בין יתר הפעולות בתחום, העמותה חשפה את זיהום המים הכבד שנגרם על ידי אזור התעשייה של תפן, ערכה את מחקר איכות מים באגן הגעתון (1999-2001) ויזמה עתירה לבג"ץ לסגירת 19 אתרי פסולת פיראטיים בגליל.

בשנת 2004 הייתה העמותה שותפה לעתירה נגד המדינה על כך שזו לא ניקתה את זיהום הקרקע במתחם "קריית הפלדה" בעכו כפי שהתחייבה.

הכנת סקרים ופרסומם בנושאים כגון: ניתוקי מים, אתרי פסולת פיראטיים, הביוב בגליל והשפעתו על מקורות המים, חוק חופש המידע ועוד.

יזום חוקי סביבתיים

  • ייזום חוק המזהם משלם
  • ייזום הצעת חוק פרסום המידע הסביבתי לקהילה.

תרבות הצריכה

העמותה פעלה להגברת המודעות לתרבות הצריכה ולנזקים שהיא גורמת לסביבה ולבריאות, יחד עם המאייר גיא מורד. בין היתר העמותה מצביעה על הקשרים בין צפייה גבוהה בטלוויזיה, אדישות של הציבור וחוסר מודעות בין הבחירות הצרכניות שלנו לבין זיהום תעשייתי שנגרם כתוצאה מכך ואי פעילות בנושא על ידי פוליטיקאים.

פעילות נוספות

  • חינוך סביבתי
  • נציגות בוועדה המחוזית בצפון.
  • פעולות ניקיון עם התושבים
  • מערכות מידע גאוגרפיות (GIS) בשירות התנועה הסביבתית
  • מנהיגות סביבתית בקהילה - יחד עם מרכז השל, הרשת הירוקה, בדגש על פעילות חינוך - פיתוח והקמה של קבוצות מנהיגות, של נשים צעירות, של סטודנטים ופעילים.

ועד מנהל

רשימת חברי ועד מנהל של עמותת אזרחים למען סביבה בשנת 2014:

  • ד"ר ג'נט מיכאיל: רופאת משפחה, תושבת הכפר פקיעין.
  • ניר שילה: איש סביבה, מדריך טיולים ויזם מכפר ורדים.
  • נילי כהן: מהנדסת איכות סביבה, תושבת יובלים.
  • ברוך קטלב: הנדסאי מים. תושב געתון.
  • ז'ק בן זקן: קבלן, תושב כפר ורדים.
  • חביב ח'ורי: מעצב גרפי, תושב כפר פסוטה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

זיהום

רקע וסוגי זיהום: זיהוםזיהום אווירהצטברות ביולוגיתהשפעות בריאותיות של זיהום אווירזיהום מיםזיהום קרקעזיהום במזוןזיהום רעשזיהום אורזיהום אוויר מתחבורהזיהום תעשייתיעישון פסיביחומרי הדברהמתכות כבדותדיאוקסיןכרייהדלק מחצביפחםהתחממות עולמיתגורם מסרטןטרטוגןמשבש אנדוקריניהשפעה חיצוניתחוק קואסהכחשת זיהום

זיהום בישראל: זיהום אוויר בישראלזיהום מים בישראלזיהום נחלים בישראלזיהום קרקע בישראלזיהום מזון בישראלתעשיות אלקטרוכימיותזיהום אוויר במפרץ חיפהרמת חובבזיהום האוויר בגוש דןהמשרד להגנת הסביבהאזרחים למען הסביבההקואליציה לבריאות הציבוראדם טבע ודיןצלולמגמה ירוקה

מניעת והקטנת זיהום: אנרגיה מתחדשתגז טבעי בישראלתחבורה בת קיימאתחבורה רכהעירוניות מתחדשתטבע עירוניתעשייה בת קיימאמעריסה לעריסהחקלאות בת קיימאמס פיגוכלכלה בת קיימאנתונים פתוחים