כביסה בת קיימא

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כביסה בת קיימא היא השימוש במספר שיטות וחומרים שנועדו להקטין את טביעת הרגל האקולוגית של כיבוס בגדים. דבר זה כולל שיטות לטיפול ראשוני בכתמים, קניית בדים שמתלכלכים פחות, הפחתת כמות הכביסות, הפחתה ומהילה של חומרי ניקוי, שימוש בחומרי כביסה ידידותיים לסביבה או בכאלה הגורמים נזק סביבתי מופחת, שימוש בחומרים ממקור מתחדש כמו אגוזי-כביסה. כמו כן הדבר כולל חסכון אנרגטי ושימוש באנרגיה מתחדשת לשם חימום המים, הפעלת מכונת הכביסה וייבוש הכביסה.

רקע- השפעות סביבתיות של כביסה רגילה

מכונת כביסה נחשבת לאחד המכשירים החשובים ביותר שפותחו במאה ה-20. לפני מכונת הכביסה, עסקו במלאכת הכביסה, בעיקר נשים, לפחות יום בשבוע. הכביסה הידנית קשה ומייגעת וכרוכה בשאיבת מים אל גיגיות או בהבאת הכבסים אל נהרות, בהבערת אש ובתהליך מייגע של כיבוס וסחיטה. מכונת הכביסה פינתה לנשים כמות משמעותית של זמן במדינות המתקדמות ואיפשרה להן לעסוק בתחומים אחרים כמו רכישת השכלה, חינוך או קריירה. רוב התנועה הסביבתית מוכנים לוותר על טכנולוגיות כמו מכוניות, אבל לא על מכונת כביסה. נכון לשנת 2011, מתוך 7 מיליארדי בני אדם שחיים בעולם, לכ-2 מיליארד אנשים יש מכונות כביסה. [1]

צריכת מים ישירה

בישראל, כביסה ביתית צורכת כ-10% מצריכת המים הביתית, או כ-5% מצריכת המים המקומית הכוללת. אולם השפעת הכביסה על משק המים בישראל, או טביעת הרגל המימית שלה, היא גבוהה יותר בגלל התרומה שלה לזיהום המים.

מקורות נוספים לצריכת מים בכביסה הם מלונות ואתרי תיירות דומים המספקים שירותי כביסה לאורחים של מגבות וסדינים. יש חשש שאתרים אלה מזהמים וצורכים יותר מים בגלל סטנדרט ניקיון גבוה יותר שיש בהם.

זיהום מים

Postscript-viewer-shaded.png ערכים מורחבים – זיהום מים בישראל, מחזור החנקן

כביסה באבקות כביסה רגילות גורמות לעומס כבד על מערכת מי התהום - יש בהן ריכוז גבוה של מלחים - בעיקר של נתרן ושל בורון, וגם מלח-בישול. חוסר טיפול במים או טיפול לקוי יכולים להביא להמלחת קרקעות או להמלחת מי התהום, וכן לזיהום נחלים ולזיהום מי-ים. בנוסף, הדטרגנטים באבקות כביסה גורמות גם להתערבות אנושית במחזור החנקן.

לפי המשרד להגנת הסביבה, כמות אבקות הכביסה הנצרכת בשנה בישראל עולה על 40,000 טונות, ופירוש הדבר כמות גדולה של מלחים. המשרד מעריך כי כמות הנתרן המגיעה לשפכים מאבקות הכביסה עולה על 13,000 טונות לשנה, וכמות הבורון עולה על 260 טונות לשנה. [1]

בורון

בורון (Boron) הוא יסוד כימי שסימנו Br. הוא מהווה מרכיב חשוב בדטרגנטים לכביסה. הבורון רעיל לצמחייה כבר בריכוזים נמוכים. בטווח הארוך בורון תורם לאטימת הקרקע ולמניעת חלחול מים למי התהום. בנוסף לקיומו באבקות כביסה, בורון מצוי גם במים רגילים ובמים מותפלים.

מלחים

מלחי הנתרן נמצאים בכמות גדולה באבקות כביסה רגילות. המלח פוגע במי התהום ובצמחים וגורם להמלחת קרקע. המלחים יכולים לגרום לבעיה רצינית בהשבת קולחים. רוב מי הקולחים משמשים לרוב ל לשם השקיית צמחים בחקלאות. ריכוז גבוה של מלחים פוגע בשימוש זה, שכן הטיפול בשפכים אינו כולל סילוק מלחים. המלחים הנמצאים בשפכים המיועדים להשקיה גורמים להרס מבנה הקרקע, לפגיעה חמורה בגידולים צמחיים ובצמחים טבעיים, ולזיהום מי תהום.

מקורות נוספים לזיהום, מלבד הכביסה הביתית הם זיהום מניקוי יבש אשר משתמש בחומרים תוקפניים במיוחד.

להלן כמויות הזיהום ביחס ל-1 ק"ג כביסה, לפי המחקר בהזמנת המשרד להגנת הסביבה משנת 2000[2]:

סוג חומר נתרן (גרם) כלוריד (גרם) בורון (מיליגרם)
אבקה נפחית 5.5 0.5 160
אבקה קומפקטית 2 0.15 40
נוזל כביסה 0.5 0.01 20

הפחתת נזקי הזיהום על ידי המשרד להגנת הסביבה

מתוך רצון לשפר את רמת השימוש במים מושבים בחקלאות, קבעה מדינת ישראל בשנת 2004 תקן מחמיר יחסית. ת"י 438: "אבקות ניקוי - דרישות להבטחת איכות הסביבה ולסימון: אבקות כביסה". התקן קובעי כי עד שנת 2008 צריכה התעשייה לבצע הפחתה בשיעור של 60% ברמת הבורון, עד שנת 2012 יש לבצע הפחתה של 94% ברמת הבורון. בנוסף נדרשת הפחתת ריכוז הנתרן ב-33%. סקר שערך המשרד להגנת הסביבה בשנת 2006 מצא כי החברות עומדות בתקינה וכי רמת הבורון ירדה מתחת לרמה המזיקה לחקלאות.

מחזורים אקולוגיים ונזקים מכרייה

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – מחזור הזרחן

בנוסף לבורון ולמלחים מכילות אבקות הכביסה זרחות ואשלגנים. חומרים אלה אינם רעילים בהכרח, ולאחר הכביסה הם יכולים להתפרק ולשמש כמקור לדשן נוזלי לשם השקיית הגינה.

עם זאת, מקורן של חלק ניכר מהזרחות (פוספטים) והאשלגן כיום, הוא בפעולות כרייה. דבר זה עלול ליצור בעיות אקולוגיות ובריאותיות. חשש למקרה כזה קיים לדוגמה בשדה בריר ליד ערד. בנוסף, ההתערבות האנושית הלינארית יכולה לגרור לבעיות במחזור הזרחן המעגלי של הטבע בטווח הארוך.

צריכת אנרגיה

בספר אנרגיה בת קיימא - ללא האוויר החם בדק הפיזיקאי דיוויד מקיי את כמות טביעת הרגל האנרגטית הכוללת אותה צורך אזרח בריטי ממוצע, ואת החלוקה של צריכה זו לפי שימושים שונים.

מקיי בדק צריכה של מכונת כביסה בעלת הספק של כ-2.5 קילו-וואט. מכונת כביסה שלו (לא ברור באיזה נפח) משתמשת ב-80 ליטר מים בכיבוס, וצריכת האנרגיה שלה היא כ-1 קוט"ש. אם מניחים שמבצעים סבב כביסה אחד שאורך שעה אחת ביום, מדובר בכמות אנרגיה של 1 קוט"ש בכל יום. מייבש כביסה חשמלי בעל הספק של כ-2.5 קילו-וואט, שעובד 40 דקות, צורך 1.66 קוט"ש. להשוואה - נורת להט בת 40 וואט שדולקת 24 שעות, צורכת הספק בסך קילו-ואט-שעה ליום ואנרגיה בסך 1 קוט"ש.

על פי מקיי, צריכת האנרגיה הישירה (לא כולל הוצאות אנרגיה עקב צריכת מוצרים מחוץ לבית) של משק בית של שני אנשים בבריטניה היא 46 קוט"ש בכל יום. לפי חלוקה של חימום וקירור (37 קוט"ש), תאורה (4 קוט"ש), ומוצרי חשמל (5 קוט"ש). מתוך צריכה זו, מכונת הכביסה צורכת כ-2% ויחד עם מייבש הכביסה תדרוש 4% מצריכת האנרגיה הביתית הישירה. סך צריכת האנרגיה היומית של אזרח בריטי ממוצע, כולל אנרגיה לנסיעות ואנרגיה המשתמשת לייצור והובלת מוצרים ושירותים אותם הוא צורך, עומדת על 195 קוט"ש. כך שמכונת כביסה לבדה מהווה 0.5% ועם מייבש כביסה היא צורכת כ-1% מסך צריכת האנרגיה.

מקיי כיבס את הבגדים במים בטמפרטורה של כ-40 מעלות. עלות חימום המים תלויה בנוכחות של דוד חשמלי או דוד שמש, וכן במפל הטמפרטורה ביחס לסביבה כדי לחמם את המים לטמפרטורה הרצויה. יש להניח כי בבית ישראלי ממוצע נתון זה יהיה נמוך יותר בגלל נוכחות של דוד שמש וטמפרטורת סביבה גבוהה יותר.

בנוסף לצריכה ישירה זו, מושקעת אנרגיה נוספת במהלך מחזור החיים של המכונה ואבקות הכביסה: בכרייה ובייצור אבקות הכביסה, בייצור מכונות הכביסה ומייבשי כביסה, בשינוע המכונות ובתפעול מערך טכנאים לתחזוקת מכונות הכביסה ובמחזור או הטמנה של מכונות כביסה.

שימוש יעיל וחסכוני יותר באבקות ונוזלי כביסה

המשרד להגנת הסביבה יזם מחקר במטרה לבדוק האם ניתן לצמצם את כמות אבקת הכביסה בלי לפגוע באיכות הניקיון. המחקר נערך במכללת שנקר במשך שלוש שנים והסתיים בשנת 2000. מסקנות המחקר הן:[3][2]

  • נוזלי כביסה הרבה יותר ידידותיים לסביבה מאבקות הכביסה בתנאי המים של ישראל. מומלץ להשתמש בהם כל עוד הכביסה אינה מלוכלכת במיוחד - כשיש לכלוך קל או בזיעה.
  • אבקות כביסה קומפקטיות (הדורשות כף אבקה למכונה), מזהמות פחות ביחס לאבקות כביסה רגילות (הדורשות כוס אבקה).
  • ככלל, אבקות כביסה קומפקטיות מביאות לכביסה נקייה יותר בהשוואה לאבקות כביסה רגילות.
  • ברוב המקרים, הן באבקות כביסה והן בנוזלי כביסה, ניתן להפחית בחצי את המינון ביחס להמלצות היצרן, בלי לפגוע במידת ניקיון הכביסה.
  • בכביסה מלוכלכת במיוחד היצרנים ממליצים על הגדלת המינון. ניתן להסתפק במינון המומלץ לכביסה רגילה בלי לפגוע באיכות הניקיון.
  • בכל אבקות הכביסה וב-90% מנוזלי הכביסה, הגדלת המינון מעבר להמלצות היצרן לא מביאה לשיפור באיכות ניקיון הבגדים.

המחקר לא כלל חומרי ניקיון שמצהירים כי הם ידידותיים לסביבה או מחומרים טבעיים בלבד, ניתן להניח כי בלכלוך קל, שימוש בנוזלי כביסה אקולוגיים יכול להפחית עוד יותר את בעיות הזיהום.

טיפול ראשוני בכתמים

העיקרון המרכזי בהתמודדות עם כתמים הוא לטפל בהם כל עוד הם נוזליים ולא נספגו בבד. הסתערות מיידית על הכתם מגבת רטובה במעט במים פושרים, או בתוספת מעט סבון וכו', יכולה להקטין מאוד את הכתם, או למנוע את ספיגתו בבד, ולהקל מאוד על הטיפול בו לאחר מכן. לדבר זה יש חשיבות הן בשמירה על הבגדים או הבדים והן כדי להקטין את כמות האנרגיה, המים וחומרי הניקוי שנדרשים לניקוי הכתם.

להלן סוגי כתמים וסוג הטיפול שאמור לטפל בהם:

  • קפה - סודה לשתייה
  • מיץ - סודה לשתייה
  • יין - סודה לשתייה
  • בירה-מים פושרים
  • קקאו-במים קרים ללא סבון
  • חלב- מים קרים וסבון
  • פירות- להשרות במים קרים לפני הכביסה. אם הכתם לא יורד, לנסות להשרות עם חומץ ורק אחר כך ולכבס
  • דיו- חומץ או מיץ לימון, אפשרות אחרת היא להשרות את האיזור המוכתם באלכוהול או כוהל לפני כיבוס במכונת כביסה
  • דם-במים קרים, ולהוסיף סבון במידת הצורך. אין להשתמש במים חמים שעלולים לקבע את הכתם.
  • חלודה-לשים מיץ לימון חם ולכבס היטב.
  • וילונות אמבטיה - ניתן להוריד על ידי כיבוס במכונת הכביסה בתוכנית עדינה עם חצי כוס אבקת סודה לשתייה. אפשרות אחרת היא שימוש במי הדרים או בחומץ.

חלופות לאבקות כביסה

מנגנון מרכזיים שמשמשים לשם ניקוי בגדים ובדים הם

  • שימוש בסבון או בחומרים דמויי סבון.
  • שימוש בחומרים או במתקנים להגדלת רמת ה-pH של המים - או הפחתת החומציות שלהן.
  • חימום המים כדי לזרז את הפעילות הכימית
  • פעילות מכנית לשפשוף הבגדים ושילוב של: פעולה כימית על הבד, שטיפה כדי להוציא החוצה מהבד את הלכלוך, וסחיטה החוצה של מים בעלי ריכוז גבוה של לכלוך וחזרה חלילה. אבקות כביסה משתמשות לשם כך בשילוב של דטרגנטים. יש כיום מספר חלופות עיקריות.

אבקות ונוזלי כביסה מחומרים טבעיים

  • אקובר - אבקת כביסה וג'ל לריכוך כביסה מחומרים טבעיים ללא דטרגנטים. החומרים עשויים על בסיס קליפות הדרים ותמציות צמחים.
  • אבקת הכביסה של דולפין, מוצר בשם "ליטופית", מכילה שבבי סבון משמן קוקוס ודקל.
  • ecofriend - ג'ל כביסה מרוכז, רכיבים- "תערובת חומרים פעילים ממקורות שמן קוקוס ובוכר, חומצות ממקור סוכר, סיליקאט שמן אתרי."[4]

אגוזי כביסה

כיבוס באגוז כביסה היא שיטת כביסה שמשתמשת בקליפה של אגוז שמוצאו מהודו. הקליפה מוציאה חומר סבוני במגע עם מים. אגוזי הכביסה מוכנסים לתוך שקית בד שמוכנסת לתא האבקה ללא צורך באבקת כביסה. לטענת המפיצה, לאחר השימוש ניתן להשתמש באגוזים לשם קומפוסט. אם משתמשים במים לא מאוד חמים אפשר להשתמש באותה שקית לשתי כביסות. יש טענות כי אגוזי הכביסה בעייתיים בהתמודדות עם כתמים הקשים, טובים לכביסה קלה יותר (רגילה). לאגוז עצמו יש ריח חומצי מעט שאינו נעים במיוחד, אבל זה אינו הריח של הבגדים לאחר הכביסה. הריח חלש ונעים, של בגדים נקיים. כביסה צבעונית נקיה ממש, אבל אין ניקיון של כתמים קשים על כביסה לבנה וקשה יותר לניקוי (ניתן להוסיף מלבין טבעי). כמו כן הכביסה יותר רכה ונעימה מאשר עם אבקת כביסה, ללא מרכך.

כדורי כביסה

המנגנון העיקרי בכדור כביסה הוא העלאת ה-pH של המים. בתוך כדור הכביסה בעל מעטה של גומי או פלסטיק, יש גרגרי קרמיקה. הפעולה המכנית על הקרמיקה גורמת לפליטת יונים חשמליים שמעלים את רמת ה-pH של המים. יש מספר רב של יצרנים בשוק, וחלקם מיוצרים באיכות נמוכה או שאינם מספקים תוצאות איכותיות. מבדיקה שערך אתר "הסביבה" בהקשר של איכות ניקיון הבגדים עלו הכדורים Bio Washball ו-Wellos על כדורים אחרים [2]. רוב היצרנים הרציניים של כדורי כביסה מתחייבים לכ-1,000 כביסות, או לכ-3 שנים של כביסה אם מכבסים פעם ביום. קיימת המלצה לייבש את הכדור בין כביסה לכביסה (לדוגמה על ידי ייבוש בשמש) כדי להבטיח אפקטיביות מירבית. על פי דיווחי צרכנים, גם כדורי הכביסה מתקשים להתמודד עם כתמים "קשים" במיוחד, אך מסוגלים לספק תוצאות טובות מול סוגי לכלוך כמו גרביים מטיול, זיעה, שתן וכו'.

אפשרויות נוספות

כאמור, כל אבקות הכביסה שהן מסוג קומפקט מפחיתות את הבעיות הקשורות בהמלחת המים וזיהום שלהם בבורון. שימוש בנוזלי כביסה מפחית בעיות אלה עוד יותר. עם זאת אבקות אלו עדיין גורמות נזקים לסביבה, על ידי דטרגנטים וחומרים סינתטיים נוספים.

בנוסף, יש מספר חלופות לשימוש באבקות כביסה רגילות:

  • סודה לשתייה - לא ברור כמה זה עובד.
  • תמיסת סודה לשתייה משתמשת לריכוך בגדים.
  • חומץ - הטענה היא כי חומץ מנקה את הבגדים וגם את מכונת הכביסה מאבנית. חומץ הוא חומצי ולכן לא ברור עד כמה טענה זו נכונה.

עקרונות נוספים לכביסה ולשמירה על בגדים

לא מזיק להיפטר מהדימוי שחברות הכביסה משדרות במסגרת פרסומות ותרבות הצריכה - של כתמים קשים מאוד על בגד לבן שיורדים לגמרי. גם במוצרים התעשייתיים זה בדרך כלל לא המצב. מצד שני, את רוב הכתמים ניתן להוריד על ידי "עזרה ראשונה" מהירה, ומצד שלישי, לא תמיד כתמים זה דבר רע כל כך.

בחירה של סוגי בגדים מתאימים לאירוע ולמקום, או לקנות בגדים עמידים יותר בכלל- לדוגמה נעליים ומכנסיים בצבע כהה יתלכלכו פחות.

  • קיום סבב כביסה תכוף יותר- ו/או השריה מוקדמת שמונעת מהכתמים להתייבש.
  • ייבוש ממושך בשמש מסייע להורדת כתמים מבגדים לבנים.
  • שימוש בחומץ - הן כחומר ניקוי לבגדים, והן כדי להוריד אבנית מהחלקים המכניים של המכונה. מכונה נקייה יותר חסכונית יותר בחשמל ובמים.
  • כיבוס של בגדי תינוקות באופן מיידי - אם יש 3 דקות, אפשר עם מעט סבון להוריד רוב סוגי הלכלוך, לשטוף פעם או פעמיים ובכך להימנע מבגד מלוכלך מאוד.
  • בקיץ אפשר לחסוך את כביסות הגרביים על ידי שימוש בסנדלים במקום בנעליים. לשימוש בסנדלים יש חשיבות גם באוורור הרגל בתקופת הקיץ.
  • השענות קדימה בשעת האוכל, הקפדה על נימוסי שולחן, ושימוש בסינר (בקרב ילדים) או במפית בד גדולה. יש המניחים מפית בד על הרגליים או תוחבים את המפית בחזית הבגד. לכאורה אין הבדל שכן גם את המפית או הסינר צריך לנקות, אבל יש פחות בד לנקות, הבד של סינר סינתטי הוא קל יותר לשטיפה, הבד של מפית או סינר הוא עמיד יותר לכביסה, וגם אם נשאר בו כתם עדיין ניתן להשתמש בו שוב. כמו כן ניתן להכין סינרים משאריות בדים מבגדים אחרים.
  • שימוש בסינר מטבח בעת הבישול.
  • שמירת "בגדי ב'" לשם עבודות קשות ומלכלכות כמו סיוד, צביעה וכו'.

הפחתת כמות האנרגיה וחיבור למים אפורים

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – מים אפורים

מקור קל יחסית לחסכון בחשמל לכביסה הוא שימוש בדוד שמש כדי לחמם את המים החמים המשמשים לכביסה. פתרון זול יותר הוא צינור שחור מגולגל בצורת שבלול המתחמם בשמש.

עוד דרך לחסוך בחשמל היא להשתמש בחוטי כביסה (כמקובל בישראל) או בתליה על מוטות במבוק (מקובל במספר מדינות באסיה) כדי לייבש את הכביסה.

כביסניים - הכנת כביסה באנרגיה מתחדשת. המים עוברים לברכה ולאחר טיפול עוברים להשקיית גינה

בעיצוב פרמקלצ'ר יש פתרונות מסוג "כביסניים"- חיבור של תוף מכונת כביסה למערכת פדלים של אופניים. לאחר מכן עושים כושר תוך כדי כביסה. המערכת דורשת כ-60 ליטר מים לכביסה.

אפשר לטפל במי הכביסה במערכת לטיפול במים אפורים. לדוגמה ניתן להזרים את המים לבריכה קטנה, ולאחר טיפול בהם כמי השקייה לגינה. ללא מפריד שומנים, יש להשתמש באבקת כביסה אקולוגית דוגמת אקובר.

ראו גם

קישורים חיצוניים

פתרונות מסחריים

הערות שוליים

  1. ^ The magic washing machine Hans Rosling , Ted Talk, Dec 2010
  2. ^ 2.0 2.1 חומרי ניקוי לכביסה וכלים חומרי ניקוי לכביסה וכלים המשרד להגנת הסביבה, 01.06.2004
  3. ^ צציליה רוסינסיקי ואירנה מרקוס, "סקר אפשרות צריכת דטרגנטים במשק הבית", יולי 2000, שנקר, בית ספר גבוה להנדסה ועיצוב
  4. ^ ע"פ הכתוב על אריזת המוצר.