אשליית הכסף

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אשליית כסף (באנגלית: Money Illusion) היא הנטייה האנושית לחשוב על כסף במושגים נומינליים במקום ריאליים. המונח נטבע על ידי ג'ון מיינארד קיינס בראשית המאה העשרים ופותח על ידי אירווינג פישר בספרו The Money Illusion שיצא ב-1928.

התופעה

ישנם כלכלנים הטוענים כי התופעה אינה קיימת כלל. לפי הגישה המוניטריסטית החשיבה האנושית היא תמיד רציונלית במובן זה שהערך הריאלי ולא הנומינלי הוא העומד לנגד עיני המעריך.

למרות זאת, מחקרים אמפיריים רבים הראו כי המציאות היא אחרת. אלדד שפריר, פיטר דיימונד ועמוס טברסקי (1997) ריכזו מספר רב של עדויות מניסויים ומחיי היום יום לכך שאשליית הכסף קיימת בפועל.

אנשים רבים רואים בקיצוץ של שני אחוזים בשכרם פעולה לא הוגנת, בסביבה של יציבות מחירים. אולם רבים מאותם נשאלים לא הגדירו כלא הוגנת העלאת שכר של שני אחוזים בתנאי אינפלציה של ארבעה אחוזים. זאת למרות שההשפעה הריאלית של שני התרחישים כמעט זהה.

שפריר, דיימונד וטברסקי מבחינים בין אנשים שפשוט אינם מבינים את המושגים של מחירים ריאליים וכח קנייה (שבאחד מניסוייהם הגיעו לכ-29% מהאוכלוסייה), למי שמסוגלים להבין את המושגים הכלכליים אך אינם מגבילים את חשיבתם לפרמטרים כלכליים גרידא.

אדם ה"סובל" מאשליית כסף אינו חושב באופן רציונלי, בניגוד להנחה שהייתה מקובלת בעבר במחקר כלכלי של רציונליות מושלמת.

הסבר אפשרי ל"אשליית הכסף" הוא שיש חשיבות גדולה לכסף כסמל חברתי, וכי אנשים מודדים את רמת הרווחה שלהם בהתאם לרקע הכללי - אם לכולם יש פחות כוח קניה, הדבר לא נורא כל עוד כוח הקניה היחסי של הפרט לא נפגע. מחקרים אחרים הראו כי אנשים רבים מעדיפים הורדה של השכר הריאלי עבור כל העובדים בפירמה ובלבד ששכרם היחסי בתוך הפירמה יעלה - דבר שמחזק את החשיבות של מדידת הרווחה האישית באמצעות השוואת סטטוס חברתי.

השפעות

לאשליית כסף השפעות כלכליות מהותיות: היא גורמת לקשיחות מחירים, כלומר מאטה את תגובתם של המחירים הנומינליים של מוצרים לשינויים במחירי תשומות הייצור. זו יכולה להיות אחת הסיבות שסכומים הנקובים בחוזים ובחוקים בהרבה מקרים אינם צמודים למדד כלשהו.

חלק מהכלכלנים המאמינים בקשר ההפוך בין אינפלציה לאבטלה המתבטא בעקומת פיליפס. הסבר אפשרי לקשר כזה הוא אשליית הכסף של העובדים המוכנים לעבוד יותר בשכר ריאלי זהה או נמוך יותר בהיותם מסונוורים על ידי השכר הנומינלי הגבוה.

לקריאה נוספת

  • Fisher, I. (1928): The Money Illusion
  • Shafir, E.; Diamond, P.A. & Tversky, A. (1997) 'On Money Illusion'. Quarterly Journal of Economics, 112(May), 341-74.

ראו גם

קישורים חיצוניים

כסף

רקע: בנקאות ברזרבה חלקית - כסף פיאט - אינפלציה - מס אינפלציה - אשליית הכסף - מדד המחירים לצרכן - הסתערות משיכות - מינוף פיננסי - סיכון מוסרי

1914 Sydney Half Sovereign - St. George.jpg

כלים לשינוי: מטבע משלים - מטבע קהילתי - טרה (מטבע) - תוכנית שיקגו - בנקאות ברזרבה מלאה - בנק חברתי - איגוד אשראי - פנסיה ירוקה - כלכלה שיתופית - מכפיל מקומי 3 - מס טובין

אישים וארגונים: ברנארד לייטר - ג'ון קנת גלבריית - מייקל רובות'אם - ריצ'ארד דות'וויט - מוחמד יונוס - כסף חיובי

ספרים מאמרים וסרטים: כסף כחוב - מטבע קהילתי- כלי חדש למאה ה-21 - קורס בהתרסקות - האקולוגיה של הכסף - סופו של הליברליזם המפסידני - היסטוריה קצרה של אופוריה פיננסית