הסתערות משיכות

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ריצה על הבנק בארצות הברית במאה ה-19, מתוך מלודרמה בברודווי, The War of Wealth שהועלתה בשנת 1896. ריצות על הבנק היו דבר נפוץ למדי במאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 והן ממשיכות להתקיים גם במאה ה-21.

הסתערות משיכות (באנגלית: Bank run) או ריצה על הבנק או בהלת בנקים הוא מצב שבו קבוצה גדולה של לקוחות של בנק מסויים דורשים לפדות את חסכונותיהם בבת אחת (או בתוך תקופה קצרה) בגלל שהם חוששים שהבנק לא יוכל לספק להם את כספם, וציפייה זו עלולה לגרום לבעיית נזילות, קריסת הבנק או קריסת המערכת הפיננסית הלאומית כולה.

במאות השנים האחרונות עובדים בנקים מערביים בשיטת בנקאות ברזרבה חלקית, שבה בנקים מקבלים היתר מהממשלה להלוות הרבה יותר כסף מסך ההפקדות בבנק, ולהחזיק כרזרבה רק חלק קטן מסך ההפקדה. במערכת כזו, כל בנק מחזיק ברשותו רק כ-10% או אף פחות מכספי החוסכים. בכל רגע נתון, הבנק עומד בפני סכנה שהוא לא יוכל לספק דרישה לכמות גדולה של כסף מצד החוסכים או אף להגיע למצב של קריסה. ריצה על הבנק היא דוגמה לציפיות שמגשימות את עצמן, שהן עצמן סוג של לולאת משוב מחזקת - ככל שיותר אנשים מוציאים את כספם, כך קטנה הרזרבה של הבנק, וקטן היחס בין כמות הכסף שהבנק יכול לספק לבין הביקוש לכסף מצד החוסכים. ככל שתהליך זה מתחזק כך גדל הסיכוי לאי הספקת כסף ואף לקריסת הבנק גדל, דבר שמעודד עוד משיכות. ריצה על הבנק היא סוג של משבר אמון שמגשים את עצמו, עקב אי היציבות של כסף פיאט.

ריצות על הבנק התרחשו שוב ושוב במאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20 והובילו לסגירת מאות בנקים בעולם. כאשר בנק קורס בעקבות הסתערות משיכות, רוב הכסף של החוסכים בבנק "מתאדה". ריצה על הבנק בבנק אחד עלולה לפתוח שרשרת של ריצות על הבנק בבנקים אחרים ובכך ליצור "אפקט דומינו", או לולאת משוב מחזקת של קריסה. חוסכים בבנקים אחרים חוששים ממצב דומה, ובאים לבנק שלהם בדרישה לקבל את הכסף. אם הם עושים את זה בתוך תקופה קצרה, גם הבנק שלהם קורס.

פניקת בנקים (Banking panic) או פניקת בנקאות היא משבר פיננסי שמתרחש כאשר בנקים רבים סובלים מהסתערות משיכות באותו זמן. משבר בנקאי מערכתי מתרחש כאשר כל הכסף בבנקים או רוב הכסף במדינה מסויימת "נמחק". הדבר מתבטא בגל של אזרחים שאיבדו את חסכונותיהם, ועלול להוביל לגל של פשיטות רגל של עסקים ולמשבר כלכלי עמוק ומתמשך. לדוגמה, רוב הנזק הכלכלי בזמן השפל הגדול התרחש באופן ישיר על ידי ריצות על הבנק. המחיר של שיקום המערכת הבנקאית יכול להיות עצום. משברים גדולים שהתרחשו בין 1970 ל-2007 גרמו לעלות ישירה של 13% מתמ"ג ולהפסדי תוצר נוספים של כ-20%.

דבר זה יוצר תחושת מרמור קשה, שכן מתגלה לציבור שקבוצה קטנה של אנשים לקחה את כספו. בנוסף, הדבר יוצר משבר כלכלי שכן כמות הכסף ירדה ואיתה היכולת לבצע פעילות כלכלית. המשבר הפיננסי גורם למשבר בכלכלה הריאלית של מפעלים מוצרים ועובדים וגורם להעמקת האבטלה. כמו כן, הדבר יוצר משבר אמון ביחס לכסף, לממשלה, לאשראי ולכלל המוסדות החברתיים, ולכן עלול להקטין את כמות הההון החברתי ולהקשות על הקמת מיזמים חדשים. פניקת בנקים גורמת בדרך כלל להגדלת אי שוויון יחד עם אבטלה. צעדים להספקת כסף לבנקים מצד הממשלה בניסיון להקטין את המשבר מעודדים אינפלציה, קיצוצים בתקציב (דבר שיוצר אבטלה נוספת והגדלה נוספת של אי השוויון. כל זה מלווה באי שקט חברתי. מסיבות אלה פניקת בנקים יכולה לעודד מצבים של אי שקט פוליטי, מהומות, מהפכות ומלחמות.

ניסיונות התמודדות

קיימות מספר טכניקות כדי לנסות למנוע הסתערות משיכות. הן כוללות השעיה זמנית של המשיכות, הקמת בנקים מרכזיים שמשמשים כ"מלווה לשעת חירום" (כמו בנק ישראל או הפדרל ריזרב), מערכת של ביטוחים U.S. Federal Deposit Insurance Corporation ופיקוח מרכזי (רגולציה) על הבנקים, שאמור למנוע מהם לקחת סיכונים גדולים מידי והוגדרה כמות מינימלית של רזרבה שמתחת לה אסור להמשיך ולהלוות.

ריצה על הבנק יכולה לקבל מענה על ידי הספקה של כסף מזומן באופן מהיר, או על ידי השהיית המשיכות על ידי הבנק. הבנק יכול לנסות לקבל הלוואה או סיוע מצד בנקים עמיתים, בנקים גדולים יותר, או הבנק המרכזי. בעבר, בנקים גדולים היו ה"מלווה לשעת חירום" לבנקים קטנים יותר, בניסיון לספק להם כסף מזומן בשעת ריצה על הבנק ולמנוע קריסה שלהם. דבר זה היווה סיכון עבור הבנקים הגדולים עצמם בגלל סכנה של אפקט דומינו - אם גם החוסכים אצלם ימשכו מספיק כסף הם עצמם יקרסו. אולם ככל שכמות הכסף התנפחה, לא היה בכוח מנגנון זה מספיק כוח כדי למנוע ריצות על הבנק.

המלווה לשעת חירום הפך להיות הבנק המרכזי, שלו עתודות המטבע הגדולות ביותר, וגם האפשרות להדפיס שטרות כסף (ובעבר היה מחזיק גם יתרות זהב). הדבר כולל גם חבילות סיוע גדולות לבנקים בזמן משברים, מצד הממשלה (שיכולה להנפיק אגרות חוב, או לחלופין להחרים בכוח זהב או נכסים שנמצאים בידי הציבור).

אמצעים אלה לא תמיד עובדים והביאו לשורה של משברים קטנים יחסית, אם כי המערכת הבנקאית הצליחה בינתיים למנוע בינתיים הישנות של משבר נוסח 1929 (השפל הגדול), אלא שהוא בא גם במחיר של כשל שוק מסוג סיכון מוסרי. בנקים יודעים שהממשלה צפויה לחלץ אותם, בגלל שנפילתם פירושה משבר חברתי גדול, ולכן בנקים מנסים לקחת סיכונים גדולים מידי, בציפייה שאחרים ישלמו את המחיר.

מבקרים של שיטת בנקאות ברזרבה חלקית טוענים כי היא הגורם המרכזי שיוצר את התנאים להסתערות משיכות, וכי יש לעבור לבנקאות ברזרבה מלאה או לכסף ללא חוב כדי למנוע מצבים כאלה.

היסטוריה

ריצה על הבנק הבריטי Northern Rock, שהתרחשה ב-14 בספטמבר 2007, על רקע משבר הסאב-פריים בארצות הברית, והביאה להלאמת הבנק.

ריצות על הבנקים החלו עם המחזורים המאפיינים בועות אשראי שמתחילות בהרחבת כמות הכסף יחסית לפעילות הכלכלית הריאלית, ומסתיימות בצמצום כמות הכסף.

אירועים בולטים במאות 16-18
  • החל מהמאה ה-16 צורפים אנגלים שהוציאו כתבי התחייבות לזהב (שלא היה ברשותם), הגיעו לפשיטת רגל עקב עונת קציר גרועה. הדבר הוביל לרעב ולחוסר שקט חברתי.
  • "שגעון הצבעונים" בהולנד של 1634-1637 שבו מכרו חוזים עתידיים על צבעונים וביצעו "הרצת מניות" על הצבעונים - מחירם עלה בגלל ציפייה לעליית מחירם בהמשך.
  • "בועת הים הדרומי" באנגליה של 1717-1719.
  • הבועה סביב "חברת מיסיסיפי" בצרפת 1717-1720.
אירועים במאה ה-19
אירועים במאה ה-20
  • בהלת הבנקים של 1907, החלה בארצות הברית והתפשטה למדינות נוספות.
  • הפניקה של 1910-11 מיתון קצר שנבע מאכיפת חוק הגבלים עסקיים של שרמן נגד תאגיד סטנדרט אויל של רוקפלר, שהייתה אחת החברות הגדולות ביותר בארצות הברית.
  • השפל הגדול 1929-1939. המשבר הכלכלי הגדול ביותר עד כה, שהחל בארצות הברית והתפשט לשאר העולם. השפל היה אחד הגורמים המרכזיים לאי שקט חברתי באירופה, דבר שגרם לעליית הפאשיזם והנאציזם ופרוץ מלחמת העולם השנייה.
  • בשנת 1994, הייתה ריצה על הבנק הספרדי Banesto שהולאם על ידי הבנק המרכזי כדי למנוע אובדן חסכונות.
  • בשנת 1997 הבנק המרכזי של מלזיה הלאים את הבנק MBf Finance Berhad בעקבות ריצות על סניפי הבנק.
  • בעקבות המשבר הכלכלי בארגנטינה שהחל בשנת 1999, התרחשו ב-2001 ריצות על הבנקים בארגנטינה, דבר שגרר הקפאת חשבונות של לקוחות. דבר זה תרם למשבר דומה באורוגוואי ב-2002.
  • בעקבות משבר הסאב-פריים, היה חשש לריצה על הבנקים בארצות הברית, דבר שגרר חבילת סיוע ענקית מטעם ממשלת ארצות הברית.
  • בעקבות משבר הסאב פריים, התקיימה ריצה על הבנק הבריטי Northern Rock, שהתרחשה ב-14 בספטמבר 2007, הבנק פנה לסיוע פיננסי לבנק המרכזי ולבסוף הוחלט על הלאמת הבנק

ראו גם

קישורים חיצוניים

כסף

רקע: בנקאות ברזרבה חלקית - כסף פיאט - אינפלציה - מס אינפלציה - אשליית הכסף - מדד המחירים לצרכן - הסתערות משיכות - מינוף פיננסי - סיכון מוסרי

1914 Sydney Half Sovereign - St. George.jpg

כלים לשינוי: מטבע משלים - מטבע קהילתי - טרה (מטבע) - תוכנית שיקגו - בנקאות ברזרבה מלאה - בנק חברתי - איגוד אשראי - פנסיה ירוקה - כלכלה שיתופית - מכפיל מקומי 3 - מס טובין

אישים וארגונים: ברנארד לייטר - ג'ון קנת גלבריית - מייקל רובות'אם - ריצ'ארד דות'וויט - מוחמד יונוס - כסף חיובי

ספרים מאמרים וסרטים: כסף כחוב - מטבע קהילתי- כלי חדש למאה ה-21 - קורס בהתרסקות - האקולוגיה של הכסף - סופו של הליברליזם המפסידני - היסטוריה קצרה של אופוריה פיננסית