נרגילה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

נרגילה (באנגלית: Hookah) היא מתקן המשמש בעיקר לשם עישון טבק. בשנים האחרונות יש בישראל עליה בשימוש בנרגילות בעיקר בקרב בני נוער. רבים סבורים בטעות כי נרגילות הן פחות מזיקות מסיגריות אך נזקן הבריאותי גדול לפחות כמו סיגריות טבק זאת בשל גירוי מופחת של הריאות ולכן חשיפה ארוכה יותר לעשן.

עישון

השימוש בנרגילות לא מוגבר לעישון טבק ויש שימוש בה לשם עישון של מריחואנה, אופיאטים או סמים אחרים. יש שסבורים כי מקורה של הנרגילה בהודו (מקור השם נרגילה במלה הינדואית "נריאל נכילה", שפירושה אגוז קוקוס). אחרים סבורים כי מקור הנרגילה בבני שבט הקלאהרי במזרח אפריקה, שנהגו לעשן צמחי קנביס באמצעות מכלי מים. עישון הנרגילה מקובל מאוד במדינות המזרח התיכון ובקרב ערביי ישראל.

הדרך שבה פועלת הנרגילה

החומרים המשמשים לעישון בנרגילה חייבים להיות רטובים או לחים. לכן מעורבב בדרך כלל טבק לנרגילה עם פירות מיובשים למחצה. התוספות לטבק מעניקות לנרגילה את ייחודה, שכן כאשר מעשנים אותה חשים בטעם התוספת. קיימות תערובות טבק במגוון טעמים, כגון תפוח, בננה, תות שדה, דובדבן, ורדים, מנטה ועוד. לעתים אף מעשנים "טבק" שלמעשה אינו מכיל טבק, והוא עשוי רק מתמציות פירות שונים.

הנרגילה מחולקת לשלושה חלקים: ראש, גוף וכד. מצידו העליון של הגוף מחובר הראש ומצידו התחתון הכד. מהגוף יוצא צינור המשמש לשאיפת העשן. ברוב הנרגילות שניתן למצוא בישראל כלול גם השפץ (סוג של מלקחיים המשמשים להדלקת וסידור הגחלים). בנרגילה הטבק מופרד מהגחל בעזרת נייר אלומיניום (נייר כסף) מחורר כדי לעכב את השריפה, כאשר הטבק נשרף בהדרגה מחום הגחל. בתהליך הפתיחה מגיע הגחל לטמפרטורה גבוהה מאוד כאשר המעשן שואף את העשן לריאותיו במטרה לחמם את הטבק, כך שיוצא עשן רב.

כאשר שואפים אוויר מן הצינור, נוצר ואקום בתוך הכד. אז נשאב לתוך הכד אוויר דרך הראש ודרך הטבק החם. העשן עובר דרך המים שבכד הנרגילה. לפעמים מוסיפים לכד אלכוהול או חומרים אחרים (כמו סירופ, משקה מוגז או חלב), על מנת לקבל תחושות אחרות. באזורים שונים מקובלות נרגילות בצורות שונות וכן טבק מסוגים שונים.

השפעות בריאותיות של נרגילה

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – השפעות בריאותיות של עישון טבק

מחקר מצא שבמהלך עישון נרגילה ניתן לעשן כמויות עשן המקבילות או גדולות לזו בסיגריות[1]. מכיוון שהמים מסננים את העשן, ומכיוון שעשן הטבק נושא על פי רוב ריח של פירות, מתקבלת אצל רבים התחושה שהעישון לא מזיק. אך בנרגילה לא רק ששואפים את העשן, שואפים אותו הרבה יותר זמן מסיגריה ונפח השאיפות גדול יותר: הלחות מאפשרת למעשנים להגביר את עצמת שאיפתם, מכיוון שמוקטן גירוי דרכי הנשימה. ככל שהנרגילה קטנה יותר, קטנה כמות המים והחומר הנשאף לריאות מרוכז יותר ולכן גורם נזק רב יותר[2].

רמת התרכובת הרעילה פחמן חד-חמצני אצל מעשני נרגילה דומה לזו אצל מעשני סיגריות, ובמקרים מסוימים גבוהה יותר, עד לפי שלושה[3][4][5]. מקורה בפחם המשמש בנרגילה.

באופן כללי עישון מזיק לתפקודי לב-ריאות וגורם לסיכון מוגבר של מעשנים ללקות בדום-לב, שבץ ומחלות נוספות. נראה שנרגילה מסוכנת עוד יותר מסיגריות בהיבט זה. מחקר שנערך במרכז הרפואי "רמב"ם" ופורסם בשנת 2011 בדק את ההשפעה של עישון נרגילה על תפקוד הלב והריאות. החוקרים בראשות פרופסור לאה בנטור, בדקו 45 נבדקים בני 18 ומעלה. לפי המחקר עישון נרגילה במשך חצי שעה העלה את רמת הקרבוקסי-המוגלובין בדם - ל-0.1% . קרבוקסי-המוגלובין ( COHbO ) נוצר מההתקשרות בין חד תחמוצת הפחמן (CO) להמוגלובין, שהוא החומר שאחראי להעברת החמצן בדם, וכך הוא פוגע בהעברת החמצן בדם. בקרב אנשים בריאים רמת הקרבוקסי המוגלובין נעה בין 0.5% ל-1% , ובקרב מעשני סיגריות היא 2%. נמצא כי בקרב מעשני נרגילה רמת החומר מגיעה לשיא 9.5% - פי עשר עד פי 20 לעומת אדם בריא ופי 5 לעומת מעשני סיגריות. אצל חמישה נבדקים שהשתתפו בניסוי הריכוז היה גבוה מ-20%, ריכוז מסכן חיים. [6][7]

תערובת העישון של נרגילות, אשר אינה נתונה תחת פיקוח, מכילה חומרים מסרטנים כגון זפת, ארסן, בנזופירן, כרום ועופרת. חומרים אלה גורמים לסרטן הריאה, החניכים, השפתיים ושלפוחית השתן[8]. המים בנרגילה אינם מנקים את העשן כמו שטוענים, והם יכולים לגרום לבצקות בריאות.

שיתוף הנרגילה בין מעשנים עשוי לגרום להדבקה במחלות שונות: הרפס השפתיים, שחפת, דלקת הסימפונות (ברונכיטיס) ומחלת הנשיקה דרך הפה, ואקזמה ומחלות עור שונות ביד. ניתן להתגונן מהדבקה באמצעות שימוש בפיות חד פעמיות המחולקות בסלוני נרגילות. ארגון הבריאות העולמי קובע כי עישון נרגילה מגדיל את הסיכון לסיבוכים במהלך היריון[9].

חוקרים אחרים הביעו התנגדות לשיטות בהן נוהלו מחקרים אלו, בולט בהם הוא קאמל צ'אוצ'י, המחבר של חיבורים מוקדמים מקיפים על הנושא. חיסרון בולט במחקרים הוא שאלו לא התייחסו למשך ותדירות העישון, ולשימוש מקביל או קודם בסיגריות[10][11]. עם זאת יש לשים לב לתפקידן החשוב של נרגילות ביצירת התמכרות לניקוטין. בני נוער רבים מתחילים לעשן נרגילות עקב רצון להשתלב עם החברה, לאחר ההתמכרות לניקוטין יש מעבר לעישון סיגריות שהן נוחות יותר לנשיאה יומיומית. מידת ההתמכרות לניקוטין שונה מאדם לאדם - יש אנשים שמתמכרים לטבק בקלות, לאחר מספר בודד של מקרי עישון.

עישון נרגילות בישראל

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – עישון בישראל

בשנים האחרונות יש עליה בעישון נרגילות בקרב בני נוער בכל העולם ובמיוחד במזרח התיכון ובישראל. מחקר שבדק מגמות עישון בקרב תלמידים ממדינות שונות מצא כי שיעור התלמידים שעישנו נרגילה כיום הוא 12% עד 15%. בנוסף עישון נרגילה נפוץ יותר בקרב בנים, בבתי ספר ציבוריים על יסודיים (בגיל 16-8). לפי אחת הערכות עישון נרגילות נפוץ פי 10 לעומת עישון סיגריות.[12] לפי סקר שקיים משרד הבריאות בקרב תלמידי יא' ויב' נראה כי עישון נרגילות נפוץ פי 2 בכלל האוכלוסייה לעומת סיגריות והוא גבוה במיוחד בקרב בנים ובנות במגזר הערבי.

בקרב תלמידי כיתות י"א וי"ב, כ-39% מקרב כלל הנוער במגזר היהודי ניסו לעשן נרגילה. כ-47% מהבנים ו-30% מהבנות. בנוער במגזר הערבי הנתונים גבוהים עוד יותר ומגיעים ל-42%: 56% מקרב הנערים ו-29% מהנערות. העישון של נרגילות בשיעורים גבוהים מתחיל בכיתה ו' ומטפס בתלילות בכיתות ח' עד 'י - להלן נתוני אחוז הנערים והנערות שניסו נרגילות אי פעם . [12]

' מגזר יהודי ' ' מגזר ערבי ' ' כל המדגם ' '
בנים בנות סה"כ בנים בנות סה"כ בנים בנות סה"כ
כיתה ח' 14% 6% 10% 35% 33% 34% 17% 5% 11%
כיתה י' 42% 24% 33% 54% 16% 35% 20% 16% 18%

עם השנים יש ירידה באחוזי התנסות בנרגילה בקרב נערים ונערות במגזר היהודי אבל יש יציבות בעישון נרגילה בקרב נערים ונערות במגזר הערבי. יש לשים לב שמדובר באחוז כולל לכיתות ו' עד י', עד כיתה י' או יב' אחוזי ההתנסות בנרגילות הם גבוהים יותר. להלן אחוז ההתנסות לפי שנה, מגזר ומגדר.[12]


שנה בנים יהודים בנות יהודיות בנים ערבים בנות ערביות
2002 48% 31% 45% 18%
2006 36% 23% 49% 16%
2014 21% 11% 41% 20%

נכון לשנת 2015, אחוז המדווחים כי הם עישנו נרגילה אי פעם בחייהם הוא 21% מבין כל אוכלוסיית הנוער - גבוה כמעט פי 2 לעומת מי שהתנסו בסיגריות אי פעם בחייהם (12%). [12]

בגלל שבעיית עישון הנרגילה היא תופעה נפוצה הוחלט לבדוק את כמות העישון בקרב תלמידי יא' ויב' - מהנתונים עולה כי עישון נרגילות בקרב נערות ערביות נפוץ כמעט כמו עישון בקרב נערים יהודים. דבר זה שונה לעומת מגמות כלליות של עישון לפיו נערות ערביות היו מעשנות פחות. נמצא גם וכי רוב הנערים הערבים מעשנים נרגילה - רק 45% אומרים כי אינם מעשנים. אחד מכל חמישה נערים ערבים מעשן נרגילה פעם ביום. 42% מבין הנערים הערבים, 11% מבין הנערים היהודים, 11% מהנערות הערביות ו-5% מהנערות היהודיות מעשנים נרגילה לפחות פעם בשבוע[12]

עישון נרגילה כל יום לפחות פעם בשבוע אבל לא כל יום פחות מפעם בשבוע לא מעשן נרגילה
בנים יהודים 4% 7% 21% 67%
בנות יהודיות 1% 4% 13% 81%
בנים ערבים 21% 21% 12% 45%
בנות ערביות 4% 7% 10% 78%

בשנת 2012 התכוונה ממשלת ישראל להוציא את טבק הפירות אל מחוץ לחוק כחלק מיוזמה של משרד הבריאות לחקיקה מגבילה נגד טבק שכללה גם איסור פרסום בעיתונות ובאינטרנט. החשש הוא שטבק הפירות מוכוון לילדים.[13] עקב לובי פוליטי של חברות הטבק בישראל ושל מספר בעלי עיתונים, הצעת חוק זו בוטלה לבסוף.

ראו גם

קישורים חיצוניים

השפעות בריאותיות של נרגילות
נושאים אחרים


הערות שוליים

  1. ^ http://www.mayoclinic.com/health/hookah/AN01265
  2. ^ http://www.cancer.org/docroot/PED/content/PED_10_2X_Child_and_Teen_Tobacco_Use.asp?sitearea=PED&viewmode=print&
  3. ^ Sajid KM, Akhter M, Malik GQ. Carbon monoxide fractions in cigarette and hookah (hubble bubble) smoke. J Journal of the Pakistan Medical Association. 1993 Sep;43(9):179-82. תבנית:PMID
  4. ^ http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=86178
  5. ^ http://www.cancer.org/docroot/PED/content/PED_10_2x_Questions_About_Smoking_Tobacco_and_Health.asp?sitearea=WHO
  6. ^ Fahed Hakim,Elias Hellou, Aviv Goldbert, Rina Katz, Yedidia Bentur and Lea Bentur, The Acute Effects of Water-Pipe Smoking on the Cardiorespiratory System, Chest-official publication of the American College of chest Physicians, 2011
  7. ^ אורינה אלמסי, עישון נרגילה בקרב בני נוער, מרכז המידע והמחקר של הכנסת, 20 בפברואר 2012
  8. ^ אריאלה אילון, נרגילה: העשן התמים שמזיק יותר מסיגריות, ynet‏, 23 ביוני 2003
  9. ^ http://www.usatoday.com/news/health/2007-05-29-WHO-hooka_N.htm
  10. ^ http://www.harmattan.fr/index.asp?navig=auteurs&obj=artiste&no=6605
  11. ^ http://pediatrics.aappublications.org/cgi/eletters/116/1/e113#5290
  12. ^ 12.0 12.1 12.2 12.3 12.4 דו"ח שר הבריאות על עישון, 2015
  13. ^ כרמית ראובן מלחמת מחץ בעישון: טבק הפירות יהפוך ללא חוקי ynet, 07.05.2012