מילון דמוקרטיה
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
מילון דמוקרטי (מהדורה 1.0) הדמוקרטיה שלנו בישראל נמצאת תחת מתקפת תעמולה . ערכנו מילון זה כדי לעזור עם כמה מושגים חשובים.
- דמוקרטיה ליברלית - הגבלת כוחם של נציגי הרוב , באמצעות הכפפתם לשלטון החוק וערכי יסוד, במטרה להגן על זכויות אדם וזכויות אזרח. הדבר מעוגן לרוב בחוקה או חוקי יסוד המגינים על זכויות אדם בסיסיות, וכן בלמים ואיזונים בין הרשויות השונות. דבר זה מונע ריכוז כוח רב מדי בידי רשות שלטונית אחת, במיוחד הממשלה.
- הפיכה משטרית' - מצב בו דמוקרטיה הופכת לדיקטטורה. דרך אחת היא על ידי טנקים ודרך שניה על ידי חקיקה- שחיקה דמוקרטית- אם הממשלה יכולה לנצל את כוחה כדי לשנות את החוק, כדי לצבור עוד כוח ולהגיע בהדרגה לכך שכוחה בלתי מוגבל.
- שחיקה דמוקרטית תהליך של ירידה הדרגתית באיכות הדמוקרטיה. זהו תהליך הפוך מדמוקרטיזציה, אשר עלול לגרום למדינה לאבד את תכונותיה הדמוקרטיות. שחיקה דמוקרטית יכולה להיות עקב פוליטיקאים משמאל (כמו בדרום אמריקה) או מימין (בפוליו, הונגריה, טורקיה, רוסיה)
- בחירות - תנאי הכרחי לקיום דמוקרטיה אבל לא תנאי מספיק. אם הממשלה יכולה להשפיע על התקשורת, על הליך הבחירות, להגביל מפלגות יריבות או חלק מהאזרחים - המדינה היא לא דמוקרטית. בחירות יש גם הונגריה, טורקיה ופולין, ואפילו ברוסיה או צפון קוריאה.
- עריצות הרוב - מצב בו הרוב בדמוקרטיה מנצל את כוחו כדי לפגוע במיעוט או כדי לשמור על קואליציה קיימת. לכאורה בדמוקרטיה "הרוב קובע", בפועל זה פוגע בעקרון דמוקרטי אחר - "אדם אחד קול אחד" , או בעקרון של כללי משחק שווים לכל השחקנים הפוליטיים. דוגמאות לעריצות הרוב - עבדות שחורים בארה"ב, אפליה נגד שחורים בארה"ב. בשנת 2023 עבר באוגנדה חוק ברוב של 387 תוכמים ושני מתנגדים שמטיל עונש מאסר עולם על להט"ב.[1] זה לא חוק דמוקרטי כי הוא פוגע בזכויות אדם.
- עריצות המיעוט - מצב בו קבוצה קטנה שולטת ברוב. חשש כזה כולל לדוגמה שליטת אליטה צרה על בג"ץ או על הממשלה, או השפעה מוגזמת של בעלי הון על התקשרות והחקיקה. דוגמאות ללובי של קבוצה קטנה כוללות את הלובי של חברות הטבק, הקיבוצים בימי הקמת המדינה, או פורום קהלת כיום.
- חוקי יסוד חוקים שקשה יותר לשנות אותם לעומת חוק רגיל . מעין חוקה חלשה יותר שניתן לבנות באופן הדרגתי. בישראל אין כמעט חוקי יסוד להגנה על זכויות אדם בסיסיות. קיימים חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, וחוק יסוד חופש העיסוק. אין חוקי יסוד להגנה על: חופש הביטוי, חופש העיתונות, חופש ההפגנה, חופש ההתאגדות, חופש דת וחופש מדת , או שוויון בפני החוק. זאת בניגוד למצב במדינות דמוקרטיות רבות שבו חוקה מגבילה את כוחה של הממשלה לפגוע בזכויות אדם או בקיומה של הדמוקרטיה.
- בג"צ - בהעדר חוקה, ובגלל השפעה חזקה של הממשלה על הכנסת, בג"צ הוא מעין מעצור אחרון בפני ממשלה עם כוח בלתי מוגבל. זה לא פתרון טוב במיוחד, אבל לפני שמשנים את המעצור הזה, כדאי לייצר מעצורים אחרים על כוחה של הממשלה. לדוגמה חוקי יסוד, חיזוק הפרלמנט כגוף עצמאי. יצירת עוד פרלמנט, וכן צעדים נוספים- תקשורת איכותית ועצמאית יותר, שיפור החינוך והתרבות הדמוקרטית, אסיפות אזרחים.
- תרבות דמוקרטית - דמוקרטיה מושתת לא רק על חוקים אלה גם על ערכים - סובלנות, נימוס, סולידריות, דרך ארץ. לדבר עם אנשים אחרים במקום לדבר עליהם.
- ספין דיקטטורים - ספר מאת סרגיי גורייב ודניאל טריזמן. לפי הספר מספר גדל של דיקטטורים נוקטים כיום בשיטות של תעמולה, ספינים, הסתה, כדי לעודד בלבול ופחד מהאחר. זאת במקום דיכוי פוליטי ישיר שהיה נהוג על ידי דיקטטורים בעבר. המטרה היא להתחזות למדינה דמוקרטית, להנות מתמיכה עממית מבית, וכן להנות השקעות וסחר גלובלי. דוגמאות כוללות את ארדואן, הוגו צ'וואס, ויקטור אורבן ופוטין בתחילת דרכו.
- האויב - אמצעי של ספין דיקטטורים כדי להסית נגד חלקים מהציבור ולגבש מצג של "אנחנו" (הממשלה יחד עם תומכיה) נגד "הם" - לדוגמה ערבים, אשכנזים, אליטה, ישראל הראשונה.
- שיטת הסנדוויץ' בתקשורת - (לפי העיתונאי גיא רולניק) - שליטים כמו ברלוסקוני עודדו שני סוגי תקשורת - מצד אחד ערוצי תעמולה ברורים בעד השלטון. ומצד שני תקשורת בידורית שהיא לכאורה ביקורתית. בתקשורת זו תהיה גם ביקורת על השלטון אבל היא לא תהיה קוהרנטית או ברורה - לדוגמה פאנל עם המון משתתפים שבו כולם צועקים על כולם.
- עודף מידע - במקום צנזורה הממשלה ואמצעי תקשורת יכולה להציף אותנו בהמון מידע סרק. שרת התעמולה אמרה דבר מרגיז, הדוגמנית התגרשה, הצעה לחייב את כל החילונים ללכת עם שטריימל. הנזק הוא קושי לשים לב לדברים החשובים.
- תקשורת רעילה - פרסום ידיעות כדי לעודד רגשות של פחד ושנאה. להשרות אווירה של ניכור וחשדנות. הציבור כבר לא יודעים למי להאמין. ההשפעה דומה לזיהום אוויר - לא רואים את הנזק - אבל הוא קיים. אנחנו גם לא מאמינים לגמרי לשליט העליון, אבל הוא לפחות שומר עלינו מפני "האויב".
- אנרכיסטים - תומכים באנרכיזם - תאוריה מדינית, כלכלית וחברתית הדוגלת בחיזוק מוסדות התנדבותיים והחלשת מוסדות היררכיים כמו המדינה, או תאגידים גדולים.
- מרי אזרחי - פעולה ציבורית, בלתי אלימה, מנוגדת לחוק , שנועדה להביא שינוי פוליטי. המרי פונה לחוש הצדק של הציבור. מרי יכול להיות סרבנות מיסים, שביתה, סרבנות גיוס, והוא יכול לכלול גם הפגנות או חסימת כבישים. מרי כזה יכול להתקיים בעיקר במדינה דמוקרטית. דוגמאות: "רכבת החופש" של התנועה לביטול העבדות, המאבק של גנדי לעצמאות הודו, והמאבק של מרטין לותר קינג למען זכות הצבעה לשחורים.
- משבר אמון - ירידה באמון במוסדות הציבוריים כמו ממשלה, פרלמנט, בתי משפט, תקשורת, חברות בעשרות השנים האחרונות במדינות דמוקרטיות כמו ארה"ב וישראל. ייתכנו לכך הסברים שונים כמו עליית תיאוריות קונספירציה, החלשות עצמאות התקשרות, עלייה במודעות הציבור לספינים בתקשורת, שחיקת הון חברתי ושחיקת אמון עקב "משבר המוצרים הציבוריים".
- ','מוצר ציבורי - מוצר בעל שתי תכונות - א. קל להנות ממנו גם אם לא שילמתם עליו, ב. אם אתם נהנים זה לא מפריע לאחרים להנות ממנו . זאת בניגוד למוצר פרטי כמו מכוניות או נעליים. מוצרים ציבוריים כוללים דברים כמו זיקוקי דינור, ביטחון צבאי, בתי משפט הוגנים, שמירה על זכויות אדם, מידע בריאותי אמין, אוויר נקי, אקלים יציב, מערכות אקולוגיות, שלום, אמת, אמון.
- משבר המוצרים הציבוריים - תחזית משנת 1958 בספר "חברת השפע" (גלבריית) לפיה השוק ייצר שפע מוצרים פרטיים אולם אנו עלולים לסבול ממחסור במוצרים ציבוריים.
ציטוטים
- מיכאל שראל - הכלכלן הראשי של פורום קהלת (8.3.2023) : "הקואליציה עלולה, בתואנות שונות, לאסור על תעמולת בחירות חופשית לפני הבחירות, לקבוע סדרי בחירות וספירת קולות שיפעלו לטובתה, למנות וועדת בחירות מרכזית שתהיה ידידותית למפלגות הקואליציה, לפסול התמודדות של מפלגות או של אנשים שונים בבחירות, להעניש מבקרים קולניים מדי של השלטון, ולהשתיק כלי תקשורת המפיצים מידע שלילי או פסימי על מצב המשק והמדינה. משטר דמוקרטי, בו השלטון מייצג את דעת רוב הציבור, אך אין בו הפרדת רשויות ראויה, יתקשה לשרוד לאורך זמן בצורתו הדמוקרטית".
- אילנה דיין : " תשאלו את עצמכם: האם יהיה דבר אחד, שהרוב לא יוכל לעשות למיעוט? ואז תדמיינו את עצמכם במיעוט, כל מיעוט, ואחרי שתדמיינו, תחליטו באיזה צד של ההיסטוריה אתם רוצים להיות"
- ^ אוגנדה רודפת להט"ב: מאסר כבד אפילו למי שמזדהה כגיי, ynet, 22.03.23