מודל ששת שלבי כיול האנרגיה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מודל ששת שלבי כיול האנרגיה הוא מודל תאורטי המתאר התפתחות חברות תבוניות בפלנטות שונות בגלקסיות שונות ביקומנו. המודל מבוסס על שיחות שקיים הפיזיקאי האמריקני-יפני מיצ'יו קאקו (Michio Kaku). וכן על סולם קרדשב שיטה כללית לסיווג מידת ההתפתחות הטכנולוגית של ציביליזציה, שהציע לראשונה ב-1964 האסטרונום הרוסי ניקולאי קרדשב.

לפי המודל, כל חברה יכולה להימצא בשישה שלבים, משלב 0 עד שלב 5 בעניין כיול אנרגיה (איך היא משתמשת באנרגיה האצורה במרחב):[דרוש מקור]

  • שלב 0: שימוש מינימלי באנרגיה בהקשר מערכת שמש/ות אחת - תלות משמעותית בפחם ובדלק מאובנים עם שליטה מעטה ונקודתית באקלים; אין כלל, או יש מעט מדי, כיול מכונות בכדי להשיג שליטה באקלים
  • שלב 1: שימוש מקסימלי באנרגיה בהקשר מערכת שמש/ות שלמה, עם שליטה כללית במזג האוויר, במשק המים ובכלל המאפיינים הפלנטריים. שלב זה הוא בעצם כדור דייסון שבו כל האנרגיה שנפלטת מהשמש משמשת את המין האנושי.
  • שלב 2: שימוש מקסימלי באנרגיה בהקשר שתיים או יותר מערכות שמש/ות בתוך גלקסיה (אך לא בכל מערכות השמש בה)
  • שלב 3: שימוש מקסימלי באנרגיה בהקשר גלקסיה; התמצאות כללית ושליטה כללית באנרגיה האצורה בגלקסיה נתונה
  • שלב 4: כיול אנרגיה אפלה שבין גלקסיות; תיתכן אפשרות לפתוח חורי תולעת לגלקסיות אחרות באותו יקום
  • שלב 5: כיול אנרגיה שבין יקומים; תיתכן אפשרות לעבור ליקומים אחרים (לפחות כאלה אשר יש להם נקודת חיתוך עם היקום שלנו)

חברה בשלב 5 תוכל להעביר את אנשיה לקיום אחר בעת הצורך ממניע הישרדותי (בשל מות חום מתקרב - Nearing heat death של יקום בו היא נמצאת) או לכל הפחות לשלוח זרעי חיים ליקום אפשרי כזה.

בני האדם במאה ה-21

במאה ה-21 בני האדם הם בשלב 0 של מודל זה. כדי לעבור לשלב 1 ידרשו מספר רב של מהפכות טכנולוגיות משמעותיות. בינתיים רק מספר קטן של בני אדם יצאו מחוץ ל"בור כבידה" של כדור הארץ ואין מפעלי תעשייה או מושבות חלל שיוכלו להתפשט ולפעול למען מציאות כזו. סופרים ומדענים המתארים התיישבות בחלל מתארים בדרך כלל מאות שנים של התפתחות מושבות לפני ניסיון לבנות מגה מבנים בחלל. אפילו מבנה פשוט בהרבה לעומת כדור דייסון - כמו "עולם טבעת" ידרוש כמות אנרגיה משמעותית ויכולות הנדסה מדהימות כמו חוטים הנמשך לאורך מיליוני קילומטרים או התקנים של עיוות כבידה. לעומת זאת קיימים תהליכים רכים של הרס ספינת החלל כדור הארץ כמו שיבוש מחזור הפחמן ושיבוש מחזור המים הגורמים לאסונות אקלים ומלחמות - כל אלה מהווים סיכון לאסון לאנושות לפני הגעה לשלב 1 בסולם זה.

ראו גם

קישורים חיצוניים