כלכלה קלינית
כלכלה קלינית (באנגלית: Clinical economics) היא אנלוגיה בין חקר הכלכלה, במיוחד של מדינות עניות לבין מתודות מחקר וטיפול ברפואה.
כלכלן הפיתוח ג'פרי זאקס טבע את הביטוי בספרו קץ העוני. זאקס מסביר כי מדינות, כמו פציינטים, הינן מערכות מורכבות, המצריכות דיאגנוזה שיכולה להבין מה הבעיה, וכן הבנה של הקשר, ניטור והערכה מחודשת, וסטנדרטים של אתיקה מקצועית.
כלכלה קלינית מצריכה "דיאגנוזה מפרידה" של בעיות הכלכלה של מדינה, ובעקבות זה מרשם תפור באופן ספציפי למדינה. גורמים רבים עלולים להשפיע לרעה על היכולת של מדינה להיכנס לשווקים העולמיים, כולל שחיתות שלטונית; אי שוויון חוקתי או חברתי המבוסס על מגדר, קבוצה אתנית, או קסטה; מחלות כמו איידס או מלריה; מחסור בתשתיות (כולל תחבורה, תקשורת, בריאות ומסחר); מצב מתמשך של אי יציבות פוליטית; פרוטקציוניזם, מחסומים גאוגרפיים וגורמים סביבתיים כמו אקלים. הבעיה היא לא להגדיר מה הבעיה באופן ממוצע של מדינות מתפתחות אלא להבין מה הבעיות המרכזיות של המדינה שבה מדובר.
בספר זאקס מתייחס לכל גורם ומתאר תרופות האפשריות שלו. כדי להדגים את השימוש בכלכלה קלינית, זאקס מציג מקרי חקר על בוליביה, פולין, ורוסיה ודן בפתרונות שהוא הציג למדינות אלה ואת ההשלכות שלהם. הספר דן גם בכלכלות של מלאווי, הודו, סין, ובנגלדש כמקרים המייצגים שלבים שונים של פיתוח כלכלי.
במובן אחר, כלכלה קלינית היא היישום של ניתוחים כלכליים לטיפולים רפואיים, מתוך ניסיון להבטיח תוצאות רפואיות מסויימות במחיר כלכלי נמוך. [1],כולל ניתוח כלכלי לטיפולים עבור תסמונת המעי הרגיז [2] וסרטן [3] הגישה משלבת מומחי רפואה, ביו-סטטיסטיקה, אפידמיולוגיה וכלכלה.