יער טבעי
יער טבעי (באנגלית: Natrual forest), הוא כל יער שנוצר בלי השפעה משמעותית ישירה או עקיפה של בני אדם על הטבע או כל יער שיצרו בני אדם שמטרתו להחזיר לחיים יער כזה.
יער טבעי מכונה גם יער אקולוגי וכאשר הוא שתול הוא נשתל לפי עקרונות יערנות אקולוגית.
יערות האורן והברוש שנשתלו בישראל אינם יערות טבעיים או אקולוגיים ואינם משקפים יערנות אקולוגית ולכן גם כל ריבוי טבעי שלהם איננו באמת "טבעי".
בכדור הארץ, מאז המהפכה החקלאית ועד היום, נהרסו רבים מן היערות הטבעיים, אם לא רובם, בשל כריתה ומדבור[1] ובמאות השנים האחרונות גם בגלל שתילה של יערות שאינם אקולוגיים שמדכאים את החורש הטבעי ואת היערות הטבעיים ואט אט משתלטים על שטחיהם[2].
סוגי יערות טבעיים
קיימים שלושה סוגים עיקריים של יערות טבעיים:
1. יערות טבעיים קוטביים: יערות טבעיים בקרבת קוטב צפוני או קוטב דרומי.
2. יערות טבעיים סאב-טרופיים: יערות טבעיים הרחוקים מקטבים אך רחוקים גם מקו משווה. ניתן לחלק יערות טבעיים סאב-טרופיים לשלושה סוגים:
- יערות טבעיים סאב-טרופיים גבוהים מפני הים: יערות טבעיים סאב-טרופיים הנמצאים באזורים הרריים-קרים.
- יערות טבעיים סאב טרופיים התואמים את גובה הים.
- יערות טבעיים סאב טרופיים נמוכים מפני הים: יערות טבעיים סאב-טרופיים הנמצאים באזורים נמוכים קיצונית מפני הים.
3. יערות טבעיים טרופיים: יערות טבעיים בקרבת קו משווה.
יערות טבעיים במזרח התיכון ובאזורים קרובים
במזרח התיכון ובאזורים הקרובים אליו נשארו כיום שרידים מעטים, הולכים ונעלמים, של יערות עתיקים של האזור. להלן תמונות של שרידי יערות אלו.
כל היערות שהוצגו לעיל הם שרידים אחרונים ליערות העתיקים של אזור המזרח התיכון או אזורים קרובים, שנעלמו כמעט בשלמותם בבערך עשרים אלף השנים האחרונות. רק שיתוף פעולה בין מדינות האזור יוכל להביא להחייאת יערות אלה.
הרכב יער טבעי
בדרך כלל, יער טבעי-שתול יכלול לפחות חמישה סוגי עצים ירוקי-עד שהם גם רחבי-עלים.
במקרה של יערות טבעיים סאב טרופיים ויערות טבעיים טרופיים, יער טבעי יורכב לפחות בחציו מעצים ירוקי עד ויהיה יער ממוזג, כלומר, יער המייצר לחות ועננים נמוכים ומגביר את ירידת הגשם בקרבתו ואף בעולם בכלל בשיתוף עם יערות טבעיים אחרים בכדור הארץ התורמים כולם לאטמוספירה של כדור הארץ.
יערות טבעיים בהיסטוריה של כדור הארץ
יער טבעי מכונה לעתים גם יער ראשוני או יער בתולי אם כי מבחינת היסטוריה של כדור הארץ מונחים אלה אינם נכונים; בתקופות גאולוגיות שונות של כדור הארץ נפוצו יערות טבעיים שונים ביבשות שונות (זאת בשל נדידת היבשות) אבל ערך זה עוסק רק ביערות טבעיים של התקופה הגאולוגית הנוכחית (הולוקן) של אחרי עידן הקרח האחרון[4].
החל מן השיא של עידן הקרח האחרון (last glacial maximum) החלה עלייה של פני הים והתרחבות של מדברים בכדור הארץ כמעין מדבור טבעי. עם זאת, שטחי המדבר אז היו קטנים בהרבה ורבים מהאזורים שהם היום מדבריים צחיחים הכילו חורשים ואף יערות. זו פעילות האדם שלאחר עידן הקרח האחרון או לחלופין מתחילת המהפכה החקלאית שהביאה לאובדן קיצוני של שטחי חורש טבעי ויער טבעי ולמשבר האקלים הנוכחי.
ראו גם
הערות שוליים
- ^ טרם כלל השבטים האנושיים גילו מה הוא זרע-פרי ומהי רבייה מינית של צמחים או רביית חוטרים או רביית ייחורים, לא התקיימה יערנות נרחבת או לא בקרב כלל קבוצות אלה.
- ^ זאת בשל תופעת האללופתיה
- ^ ייתכן שיער זה הוא חלק מחגורת מנגרובים עתיקה שהייתה קשורה אל: Indus River Delta — Arabian Sea mangroves
- ^ עידן הקרח האחרון היה המעבר מתקופת הפליסטוקן לתקופת ההולוקן
הערות כלליות
- חלקת היער הטבעית של יער ריחן בישראל היא שטח היער הטבעי היחיד שקיים כיום ביהודה ושומרון ולמעשה היער הטבעי הכמעט יחיד שנותר בישראל לצד יער נחל חרמון בצפון ישראל.
- המסקנה שהוצגה לעיל לגבי סוגי יערות טבעיים נכונה לכל היותר לגבי פלנטה שמצד אחד יש בה חיים כפי שהם מוכרים לנו (חיים שמבחינה כימית גופם מורכב מתרכובות אורגניות) ומצד שני נטיית ציר הסיבוב של פלנטה זו היא אנכית ולא אופקית.