יערנות אקולוגית

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

המונח יערנות אקולוגית משמש לתאר יצירת יער חדש המפצה על יער טבעי שנעלם, כאשר מצד אחד השתילה מבוצעת בשטח היער הכרות או בקרבתו, ומצד שני העצים הנשתלים הם רק עצים שהתקיימו בשטח היער לפני המהפכה החקלאית[1].

רוב היערות האקולוגיים שיש בעולם כיום הם טבעיים, אך בשל כריתה מאסיבית, מדבור ומקטעים נרחבים של שתילה מלאכותית אללופתית מאז המהפכה החקלאית, יש צורך דחוף לשתול יערות מלאכותיים-אקולוגיים לשיקום אקלים בכדור הארץ כולו.

עקרונות כלליים ליערנות אקולוגית

ישנם מספר עקרונות ליערנות אקולוגית.

  • מקום השתילה: באופן כללי יש לשתול את עצי היער רק באזור שהיה בו יער בעבר, או בקרבת אזור זה (אם האזור המקורי אינו זמין)
  • סוגי עצים: באופן כללי יש לשתול לפחות חמישה סוגים (genus) של עצים ורק עצים שצמחו טבעית בשטח השתילה, כלומר טרם המהפכה החקלאית. כך למשל, במדבר בו לפניכן לא צמחו אורנים וברושים, אין לנטוע אורנים וברושים, אלא, יש לנטוע רק עצים מדבריים כביכול שצמחו טבעית במדבר זה (למשל, דקל, אשל, גפנן, הרדוף, שיטה וכדומה). אין לנטוע עצים מחטניים כמו אורן וברוש, שהם עצים ירוקי עד אללופתיים, אלא אם כן מדובר באזורי הקטבים של כדור הארץ ו\או באזורים הרריים קרים.

בישראל

כלל היערות הקיימים כיום בישראל אינם יערות אקולוגיים אלא יערות מדבריים מחטניים מלאכותיים-אללופתיים של אורן וברוש, שאינם משקפים את הנוף הטבעי העתיק של הארץ.
אורנים צמחו טבעית בארץ ישראל בעת העתיקה רק או בעיקר באזורים הרריים קרים בצפון הארץ וברושים הם מין שתפוצתו הנרחבת היא בעיקר תוצאה של שתילה וריבוי טבעי של פרטים שנשתלו ברחבי הארץ.
יערות ארץ ישראל העתיקה, טרם המהפכה החקלאית, היו שונים מאד מיערות האורן והברוש ששתלו רשויות מדינת ישראל. יערות ארץ ישראל העתיקה היו בעיקר יערות סאב-טרופיים עם מאפיינים לוקאליים של יער ממוזג. בין העצים והשיחים של יערות ארץ ישראל העתיקה ניתן למנות:

מניעת שרפות

כמו עם כל יערנות אחרת, גם יערנות אקולוגית מצריכה מערך כיבוי אש תואם, כולל כזה שיכול להתמודד עם שרפות ביערות סבוכים שעיקר הפרטים בהם רחבי עלים.

הערות כלליות

  • ייערנות אקולוגית נקראת גם ייעור אקולוגי
  • יער אקולוגי באזורי הקטבים של כדור הארץ (Taiga) בהם היערות אינם מגוונים ואינם ממוזגים, ייטופל באופן מיוחד

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ שלאחריה התחילה היערנות בכללותה
  2. ^ התמונה של צמח מטפס זה צולמה ביער טבעי בסוריה המהווה שריד ליערות העתיקים של הלבנט (בקרבת הכפר Al-Battar)
  3. ^ אברה ארוכת עלים (Pteris vittata) נפוצה בעבר באזורים נמוכים בצפון ארץ ישראל כגון אגם חולה וכיום כלל איננה זמינה בנוף בשל דיכוי החורש