דייוויד הולמגרן

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דייוויד הולמגרן מאבות הפרמקלצ'ר

דיויד הולמגרן (באנגלית: David Holmgren) הוא אקולוג ומעצב אקולוגי. הוא ידוע בעיקר תודות לתרומה שלו לפיתוח רעיונות וקהילהת הפרמקלצ'ר בעולם, יחד עם ביל מוליסון באמצע שנות ה-70. תודות לתנועת הפרמקלצ'ר בעולם הפכו רעיונותיו בתחומי האקולוגיה והחברה לבעלי השפעה עולמית.

המצאת הפרמקלצ'ר

הולמגרן נולד במדינת מערב אוסטרליה. הוא לימד בקולג' לחינוך מתקדם ב-Hobart טסמניה. באותו קולג', בשנת 1972, פגש הולמגרן את ביל מוליסון שהיה אז מרצה באוניברסיטת טסמניה. השניים גילו כי יש להם עניין משותף ביחסים בין מערכות אנושיות וטבעיות. השיחות רחבות ההיקף שלהם, והניסיונות בתחום הגינון עודדו את הולמגרן לכתוב ספר שיצא לאור בשנת 1978 ונודע בשם פרמקלצ'ר אחד.

הספר היה שילוב של תובנות אודות חקלאות, תכנון נופי ואקולוגיה. היחסים בין תחומים אלה הורחבו למערכת עיצוב נרחבת שכונתה פרמקלצ'ר. השם חייב במקצת לספרו של Russell Smith,"יבולי עצים: חקלאות נצחית" (שיצא לאור בשנת 1929), אך ההשראה העיקרית של הולמגרן הייתה דינמיקה של אנרגיה, שפותחה על ידי האקולוג האמריקאי האווארד ת. אודום (סביבה, הספק וחברה, 1971).

הספר "פרמקלצ'ר אחד" הצליח מעבר למצופה, ונראה כי הוא ענה לצורך של סביבתנים שהתנגדו לתרבות הצריכה שחיפשו להתחבר לחזון קיימות חיובי וממשי. הספר תורגם ל-5 שפות, וכיום ערכו הוא בעיקר היסטורי, והדפסתו הופסקה שכן הוא עודן והוחלף על ידי עבודות מעודכנות יותר.

פיתוח הפרמקלצ'ר

בניגוד לביל מוליסון שסייר בעולם ועסק בהוראה ובקידום של הפרמקלצ'ר, הולמגרן היה מסוייג יותר באשר לפוטנציאל של הפרמקלצ'ר למלא את הציפיות שלפעמים יוחסו לו. הוא ריכז את מאמציו בעריכת ניסויים ובעידון הניסוחים הראשוניים. בתחילה הוא השתמש בחווה של אימו בדרום ניו-סאות וויליס (Permaculture in the Bush, 1985; 1993) ולאחר מכן בחווה שלו, Melliodora שב-Hepburn ,המפטון ספרינג ויקטוריה אוסטרליה, שאותה הוא טיפח עם בת זוגו (Melliodora, Hepburn Permaculture Gardens - Ten Years of Sustainable Living, 1996a; Payne, 2003)Su Dennett

החל משנת 1993, הולמגרן החל ללמד קורסים בעיצוב פרמקלצ'ר בביתו שהפבורן, ונתן שירותי ייעוץ למספר רב של פרוייקטים באמצעות החברה שהקים, Holmgren Design Services. דוגמאות לפרוייקטים אלה ניתן למצוא בספרו Trees on Treeless Plains: Revegetation Manual for the Volcanic Landscapes of Central Victoria (1994).

פרוייקט נוסף שבו מעורב הולמגרן הוא הכפר האקולוגי Fryers Forest שמנסה להקים מודל של דיור מקיים וניהול יער מקיים וכלכלי, באתר ליד Castlemaine בויקטוריה.

פרמקלצ'ר: עקרונות ודרכים מעבר לקיימות

בדצמבר 2002 פרסם הולמרגן את הספר פרמקלצ'ר: עקרונות ודרכים מעבר לקיימות שהיה חיבור חדש על פרמקלצ'ר. הספר היה חיבור עמוק, נגיש ושיטתי יותר על עקרונות הפרמקלצ'ר ושנלוו לו 25 שנות הנסיון של הולמגרן בתחום. הספר מוקדש לאקולוג האווארד ת. אודום שמת חודשיים לפני פרסום הספר, ושחזונו אודות עולם שנמצא במעברי אנרגיה (Odum and Odum, 2001) היווה השראה לספר.

"עקרונות ודרכים" מציע 12 עקרונות עיצוב לפרמקלצ'ר, כשכל עיקרון מוסבר בפרק נפרד. דבר זה מילא פער מושגי שהיה קיים מראשית ימי הפרמקלצ'ר.

12 עקרונות העיצוב של הולמגרן

12 העקרונות הבאים מוסברים בספרו "פרמקלצ'ר: עקרונות ודרכים מעבר לקיימות":

  1. להתבונן ולפעול בהדדיות - על ידי פינוי זמן לפעול עם הטבע אנו יכולים לעצב פתרונות שיתאימו למצב הספציפי שלנו.
  2. לקלוט ולאגור אנרגיה - על ידי פיתוח מערכות שמלקטות משאבים כאשר אלו נמצאים בשפע, אנו יכולים להשתמש בהם בזמנים קשים יותר.
  3. להשיג תנובה - הבטיחו כי אתם מקבלים תגמולים מועלים באמת כחלק מהעבודה שאתם מבצעים.
  4. ליישם ויסות עצמי ולקבל משוב - עלינו לתת תמריץ שלילי לפעילות לא מתאימה כדי להבטיח שמערכות ימשיכו לתפקד היטב
  5. להשתמש במשאבים ובשירותים מתחדשים ולהעריכם - עשו את השימוש הטוב ביותר מהשפע של הטבע כדי להקטין את ההתנהגות הצרכנית שלנו ואת התלות שלנו במשאבים לא מתחדשים.
  6. לא לייצר פסולת - על ידי הערכה ושימוש בכל המשאבים שזמינים לנו, דבר אינו מתבזבז.
  7. לתכנון מדפוסים לפרטים - על ידי לקיחת צעד אחורה, אנו יכולים להבין בדפוסים בטבע ובחברה. אלו יכולים להיות עמוד השדרה של העיצובים שלנו, כאשר הפרטים מתמלאים במהלך הדרך.
  8. לשלב ולא לבודד - על ידי הצבת הדברים הנכונים במקום הנכון מתפתחים יחסים בין הדברים האלה והם פועלים יחד כדי לתמוך זה בזה.
  9. להשתמש בפתרונות איטיים וקטנים - מערכות איטיות וקטנות יותר, קל יותר לתחזק את המערכת, והן משתמשות במשאבים מקומיים טוב יותר ומייצרות תוצרים מקיימים יותר.
  10. לגוון ולהעריך את המגוון - המגוון מקטין את הרגישות למגוון של איומים ומנצל את היתרון של הטבע המדוייק של הסביבה שבה הוא שוכן.
  11. להשתמש בקצוות ולהעריך את השוליים - הממשק בין דברים הוא המקום שבו מתרחשים האירועים המעניינים ביותר. אלו לרוב היסודות החשובים, מגוונים ויצרניים ביותר של המערכת.
  12. להשתמש בשינוי ולהגיב ביצירתיות - אנו יכולים להשיג השפעה חיובית על שינוי בלתי נמנע על ידי התבוננות זהירה, ואז התערבות ברגע הנכון.

גישה למינים פולשים

הולמגרן מגלה עניין מתמשך בשימוש בצמחים ממינים פולשים לשם הפקת מזון וסיבים, ובאופן מעורר מחלוקת יותר, לשם שיקום אקולוגי ו"אקו-סינתזה". עניין זה במערכות אקולוגיות "משוחלפות" קיבל השראה מהביקור של הולמגרן בניו-זילנד בשנת 1979 ומפגישה עם האקולוג הניו זילנדי Haikai Tane.

סירובו של הולמגרן להצטרף לדעת רוב המדענים והגופים ביחס למינים פולשים הוביל לביקורת מוטעית על הפרמקלצ'ר בקרב התנועה הסביבתית האוסטרלית. הולמגרן מרחיב על נושא זה בספר Weeds or Wild Nature?

שיא תפוקת הנפט והתחממות עולמית

בשנים האחרונות שותף הולמגרן ליוזמת "תרחישים עתידיים"[1] שמנסה למפות את ההשלכות התרבותיות של שילוב שיא תפוקת הנפט יחד עם התחממות עולמית. האתר קורא לשילוב של "בראון-טק", גרין-טק, תחזוקת הקרקע ו"סירות הצלה".

ספרים

הולמגרן כתב כ-12 ספרים, רשימה חלקית שלהם:

ראו גם

קישורים חיצוניים