ארנה נאס

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ארנה נאס (Arne Dekke Eide Næss) היה פילוסוף נורווגי, המייסד של אידאולוגיית האקולוגיה העמוקה. הוא היה האדם הצעיד ביותר שנתמנה לפרופסור מן המניין באוניברסיטת אוסלו.

נאס היה פילוסוף שעסק במספר תחומים. ביניהם התפתחות השפה והמילים, פילוסופיה של המדע ויחסי האדם והטבע. בשנת 1958, ייסד נאס את הירחון הבין-דיסציפלינרי לחקירה פילוסופית (the interdiciplinary journal of philosophy Inquiry).

נאס טען כי ספרה של האקולוגית רייצ'ל קרסון, אביב דומם שיצא בשנת 1962, היה בעל השפעה מכרעת על תפיסתו לגבי אקולוגיה עמוקה. נאס שילב את החזון האקולוגי שלו עם האידאולוגיה של אי אלימות מבית מדרשו של מהטמה גנדי, ובמספר מקרים השתתף בעצמו בפעולה ישירה. בשנת 1970, יחד עם מספר רב של מפגינים, הוא קשר עצמו לסלעים בשלשלאות אל מול Mardalsfossen, מפל בפיורד נורווגי וסרב לרדת עד שיבוטלו תוכניות לבניית סכר במקום. למרות שהמפגינים פונו מהמקום על ידי המשטרה והסכר נבנה, ההפגנה פתחה שלב חדש ופעיל יותר בסביבתנות בנורווגיה. נאס היה מועמד במקום משני ברשימת המפלגה הירוקה של נורווגיה.

נאס היה מטפס הרים בולט, שהוביל בשנות ה-50 משלחת שהעפילה לראשונה ל-Tirich Mir. בקתה בהר זה, Tvergastein שימשה את נאס בכתיבת רבים מספריו וכתביו.

קישורים חיצוניים