מפלגה ירוקה
מפלגה ירוקה (באנגלית: Green Party) היא מפלגה פוליטית רשמית שמבוססת על העקרונות של "קווי מדיניות ירוקים". קווים אלה כוללים סביבתנות או קיימות, השענות על דמוקרטיה שורשית, אי אלימות, וצדק חברתי, כולל הזכויות של עמים ילידים. "ירוקים" מאמינים כי נושאים אלה קשורים באופן אינהרנטי לבריאות האקולוגית, החברתית והגופנית של בני אדם.
הגדרה
לעיתים קרובות יש הבחנה בין מפלגות ירוקות עם תחילית קטנה, "green parties" לבין מפלגות ירוקות עם אות גדולה "Green Parties". כל מפלגה, סיעה או פוליטיקאי יכול להיקרא "ירוק", אם הוא פועל למען נושאים סביבתיים. ומשתמשים במונח גם כפועל - "ליירק" מועמד, מפלגה או עסק.
בניגוד לכך, מפלגה ירוקה רשמית הולכת בעקבות אידאולוגיה קוהרנטית שכוללת לא רק סביבתנות, אלא גם נושאים אחרים כמו צדק חברתי, קבלת החלטות בקונצנזוס, ופציפיזם. הירוקים (עם G) גורסים כי נושאים אלה קשורים באופן אינהרנטי זה לזה. ההצהרה המוכרת ביותר של הערכים הירוקים היא "ארבעת העמודים של המפלגה הירוקה" שאומצו על ידי המפלגה הירוקה הגרמנית, מאז היווסדה ב-1979-1980.
יש אנשים שמבלבלים בין המפלגה הירוקה לבין גרינפיס, שהוא ארגון לא ממשלתי עולמי מוביל בתנועה האקולוגית. גם גרינפיס, בדומה לתנועה הירוקה הפוליטית, הוקם בשנות ה-70 של המאה ה-20, ויש לו גם כמה מטרות וערכים ירוקים, אבל הוא עובד בשיטות עבודה שונות, והוא אינו מאורגן כמפלגה פוליטית.
תפוצה והשפעה
המפלגה הירוקה הראשונה שהגיעה להישגים ברמה הלאומית הייתה המפלגה הירוקה הגרמנית, שמפורסמת בזכות ההתנגדות שלה לאנרגיה גרעינית, כביטוי לערכי סביבה וכן לערכים של ביזור ושלום המסורתיים לתנועה הירוקה.
המפלגה הירוקה הגרמנית, נוסדה בשנת 1980 והיא הייתה גם שותפה לממשלה הפדרלית של גרמניה. בין השנים 1998-2005, הייתה מפלגה שותפה למפלגה הסוציאל-דמוקרטית הגרמנית במה שכונה הברית הירוקה-אדומה. בשנת 2001 המפלגה הובילה לחתימה על הסכם להפסקת ההשענות של גרמניה על אנרגיה גרעינית, והסכימה להישאר בקואליציה של ממשלתו של גרהרד שרדר, למרות תמיכתה במלחמה באפגניסטן. דבר זה הוביל למתחים בין המפלגה הירוקה הגרמנית לבין מפלגות דומות אחרות בעולם, אך גם הוכיח כי המפלגה מסוגלת להתגמש מבחינה פוליטית.
בפינלנד, בשנת 1995 המפלגה הירוקה הפינית, הייתה המפלגה הירוקה האירופאית הראשונה שהייתה חלק ממשלה לאומית. מפלגות ירוקות אחרות שהשתתפו בממשלות ובפרלמנטים לאומיים כוללים את הגרואן והאקולוגו בבלגיה, ואת הלס-ורטס בצרפת. בהולנד מפלגת גרואן-לינקס ("שמאל-ירוק") נוסדה בשנת 1990 בעקבות איחוד בין 4 מפלגות קטנות שמאליות, והוא כיום פלג יציב בפרלמנט ההולנדי. באירלנד, המפלגה הירוקה מיוצגת על ידי 6 חברי פרלמנט, ומהווה חלק מהקואליציה הממשלתית.
במשך 30 השנים האחרונות קמו מפלגות ירוקות רבות, ברוב המדינות שיש להן מערכת שלטון דמוקרטית. כולל לדוגמה קנדה, פרו, נורווגיה, דרום אפריקה, אירלנד ומונגוליה. קיימות מפלגות ירוקות ברמה הלאומית, האיזורית והמקומית.
בישראל
בישראל קיימות 2 מפלגות שהנושא הסביבתני נמצא גבוה בסדר העדיפות שלהן - התנועה הירוקה (אשר הכניסה לכנסת ה-20 את ח"כ יעל כהן-פארן) ומפלגת הירוקים שמעולם לא עברה את אחוז החסימה והריצה האחרונה שלה לכנסת הייתה ב-2015 (נכון לשנת 2019). יש לציין כי התנועה הירוקה מחוייבת גם לשאר העקרונות של מפלגה ירוקה - כלומר צדק חברתי, דמוקרטיה ואי אלימות, ואילו מפלגת הירוקים אינה מחוייבת לעקרונות אלה.
קישורים חיצוניים
- מפלגה ירוקה בוויקיפדיה האנגלית
- מפלגות ירוקות בעולם
- אסף אוני, "הגל הירוק" כובש גם את צרפת: ניצחונות למפלגה בבחירות המקומיות, גלובס, 29.6.2020