יצירת מרחב לשינוי פנימי - יוזמת הטרנזישן

"יצירת מרחב לשינוי פנימי" הוא אחד המרכיבים במודל יוזמת הטרנזישן. המודל נוצר כדי לעזור לפעילים להפעיל את יוזמת הטרנזישן בקהילתם. המודל מחולק לחמישה שלבים. "יצירת מרחב לשינוי פנימי" הוא מהרכיבים בשלב הראשון "מתחילים".

מודל יוזמת הטרנזישן - מתחילים

רכיבים:

כלים:

"בסוף זה הכל שינוי עמדות פנימי. אם זה לא מתרחש במקביל להקמה של טורבינות רוח, אני לא בטוח שיש בזה בכלל טעם" (נשמע במהלך מפגש טרנזישן עולמי)

האתגר

אם נצליח למצוא דרכים לשלב בין תהליכי השינוי הפנימיים והחיצוניים יתכן שהתהליך כולו יהיה אפקטיבי הרבה יותר.

תיאור

האם שינוי מתחיל בחוץ ומשפיע פנימה, או מתחיל מבפנים ומתגלגל החוצה? מתחילת יוזמת הטרנזישן, אנשים משתי הגישות הנ"ל פעלו יחד. שתי הפרספקטיבות נכונות; החיצוני יוצר את הפנימי, והפנימי יוצר את החיצוני. יותר מכך, חלק מאיתנו יטענו כי השילוב של שתי הגישות יחד ימנע פיצולים וחלוקות מלאכותיות, שהן חלק מהגורמים לבלגן שבו אנו נמצאים היום.

הפרספקטיבה הפנימית (שינוי מתחיל בפנים), שואב השראה ומשלב בתוכו שלושה מקורות נפרדים. הראשון הוא תובנות מתחומי הפסיכולוגיה והפסיכותראפיה המערביים, ששואפים להבין את שורשי ההרסנות וההרס העצמי האנושיים, ולאפשר החלמה של הנפש הפגועה והפוגעת. לכך התווספו לאחרונה הרעיונות של האקו-פסיכולוגיה, לפיה ליחסים שלנו עם כדור הארץ ולמה שמתרחש סביבנו יש השפעה ניכרת על מצבנו הנפשי.

המקור השני כולל תובנות מתוך כתבים ושיעורים של המרת התודעה, לרוב ממסורות המזרח.

המקור השלישי מגיע מאנשים רבים שעדיין זוכרים פועלים וחיים לפי "חכמת האדמה", איך לחיות באופן מקיים. עמים ילידים (Indigenous) בכל רחבי העולם מוצאים עצמם תחת איומים סביבתיים, מדליפות נפט בניגריה, לואיזיאנה ואקוודור ועד שינויי אקלים, כריתת יערות וצורות אחרות של זיהום. במקביל למאבק על זכויותיהם ואדמתם, לעיתים קרובות מתלווה למאבק קריאה לכל העולם להתעורר.

ניסיון מעשי של יוזמת הטרנזישן עם שינוי פנימי כולל פגישות סביב נושאים שונים ואירועים עם דוברים מוזמנים, וכן סדנאות מקומיות בהן המשתתפים מוזמנים לשתף ולחקור רגשות ושאלות לגבי נושאים כגון צער, פחד וכעס. חלק ניכר מכך נובע מעבודתם של האקו-פילוסופית ג'ואנה מייסי ושל האקטיבסט לשימור ייערות הגשם ג'ון סיד, שפתחו סדנאות פשוטות ועוצמתיות בנושא. יוזמת הטרנזישן פוגשת טווח רחב של פרקטיקות, פעילויות וכלים מתחום הפיתוח האישי (personal development), פסיכולוגיה, תורות רוחניות ופילוסופיה.

רוחניות וטרנזישן קבוצות החוקרות את התחום הרוחני של טרנזישן (תהליך מעבר או שינוי) מכונות לעיתים קרובות קבוצות "לב ונפש". קבוצות דומות אחרות כינו את עצמן קבוצות "איכות חיים", אולי בשל חשש מהדימוי שמביאות איתן המילים "לב ונפש". החלטות כאלה משקפות את אחד האתגרים של הבאת "העבודה הפנימית" לשולחן הטרנזישן: החשש וההתנגדות שמעורר לעיתים העיסוק ב"רוחניות".

מצד אחד, נראה ברור כי חלק ניכר מהנזקים בעולם נגרמו בשם דתות מאורגנות או "רוחניות" בכלל, ולכן יש חשש מהכנסת הנושא לסדר היום. מצד שני, באותה מידה, התכונות שהטרנזישן מקדם – מעבר מחומרנות לערכים כמו קהילה, תמיכה, אהבה ויצירתיות, ומיהירות וחוסר שוויון לחמלה – הם הדברים שרוחניות אמורה להוות מלכתחילה.

עבור רבים, העיסוק הרוחני, אם הוא מתבצע באופן מפורש ומוגדר או אם לא, הוא נדבך מרכזי בחוסן האישי. אם אנחנו רוצים לאפשר לרבים להשתתף, חשוב מצד אחד למנוע השתלטות של תפיסה רוחנית ספציפית על הקבוצה, אך באותה מידה יש לקבל בברכה ובהבנה את התחום הזה של ההוויה אנושית. עם רוח של פתיחות, סובלנות, טאקט ונדיבות, ועם מידות נכונות של יכולת אבחנה ואמון, ניתן ליצור תנועה תוססת, רחבה ועשירה יותר.

דוגמאות מתוך ניסיונן של יוזמות טרנזישן מהעולם

בתנועת הטרנזישן העולמית, אחד הפרויקטים הציע תוכנית ליווי אישי (מנטורינג), במסגרתה אנשים מנוסים, כולל יועצים שאינם בהכרח מרכזיים ביוזמת הטרנזישן, הציעו ליווי מתמשך ודיסקרטי של תמיכה נפשית לאקטיביסטים (עוד על כך בפרק מתחברים 7: עוצרים לחשיבה - במקור: Connecting 7: Pausing for reflection). בשלב מסוים, הקבוצה בטוטנס (אנגליה) הציעה קבוצות "לב ונפש" קבוצות תמיכה קטנות סביב הטרנזישן, שנקראו קבוצות בית. לדברי אחד המשתתפים, "זה היה המקום לשתף ברגשות ורעיונות ולחוש תמיכה בעולם שבו קל להרגיש מאוד מבודדים. חברויות שנוצרו שם עדיין קיימות". חברים בקבוצת "לב ונפש" לקחו חלק בארגון אירועים וכנסים ארציים וכן סדנא גדולה סביב יישוב סכסוכים, וכך "טרנזישן פנימי" נכנס בהדרגה כחלק אינטגרלי לתוכניות טרנזישן שמתרחשות בכל העולם.

תהליך האבולוציה של ה"טרנזישן הפנימי" באורגון, פורטלנד, היה דומה. קבוצת "לב ונפש" שלהם נפגשת אחת לחודש לשיתוף ותמיכה הדדית, ובנוסף יצרו אירועים וסדנאות. יש להם כללים ברורים לגבי התנהלות הפגישות שלהם, שנועדו ליצור שיתוף, הקשבה ותמיכה אמיתיים, ליצור מרחב בטוח ולאפשר למשתתפים לקחת אחריות על הרגשות שלהם במקום להקרין אותם לאחרים. קבוצות נוספות ברחבי העולם מפתחות דרכים דומות ושונות, בהתאם לצרכים שלהן.

יחד עם זאת יש לציין שבמקרים מסוימים חל בלבול לגבי מה קבוצה כמו "לב ונפש" יכולה לתרום לטרנזישן – ככל הנראה בשל החלוקה של התרבות המערבית לגבי שינוי פנימי וחיצוני, ובעקבות זאת גם בין אנשים המונעים משינוי פנימי וחיצוני. תהיה זו טעות עבור אנשים המונעים ממיקוד פנימי להניח שקבוצות טרנזישן נועדו לדחיפה של תפיסות רוחניות או פסיכולוגיות, או לחשוב שמישהו ייקח חלק בפעילות של טרנזישן בניגוד לרצונו. עם זאת, כשאנשים בעלי נטייה טבעים פרגמטית שיתפו פעולה בפתיחות עם פעילות "פנימית", כמו למשל סדנת תהליך (Process workshop) במסגרת אחד הכנסים, נוכחנו לדעת שזה תרם להם המון, ויצר חוויה משמעותית, תורמת, עמוקה ומרגשת עבורם.

פתרון

קבוצה המתמקדת בהיבטים הפנימיים של הטרנזישן יכולה לתרום רבות לטרנזישן כולו. אין לזלזל בתפקיד שקבוצה כזו יכולה למלא במסגרת תהליך רחב יותר של טרנזישן.

ראו גם

קישורים חיצוניים

מקור הטקסט מאתר רשת הטרנזישן העולמית