פדוספרה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הפדוספירה (באגנלית - Pedosphere, מיוונית πέδον פדון "אדמה" או "אדמה" ו-σφαῖρα sphaira "כדור") היא השכבה החיצונית ביותר של כדור הארץ המורכבת מאדמה ונתונה לתהליכי היווצרות קרקע. הוא מקיימת ממשקים עם הליתוספירה, האטמוספירה, ההידרוספירה והביוספירה. הפדוספרה היא "העור" של כדור הארץ ומתפתחת רק כאשר יש אינטראקציה דינמית בין האטמוספירה (אוויר באדמה ומעליה), הביוספרה (אורגניזמים חיים), הליתוספירה (רגולית - שכבה של חומר חופשי והטרוגני המכסה סלע מוצק, וסלע יסוד מגובש) וההידרוספרה (מים בתוך, על ומתחת לאדמה). הפדוספרה היא הבסיס לחיים ארציים על פני כדור הארץ.

הפדוספרה פועלת כמתווך של זרמים כימי וביו-גיאוכימי לתוך ומחוץ למערכות אלו, והיא מורכבת ממרכיבים של גזים, מינרלים, נוזלים וביולוגיים. הפדוספרה נמצאת בתוך "האזור הקריטי", ממשק רחב יותר הכולל צמחייה, פדוספירה, מערכות אקוויפר מי תהום, רגולית ולבסוף מסתיימת בעומק כלשהו בסלע האם הביוספרה וההידרוספרה מפסיקות לבצע שינויים משמעותיים בכימיה בעומק. כחלק מהמערכת הגלובלית הגדולה יותר, כל סביבה מסוימת שבה נוצרת קרקע מושפעת אך ורק ממיקומה הגיאוגרפי על פני הגלובוס שכן שינויים אקלימיים, גיאולוגיים, ביולוגיים ואנתרופוגניים מתרחשים עם שינויים בקו האורך והרוחב.

הפדוספרה שוכנת מתחת לכיסוי הצומח של הביוספרה ומעל ההידרוספירה והליתוספירה. תהליך יצירת הקרקע (פדוגנזה) יכול להתחיל ללא עזרת הביולוגיה, אך הוא מואץ משמעותית בנוכחות תגובות ביולוגיות, שם הוא יוצר ספוג פחמן בקרקע.

היווצרות קרקע מתחילה בפירוק כימי ו/או פיסיקלי של מינרלים ליצירת החומר הראשוני העולה על מצע הסלע. הביולוגיה מאיצה זאת על ידי הפרשת תרכובות חומציות המסייעות לפרק את הסלעים. חלוצים ביולוגיים מיוחדים הם חזזיות, טחבים וצמחים נושאי זרעים, אך מתרחשות תגובות אנאורגניות רבות אחרות המגוונות את ההרכב הכימי של שכבת הקרקע המוקדמת. ברגע שמצטברים תוצרי בליה ופירוק, גוף קרקע קוהרנטי מאפשר נדידת נוזלים הן אנכית והן לרוחב דרך פרופיל הקרקע, מה שגורם לחילופי יונים בין שלבים מוצקים, נוזליים וגזים. ככל שהזמן מתקדם, עיקר הגיאוכימיה של שכבת הקרקע תסטה מההרכב הראשוני של הסלע ותתפתח לכימיה המשקפת את סוג התגובות המתרחשות בקרקע.

ראו גם

קישורים חיצוניים