עקומת קוזנץ

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עקומת קוזנץ (באנגלית: Kuznets curve) היא ייצוג גרפי של התאוריה של סיימון קוזנץ ('היפותזת קוזנץ') לפיה אי שוויון כלכלי גדל עם הזמן, ולאחר שיש כמות מספקת של הכנסה, אי השוויון מתחיל לרדת.

בהתאם לכך העקומה נראית כמו U הפוך כאשר ציר ה-X מייצג הכנסה לנפש, וציר ה-Y מייצג את הפערים בהכנסות.

ביקורת

המסקנה של קוזנץ כי אי השוויון חייב לגדול לפני שהוא קטן, הסתמכה על בסיס נתונים בעייתי, היות והוא השוואת חתך - השווה בין מדינות עניות ועשירות באותו זמן. ולכן צורת ה-U ההפוכה מייצגת הבדלים היסטוריים בין מדינות ולא התפתחות של מדינה ספציפית. בנתונים שלו, הרבה מהמדינות בעלות ההכנסה הבינונית היו מדינות באמריקה הלטינית, אזור שיש לו היסטוריה של פערים גדולים בהכנסות. כאשר מוציאים את המדינות האלה, צורת ה-U נעלמת. מדידה אמיתית של עקומת קוזנץ צריכה להיעשות בהסתכלות על אותה מדינה לאורך זמן.

בנוסף, עקומת קוזנץ סובלת מפגם דומה לזה של תאוריות כלכליות רבות העוסקות בהתפתחות על פני זמן - השענות על הרעיון לפיו ההתפתחות של חברות שונות מתקיימת לאורך אותו קו-אבולוציוני, שבו כל החברות עוברות שלבים זהים, גם אם הן נמצאות בכל שלב פרקי זמן שונים. רעיון זה שהיה אופייני לתאוריות סוציולוגיות ואנתרופולוגיות במאה ה-19, נדחה במאה ה-20, לטובת תאוריות של התפתחות אבולוציונית רב-קווית, שבה חברות בעלות מאפיינים שונים עשויות להימצא על ענפים שונים של עץ אבולוציוני. ראו אבולוציה חברתית ותרבותית לפרטים.

ראו גם

קישורים חיצוניים