תומס פיקטי
תומס (מבוטא ״תומא״) פיקטי (בצרפתית: Thomas Piketty) הוא כלכלן צרפתי, המתמחה בחקר אי שוויון כלכלי וכן בנושא של הון והקשר בין רכוש ופוליטיקה. הוא משמש מנהל המחקרים בבית הספר ללימודים גבוהים במדעי החברה, בד בבד לצד היותו יושב ראש עמית ב-École d'économie de Paris (בית הספר לכלכלה של פריז). פיקטי זכה לפרסום עולמי בזכות ספרו "הון במאה ה-21", שבחן את התנודות הגדולות באי-שוויון הכלכלי במערב במאתיים השנים האחרונות, ויצא נגד רעיונות מקובלים באמצעות מידע רב שפורסם בו. ספר אחר התפרסם בשנת 2020 בשם "הון ואידאולוגיה",בו הוא בודק את הקשר בין הסדרים פוליטיים שונים וקבוצות לחץ שונות לבין חלוקת ההון והעושר. פיקטי מציין שרכוש הוא לא רק תוצאה של מזל כשרון או "הסדרים טבעיים" כלשהם אלא תוצר של חוקים שונים בחברה. כדוגמה הוא נותן את הסדר החובות בו תושבי האיטי שהיו עבדים נאלצו לשלם במשך עשרות שנים החזרי חובות כדי לפצות את בעלי העבדים על "רכושם" שעבד. לעתים קרובות משתף פעולה עם כלכלנים אחרים כגון עמנואל סאז.
ב-2014 יצא לאור ספרו הון במאה ה-21. פיקטי אסף נתונים ארוכי-טווח על חלוקת ההכנסות של אזרחים במספר רב של מדינות שנאספו על ידי רשויות המיסים. על בסיס ניתוח של נתונים אלה הוא הגיע לתוצאות יוצאות דופן. לטענתו, אי השוויון גובר הוא חלק מבני מהמערכת הקפיטליסטית, היות והרווחים מהון גדלים מהר יותר יחסית לקצב הצמיחה הכלכלית, והרווחים של הפירמות הגדולות גדל מהר יותר יחסית לפירמות הקטנות (יתרון לגודל). קפיטליזם של מקורבים, ושחיתות ממשלתית שניהם יכולים לתרום עוד לתהליך זה אבל הוא מתקיים גם ללא התערבות הממשלה, גם בשוק חופשי.
לפי פיקטי, תהליך זה של הצטברות ההון הגיע לשיא (ככל שידוע מהנתונים) בסוף המאה ה-19 באירופה. אי הגידול בשוויון הופרע על ידי מלחמות העולם של המאה ה-20 בגלל הרס נרחב של ההון וחלוקה מחדש של ההון. אבל אי השוויון הגדל חוזר כיום. בעוד שבעבר צמיחה כלכלית מהירה החלישה את הצטברות העושר בידי מעטים, כיום הצמיחה איטית יותר ולכן תהליכים אלה בולטים יותר ומפריעים יותר. פיקטי מזהיר שהמשך התרחבות הפערים יערער את הדמוקרטיה. כתרופה לבעיות אלה מציע פיקטי להטיל מס פרוגרסיבי בשיעור גבוה על ההון ומס גבוה על ההכנסות הגבוהות כדי להקשות על הצטברות עושר בידי מעטים.
אף כי פיקטי מבקר את הגידול באי השוויון ואת האתיקה של כלכלנים רבים בארצות הברית ששייכים לעשירון העליון, הוא אינו דוגל בקומוניזם, או בהרחבת ההוצאה הממשלתית. הוא גם אינו יוצא באופן גורף נגד אי שוויון. לטענתו אנחנו כבר ברמת מיסוי גבוהה, שבה חלק גדול מהתוצר הכלכלי ממוסה ומגיע לממשלה שמשתמשת בו בצורה בלתי יעילה. לפי פיקטי מטרת המיסוי על ההון הגדול היא לא כדי לממן עוד הכנסות לממשלה, והוא חוזה כי המיסוי לא יניב הכנסות משמעותיות אלא ימנע גידול חזק מידי באי השוויון.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- תומס פיקטי בוויקיפדיה האנגלית
- אתר הבית של תומס פיקטי
- קפיטל במאה ה-21 סרטון ביוטיוב
- טל וולפסון, הסיפור של האחוזון העליון על פי פיקטי, המגזין האלקטרוני של מכון ון ליר בירושלים, נובמבר 2011
- שאול אמסטרדמסקי, מחפשים מדיניות חדשה: צמצום המסים לא הוכיח את עצמו בעולם, כלכליסט, 31 ביולי 2012
- איתן אבריאל, ראיון מיוחד // "אסור לקבל את העוצמה הפוליטית של ה-1% כדבר נתון", באתר TheMarker, 24 באפריל 2014
- אורי פסובסקי ומיקי פלד, תומס פיקטי: "בעולם החדש לא יישאר דבר למעמד הביניים", באתר כלכליסט, 24 באפריל 2014
- אהרון רוזן ופייננשל טיימס, רב-המכר שמנפץ לרסיסים את המשנה הכלכלית של נתניהו, באתר גלובס, 24 באפריל 2014
- איתן אבריאל, המחאה החברתית תתחדש? תלוי במס העשירים, באתר TheMarker, 5 בינואר 2014
- אורי פסובסקי ומיקי פלד, "זה לקח 80 שנה, אבל חזרנו לשיאי האי־שוויון של 1929", באתר כלכליסט, 14 בפברואר 2013
- מיקי גרינפלד, דוח אי השוויון של הכלכלנים המובילים: "הפערים יובילו לאסון פוליטי וכלכלי", כלכליסט, 17 בדצמבר 2017
- האם הקפיטליזם של המאה ה-21 יהיה לא שוויוני כמו זה של המאה ה-19?, באתר מכון ון ליר בירושלים
- תומא פיקטי ואנטואן ואוצ'ז, המניפסט הדמוקרטי, באתר TheMarker, 31 בדצמבר 2018
- שירות כלכליסט, "צריך לתת 120 אלף יורו לכל אזרח שמגיע לגיל 25", כלכליסט, 17.9.2019
- דפנה מאור, 90% מס על עשירים, 120 אלף יורו לכל צעיר - הספר שמסעיר את הכלכלה העולמית, דה מרקר, 18.9.2019
- נעם מגור, תוכניתו של פיקטי לחלוקה מחדש של העושר, הזמן הזה, אפריל 2020