פחמן חד חמצני
פחמן חד-חמצני (באנגלית: Carbon monoxide; CO בכתיב כימי) הוא תרכובת של פחמן אחד (C) וחמצן אחד (O). בטמפרטורת החדר הפחמן החד חמצני הוא גז, חסר צבע וריח, שמקורו בעיר תוצר לוואי של שריפה (חימצון) בלתי מושלמת של תרכובות אורגניות, בעיקר שריפה של דלק מחצבי ללא נוכחות מספקת של חמצן.
מקורות וחשיפה
פליטת פחמן חד חמצני מתרחשת לרוב כתוצאה מתהליכי בעירה לא שלימה של גז טבעי, נפט ופחם. הפעילויות התעשייתיות העיקריות התורמות לפליטת פחמן חד חמצני הן: עיבוד מתכות, יצור חשמל, כריית מתכות ופחם, ייצור מזון, הפקת גז ונפט, ייצור כימיקלים, ייצור מלט וסיד, ייצור טיח ובטון, ייצור וזיקוק של נפט.
מקורות נוספים לפליטת פחמן חד חמצני כוללים מקורות אנושיים - תחבורה (כלי רכב, מטוסים, אניות), ציוד בנייה, חימום ביתי, סיגריות ושריפות. וכן מקורות טבעיים - הרי געש, שריפת יערות, ברקים.
אחד המקורות החשובים ביותר לחשיפה מסיבית לפחמן חד חמצני בקרב בני אדם הוא עישון טבק. דבר זה גורם נזק לא רק למעשנים אלא גם עישון פסיבי שגורם למוות של כ-10%-15% מכלל הלא מעשנים - כ-800 מקרי תמותה בישראל בשנה עקב עישון פסיבי.
על פי דיווחי המפעלים, במהלך 2012 נפלטו לאוויר בישראל: 10,597 טונות של פחמן חד חמצני על ידי תעשיות כימיות, 7,063 טונות על ידי תעשיות המינרלים, 3,583 בתעשיות אנרגיה ו-5,841 טונות בתעשיות אחרות. ואשדוד. המפעלים שפלטו כמות גבוהה כוללים את גדיב תעשיות פטרוכימיה בע"מ בחיפה, כרמל מערכות מיכלים בע"מ באיזור התעשייה קיסריה (מועצת חוף הכרמל), מפעלי ים המלח בע"מ (מועצת תמר), נשר - מפעלי מלט ישראליים בע"מ - ברמלה. ופז בית זיקוק אשדוד בע"מ באשדוד. [1]
השפעות בריאותיות
חשיפה לריכוזים גבוהים, העשויה להתרחש באזורים סגורים, עלולה לגרום להרעלה חריפה שתוצאותיה הן אובדן הכרה ואף מוות כתוצאה מחנק. פחמן חד-חמצני הנפלט ממכשירים ביתיים כגון תנורים לחימום או בישול, עלול לגרום להרעלה, כיוון שהגז חסר צבע, חסר ריח וחסר טעם.
מחוץ לבית קטן הסיכוי לחשיפה קטלנית לפחמן חד-חמצני למעט במקרים נדירים, כגון כבאים הנחשפים לרמות גבוהות של ריכוזי פחמן חד-חמצני בעת כיבוי שריפה.
עם זאת פחמן חד חמצני עלול להשפיע גם כמזהם אוויר. חשיפה ארוכת טווח לפחמן חד חמצני עלולה לגרום לבעיות בלב ולנזק למערכת העצבים.
אוכלוסיות רגישות במיוחד לפחמן חד חמצני:
- פחמן חד חמצני הוא טרטוגני - חשיפה לריכוזי פחמן חד-חמצני של נשים בהריון עלולה לגרום נזק לעובר המתפתח, כגון לידת תינוקות במשקל נמוך ולבעיות מולדות נוספות.
חשיפה של נשים בהריון לפחמן חד חמצני עלולה לגרום ל:
- מצבם של קשישים ובעלי מחלות לב כרוניות, עלול להחמיר עקב חשיפה לפחמן חד חמצני
- חולים הסובלים ממחלות כרוניות כגון ברונכיט כרונית או אנמיה על סוגיה, עלולה לסבול מחשיפה לפחמן חד חמצני, שעלול להגביר את התסמינים של מחלות אלו.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- פחמן חד-חמצני בוויקיפדיה האנגלית
- פחמן חד חמצני במילון החומרים המזהמים של המשרד להגנת הסביבה
- מפעלים הפולטים פחמן חד חמצני בישראל בדיווח למשרד להגנת הסביבה, 2012
- פחמן חד-חמצני באתר המוסד לבטיחות ולגיהות