שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,147 בתים ,  11:27, 26 בדצמבר 2017
שורה 197: שורה 197:  
== סכנות ליערות ==
 
== סכנות ליערות ==
 
{{הפניה לערך מורחב|ברוא יערות}}
 
{{הפניה לערך מורחב|ברוא יערות}}
היערות תופסים חלק ניכר משטח היבשה על כדור הארץ. ב 1990 לפי ארגון לחקלאות ומזון של ארגון האומות המאוחדות, היערות תפשו כ 41.3 מיליון קילומטרים רבועים שהם כ 31.6% משטח היבשה. ב 2015 לפי ארגון זה, היערות תפסו שטח של כ 40 מיליון קילומטרים רבועים שהם כ 30.6% מכלל שטח היבשה{{הערה| K. MacDicken, Ö. Jonsson,
+
היערות תופסים חלק ניכר משטח היבשה על כדור הארץ. ב 1990 לפי ארגון לחקלאות ומזון של ארגון האומות המאוחדות, היערות תפשו כ 41.3 מיליון קילומטרים רבועים. ב 2015 לפי ארגון זה, היערות תפסו שטח של כ 40 מיליון קילומטרים רבועים כלומר שטחם הצטמצם ב 1.3 מילון קילומטרים רבועים, כלומר ב 3%.{{הערה| K. MacDicken, Ö. Jonsson,
 
L. Piña, L. Marklund, S. Maulo, V. Contessa, Y. Adikari,
 
L. Piña, L. Marklund, S. Maulo, V. Contessa, Y. Adikari,
 
M. Garzuglia, E. Lindquist, G. Reams and R. D’Annunzio. [http://www.fao.org/3/a-i4793e.pdf GLOBAL FOREST RESOURCES
 
M. Garzuglia, E. Lindquist, G. Reams and R. D’Annunzio. [http://www.fao.org/3/a-i4793e.pdf GLOBAL FOREST RESOURCES
שורה 210: שורה 210:  
* כריית מחצבים כמו נפט, פחם, גז, נחושת, ברזל ועוד.
 
* כריית מחצבים כמו נפט, פחם, גז, נחושת, ברזל ועוד.
   −
* [[התחממות גלובאלית|שינויי אקלים]] אשר מביאים שרפות ומחלות עצים שונות. התגברות השרפות ובאופן כללי פגיעת שינויי האקלים ב[[יער|יערות]] מהוות חלק מההשפעות החמורות יותר של שינויי האקלים. יש מדענים האומרים שזה יכול לגרום להעלמות יערות הצפון בהתחממות של 3 מעלות ולהעלמות של יערות האמזונס בהתחממות של 3-4 מעלות{{הערה|Timothy M. Lenton, Hermann Held, Elmar Kriegler, Jim W. Hall  , Wolfgang Lucht  Stefan Rahmstorf, and Hans Joachim Schellnhuber [http://www.pnas.org/content/105/6/1786.fullTipping elements in the Earth's climate system] 21.11.2007 Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America}}.
+
* [[התחממות גלובאלית|שינויי אקלים]] אשר מביאים שרפות ומחלות עצים שונות. התגברות השרפות ובאופן כללי פגיעת שינויי האקלים ב[[יער|יערות]] מהוות חלק מההשפעות החמורות יותר של שינויי האקלים.{{הערה|גרינפיס [http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/forests/threats/ Forests - threats]}}.  
{{הערה|גרינפיס [http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/forests/threats/ Forests - threats]}}.  
     −
לפי מחקר שערכו חוקרים מכמה אוניברסיטאות שטח היערות שנותרו במצבם המקורי כלומר לא נהרסו או שונו על ידי האדם בסך הכל בשנים 2000-2013 קטן ב 7.2%. צריך לשים לב ל 2 דברים במחקר הזה: 1. מדברים שם רק על הפחתת השטח של היערות הבלתי מופרים ולשיטת המחקר עם היער הזה מקוטע על ידי כבישים הוא כבר לא יער כזה. לכן רק כ 14% מהשטח שיצא מההגדרה של יער בלתי מופר באמת נשרף או נכרת במלואו והשאר כבר לא יכול להיחשב ליער טבעי לגמרי בגלל [[קיטוע בתי גידול|קיטוע ]]. מהבחינה הזאת המציאות טובה יותר ממה שנראה מהתוצאות. 2. בגלל שמדברים שם רק על ההפחתה בשטח של היערות הטבעיים, הבלתי מופרים המחקר מתעלם מהכריתות, השרפות ושאר המפגעים בשאר היערות-היערות שבגלל קיטוע או דברים אחרים לא נחשבים טבעיים לחלוטין אבל עדיין מהווים ערך יקר מאוד. לפי החוקרים סך הכל איזור היערות משתרע על כ 58 מליון קילומטר מרובע. מהם רק 12.8 מיליון קילומטר מרובע נחשבים ליערות בלתי מופרים. מהבחינה הזאת המציאות חמורה יותר ממה שנראה מהתוצאות.
+
לכאורה צמצום של היערות ב 3% אחוז תוך 25 שנה מצביע על כך שהיערות יצליחו להישאר עוד הרבה זמן. אבל כאן יש מספר בעיות. שינויי האקלים יכולים לגרום לעלייה בשרפות ותמותת עצים מבצורת במהירות גדולה כך שאם הטמפרטורה תעלה היערות יכולים להתחיל להצטמצם בקצב מהיר הרבה יותר. לפי המדענים בארה"ב, בגלל עלייה של מעלה 1 בטמפרטורה העולמית, תכיפות השרפות שם גדלה פי 4, השטח הנשרף גדל פי 6, ואורך השרפות פי 5, כאשר שינוי האקלים הוא אחת הסיבות לשינוי זה {{הערה|"ברית המדענים המודאגים" [http://www.ucsusa.org/global_warming/science_and_impacts/impacts/global-warming-and-wildfire.html#.WHutS9IrK1s Is Global Warming Fueling Increased Wildfire Risks?]}}
 +
למעשה יש מדענים האומרים שזה יכול לגרום להעלמות יערות הצפון בהתחממות של 3 מעלות ולהעלמות של יערות האמזונס בהתחממות של 3-4 מעלות{{הערה|Timothy M. Lenton, Hermann Held, Elmar Kriegler, Jim W. Hall  , Wolfgang Lucht  Stefan Rahmstorf, and Hans Joachim Schellnhuber [http://www.pnas.org/content/105/6/1786.fullTipping elements in the Earth's climate system] 21.11.2007 Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America}}.
 +
 
 +
בנוסף אפילו קיטוע או כריתה חלקית של יער פוגעת באיכותו. לפי מחקר שערכו חוקרים מכמה אוניברסיטאות שטח היערות '''שנותרו במצבם המקורי''' כלומר לא נהרסו או שונו על ידי האדם בסך הכל בשנים 2000-2013 קטן ב 7.2%. צריך לשים לב ל 2 דברים במחקר הזה: 1. מדברים שם רק על הפחתת השטח של היערות הבלתי מופרים ולשיטת המחקר עם היער הזה מקוטע על ידי כבישים הוא כבר לא יער כזה. לכן רק כ 14% מהשטח שיצא מההגדרה של יער בלתי מופר באמת נשרף או נכרת במלואו והשאר כבר לא יכול להיחשב ליער טבעי לגמרי בגלל [[קיטוע בתי גידול|קיטוע ]]. מהבחינה הזאת המציאות טובה יותר ממה שנראה מתוצאות המחקר. 2. בגלל שמדברים שם רק על ההפחתה בשטח של היערות הטבעיים, הבלתי מופרים המחקר מתעלם מהכריתות, השרפות ושאר המפגעים בשאר היערות-היערות שבגלל קיטוע או דברים אחרים לא נחשבים טבעיים לחלוטין אבל עדיין מהווים ערך יקר מאוד. לפי החוקרים סך הכל איזור היערות משתרע על כ 58 מליון קילומטר מרובע. מהם רק 12.8 מיליון קילומטר מרובע נחשבים ליערות בלתי מופרים. מהבחינה הזאת המציאות חמורה יותר ממה שנראה מתוצאות המחקר.
    
  לפי המחקר הסיבות העיקריות להעלמות היערות האלה הן:
 
  לפי המחקר הסיבות העיקריות להעלמות היערות האלה הן:
4,291

עריכות

תפריט ניווט