שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,569 בתים ,  16:23, 4 בדצמבר 2016
יצירת דף עם התוכן "'''פמיניזם ואופניים''' נוגעת לדרכים בהן אופניים ותחבורת אופניים משפיעות על ה[[פמיניזם]..."
'''פמיניזם ואופניים''' נוגעת לדרכים בהן [[אופניים]] ו[[תחבורת אופניים]] משפיעות על ה[[פמיניזם]] ומעמד האישה וכיצד הפמיניזם משפיע על תחבורת אופניים, ו[[תשתיות אופניים]]. זהו חלק מנושא רחב יותר של [[עיצוב עירוני]] והשלכותיו החברתיות.

בסוף המאה ה-19 הומצא דגם "אופני הבטיחות" שהיה לראשונה בעל שרשרת שאפשה לרכוב באופניים בצורה בטוחה וקלה. דבר זה התקיים בד בבד עם הצמיחה של התנועה הפמיניסטית באירופה ובארצות הברית. האופניים אפשרו לנשים בכל המעמדות והגילאים (במיוחד לנשים צעירות) להתנייד בקלות ובאופן עצמי להבדיל מחברות מסורתיות יותר בו הן נדרשו לכלי רכב יקר יותר (מרכבות) ואו לליווי מטעם גברים.

עד היום יש קשר בין אופניים לבין פמניזם במספר מובנים. בחברות מסורתיות השימוש באופניים בקרב נשים הוא נמוך בגלל צורות לבוש מסורתיות (שמלה) ובגלל נורמות חברתיות. בחברות מערביות המכונית החליפה את האופניים ככלי תחבורה מרכזי במהלך המאה ה-20 דבר זה יחד עם [[פרבור]] ו[[תכנון מוטה רכב פרטי]] יוצרים קשיים עבור [[הולכי רגל]] להתנייד בעיר בגלל איומים של [[תאונות דרכים]] ובגלל מרחקי הליכה ארוכים או רחובות רועשים או מסוכנים. חוסר העצמאות של הילדים שנוצר בשל כך נופל לעיתים קרובות על אמהות אשר מתפקדות כ-"אמא-נהג" ומסיעות את הילדים לבתי ספר, חוגים וחברים. דבר זה יוצר הן עול כלכלי כבד , פוגע בעצמאות ובבריאות הילדים ומקשה על אמהות להשתלב בעבודה או לדאוג למשק הבית. דבר דומה קורא לעיתים קרובות גם ביחס לאנשים מבוגרים שאינם יכולים לנהוג בעצמם עקב קושי גופני או כלכלי, ובני משפחה (לרוב נשים) מסיעות אותם ממקום למקום.

קשר נוסף נוגע ל[[אי שוויון תחבורתי]] - רוב המתשמשים בתחבורה ציבורית הן נשים. הן סובלות יותר מתחבורה ציבורית לא מתפקדת, דבר זה חריף יותר בקרב [[עוני|מעמדות עניים]] שבהן פחות משקי בית מחזיקים שתי מכוניות, וכן בגלל שלעיתים תכופות קווי אוטובוס מתפקדים פחות טוב בקישור מקומות עניים אל שאר המטרופולין. היות ואופניים משפרות את התפקוד של תחבורה ציבורית (על ידי פתרון "בעיית המיייל האחרון") אופניים ותחבורה ציבורית הם [[מוצרים משלימים]] ותחבורת אופניים מייעלת את התחבורה הציבורית מחד ומצד שני מייצרת להם תחרות.

==ראו גם==
* [[אי שוויון תחבורתי]]
* [[עירוניות מתחדשת]]


{{אופניים}}


[[קטגוריה:אופניים]]
[[קטגוריה:פמיניזם]]

תפריט ניווט