שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצירת דף עם התוכן "התאוריה הכלכלית, במיוחד הזרם של כלכלה נאו-קלאסית היא בעלת מספר הנחות נורמטיביות. שתיים..."
התאוריה הכלכלית, במיוחד הזרם של [[כלכלה נאו-קלאסית]] היא בעלת מספר הנחות נורמטיביות. שתיים מתוך ההנחות האלה הן כי [[יעילות פארטו]] היא יעד חשוב מאד (ולכן יש להזניח סוגים אחרים של יעילות) וכן הנחה כי הגברת הצריכה מגדילה את רווחת הצרכן (או בלשון מאקרו כלכלית - להגדיל את התוצר הלאומי הגולמי). שתי ההנחות האלה מתקיימות הודות ל"הזנחה החוצה" של היבטים חשובים בקיום האנושי - שיקולי מרחב ואנרגיה, מערכות אקולוגיות, בריאות, תפקוד פסיכולוגי וחברתי. כאשר מניחים שהעולם ריק מכל הדברים האלה, אין לדברים אלה תפקוד, ולכן הם לא יכולים לעבור למצב של תת תפקוד ולפגוע ברווחה.

==יעילות==
ההגדרה הכללית ליעילות היא - השגת מטרה כלשהי במינימום מאמץ , מינימום של השקעת משאבים, או לחלופין השגת המירב על ידי מלאי של משאבים מוגבלים נתונים.

ניתן להגדיר יעילות על פני טווח רחב של מטרות. לדוגמה "יעילות אנרגטית" פרושו ביצוע של עבודה במובן הפיזיקלי (חימום הבית, ייצור מוצרים, הגעה ממקום למקום) תוך השקעת כמות נמוכה של [[אקסרגיה]]. יעילות בתחבורה פרושה בדרך כלל הגעה מהירה ככל האפשר ממקום אחד לשני (מדלת אל דלת). יעילות בחקלאות פרושה בדרך כלל הגדלת [[פריון חקלאי]] ביחס לשטח אדמה ואו ביחס למשאבים אחרים כמו מים, חומרי דשן ושעות עבודה. באופן כללי יותר יעילות בתחום הייצור פרושה ייצור כמות נתונה של מוצרים באמצעות פחות משאבים, ייצור כמות גדולה יותר של מוצרים בשעה או בשבוע באמצעות כמות דומה של עובדים או תוך שמירה על התשומות הכספיות באותה רמה.

הניתוח הכלכלי מתייחס בדרך כלל אל [[יעילות פארטו]] - כלומר השגת יעילות בהקצאת מוצרים או משאבים בין 2 או יותר שחקנים כלכליים. מונח זה מתייחס ליעילות בהקצאה (בדרך כלל על ידי מסחר בשוק עם או בלי התערבות של המדינה או גוף אחר). אולם מונח זה מתעלם מאפשרויות של התפתחות סוגים אחרים של אי-יעילות - אי יעילות במהלך הייצור וההפצה - אי יעילות של היצרנים. ואי-יעילות בתפקודם של הצרכנים.

הביטוי הנפוץ לחוסר יעילות הוא "פול גז בניוטרל" - הכוונה ללחיצה על דוושת הבנזין במכונית בעוד ההילוך אינו משולב. הכוונה היא לחוסר יעילות אנרגטי כמשל לאי יעילות כללית יותר -אנחנו משקיעים הרבה ומשיגים כלום או מעט מאד. על ידי הנחות כי התפקוד הפנימי של צרכנים והיצרנים מתפקד תמיד ביעילות מושלמת, וכי תפקוד השוק ומוסדות חברתיים אחרים אינו יכול להשפיע על יעילות זו, גוררת הזנחה של צורות אחרות של חוסר יעילות.

תפריט ניווט