שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 125: שורה 125:     
==ההיסטוריה של הכלכלה 1==
 
==ההיסטוריה של הכלכלה 1==
 +
===מבוא - למה בכלל חשוב לדעת היסטוריה כלכלית===
 +
* "הכלכלה היא מדע".
 +
* "הכלכלה היא פוזטיבית - כלומר היא רק מתארת את המציאות"
 +
* כלכלת "שוק חופשי" היא מצב טבעי אליו הגיעה החברה בתהליך אבולוציוני של דחיית פתרונות גרועים יותר.
 +
* חוקי כלכלת השוק, היו קיימים מאז ומעולם.
 +
 +
אלו הן כמה דעות אשר נפוצות בתוך הזרם הנאו-ליברלי, בקרב כלכלנים, עיתונאים, פוליטיקאים וכו'. לימוד של ההיסטוריה של הכלכלה יכול לתת פרופורציה על אמירות אלו, וניתן יהיה לבחון עד כמה הן נכונות (זה לא אומר שאין כלכלנים היסטוריים שמאמצים אמירות אלו).
 +
 +
ההיסטוריה של הכלכלה מתארת הן את מה שהתרחש בפועל בחיי היומיום ובמדיניות של ראשי המדינות - בעיקר באירופה ובארצות הברית, והן את ההתפחות של החשיבה הכלכלית. במובנים רבים, ה"תאוריה" הכלכלית, הינה כלי לתרוץ המציאות הקיימת ולהסבר "מדוע היא טובה". כלומר "מעמדות" או "קבוצות" שונות בתוך האכולסויה קידמו מהלכים שונים, ולאחר מכן (או בד בבד) פיתחו תאוריות מדוע הפעולות שהם מבצעים הינן טובות.
 +
 +
בעקרון התאוריה הקפיטליסית לאו דווקא ניצחה בקרב בין תאוריות (אם כי גם זה אפשרי), אלא יותר על ידי כך שהיא שרתה אינטרסים של קבוצות חזקות יותר, שהיה בכוחן לגרום לסיפור הקנוני "הנכון" להשמע, ולהסתיר ולגרש את הסיפורים האחרים. העובדה היא שבבית הספר לכלכלה לא לומדים תאוריות מתחרות, אפילו לא למטרת פסילה.
 +
 
===ממרקנטליזם לשוק חופשי===
 
===ממרקנטליזם לשוק חופשי===
 +
 +
ההתמקדות של הכלכלה ההיסטורית היא באירופה ובמיוחד בבריטניה, משום ששם צמח הקפיטילזם, ואילו במקומות אחרים הוא לא. הוא הובא למקומות אלו מאוחר יותר. אחת השאלות המעניינות הן מדוע התפתח הקפיטליזם דווקא במקום זה.
 +
 +
אחת התשובות היא שבאירופה - בניגוד לסין, או האימפריה העותומנית, היתה תחרות עזה בין המדינות השונות. ההתפתחויות הטכנולוגיות גרמו לכך שבנהיגוד לעבר נוצר קשר חשוב בין כמות הכסף, וכמות האנשים של מדינה לבין עוצמתה הצבאיח - בניגוד לדוגמא לצבאות הפאודליים שהיו קטנים ודרשו אימון רב. זה מביא אותנו לנקודה חשובה ראשונה - ההתפשטות של הקפיטליזם, בניגוד למנטרה הקפיטליסטית, לא בוצע רק על ידי מסחר ותועלת הדדית, אלא גם על ידי סחר בעבדים, שוד, הרס של קהילות, התנחלויות, שיעבוד של עמים שלמים- או במלים אחרות קולוניליזם. שורשי הקולוניליזם עתיקים יותר מהקפטליזם עצמו, אבל הוא בהחלט דרבן, במשך תקופה ארוכה, את המגמה הזאת.
    
לתאר את המצב לפני עליית הכלכלה הקלאסית
 
לתאר את המצב לפני עליית הכלכלה הקלאסית

תפריט ניווט