שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 3,379 בתים ,  11:32, 23 בפברואר 2020
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
[[קובץ:Bilbao - Plaza Miguel de Unamuno 3.jpg|ממוזער|350px|[[הולכי רגל]] בכיכר עירונית בעיר [[בילבאו]] בספרד. 65% מתושבי העיר מגיעים לעבודה ברגל.]]
 
[[קובץ:Bilbao - Plaza Miguel de Unamuno 3.jpg|ממוזער|350px|[[הולכי רגל]] בכיכר עירונית בעיר [[בילבאו]] בספרד. 65% מתושבי העיר מגיעים לעבודה ברגל.]]
'''הליכתיות''' או '''נוחות הליכה''' (באנגלית: '''Walkability'''), היא מידת הנוחות הבטיחות וההתאמה של רחוב, שכונה או עיר [[הולכי רגל]]. לנוחות ההליכה של רחוב יכולת מהותית בעידוד ההליכה ברגל, בפרט ול[[תחבורה פעילה]] בכלל. הליכתיות היא היבט חשוב ב[[אקולוגיה עירונית|תכנון עירוני בר קיימא]] ויש לה יתרונות כלכליים, בריאותיים, סביבתיים וחברתיים רבים. מסיבה זו יותר ויותר ערים בעולם כיום מקדמות את נוחות ההליכה.  
+
'''הליכתיות''' או '''נוחות הליכה''' (באנגלית: '''Walkability'''), היא מידת הנוחות הבטיחות וההתאמה של רחוב, שכונה או עיר [[הולכי רגל]]. לנוחות ההליכה של רחוב יכולת מהותית בעידוד ההליכה ברגל, בפרט ול[[תחבורה פעילה]] בכלל. הליכתיות היא היבט חשוב ב[[אקולוגיה עירונית|תכנון עירוני בר קיימא]] ויש לה יתרונות כלכליים, בריאותיים, סביבתיים וחברתיים רבים. בגלל יתרונות אלה, יותר ויותר ערים בעולם כיום מקדמות את נוחות ההליכה.  '''איזור ידידותי להולכי רגל''' הוא איזור או רחוב שיש לו נוחות הליכה, אבל הדגש אינו חייב להיות על איזור מיוחד והוא יכול להתפרס על פני עיר או מטרופולין שלמים. הליכתיות היא מושג חשוב בתחומים של [[קיימות]], [[תכנון ערים מקיים]], [[עירוניות מתחדשת]] , [[אקולוגיה עירונית]] ו[[קידום בריאות]].  
   −
לנוחות הליכה יש השלכה מהותית על יכולת התפקוד של [[עיר|ערים]] מבחינה כלכלית וחברתית וליעילות התפקוד של [[תחבורה ציבורית]] ו[[תחבורה בת קיימא]]. להליכתיות השלכות כלכליות נרחבות, כולל תרומה חשובה לשגשוג של עסקים מקומיים במרחב העירוני. לנוחות ההליכה יש גם יתרונות רבים גם מבחינה [[בריאות|בריאותית]], [[סביבתנות|סביבתית]], ו[[חברה|חברתית]]. '''איזור ידידותי להולכי רגל''' הוא איזור או רחוב שיש לו נוחות הליכה, אבל הדגש אינו חייב להיות על איזור מיוחד והוא יכול להתפרס על פני עיר או מטרופולין שלמים. דוגמה נרחבת להיבטים אלה ניתן למצוא בערים [[פריז]], ו[[ברצלונה]].  
+
גורמים המשפיעים על נוחות ההליכה כוללים קיומן של מדרכות, איכות המדרכות, בלוקים עירוניים קצרים שמאפשרים הליכה כמעט בקו אווירי, מניעת חסמי הליכה (כמו כבישים מהירים, מתחמים סגורים גדולים, מחלפים ועוד), מתן קדימות להולכי רגל בחציית רחובות וצמתים (לדוגמה [[מעבר חציה בטוח]], ועוד. היבטים נוספים כוללים המצאות שבילי הליכה ושאר תשתיות למען זכות-קדימה להולכי-רגל, מצב התנועה של כלי רכב והסדרי התנועה ברחוב, דפוסי שימושי קרקע, גישה לבניינים, בטיחות ברחוב (נגד פשיעה, [[תאונות דרכים]] ותאונות אחרות), יכולות התמצאות ברחוב, שימושיות הרחוב וכמה הוא אסתטי ונעים.
 +
 
 +
לנוחות הליכה יש השלכה מהותית על יכולת התפקוד של [[עיר|ערים]] מבחינה תחבורתית, [[כלכלה|כלכלית]], [[הון חברתי|חברתית]] ו[[סביבתנות|סביבתית]]. שכונות או ערים נעימות להולכי רגל יכולות להגביר את התנועה של הולכי רגל ברחובות, ולדבר זה יש השלכות רבות בתחומים רבים. מבחינת תחבורה תכנון כזה מפחית את הצורך בהתניידות במכוניות (לדוגמה על ידי עירוב שימושי קרקע), ומגביר את היעילות של [[תחבורה ציבורית]] כחלק מתפיסה של [[תחבורה בת קיימא]]. תכנון אנטי-הליכתי יכול לגרום לכך שאחוז הולכי הרגל בעיר יגיע לפחות מ-3% ועם תכנון הליכתי אחוז הולכי הרגל יכול להגיע ל-30% ואף יותר במדד של [[פיצול נסיעות]]. השלכות כלכליות של תכנון הליכתי כוללות תרומה חשובה לשגשוג של עסקים מקומיים במרחב העירוני וכן הפחתת [[השפעות חיצוניות של מכוניות]] כמו הפחתת החשיבות של [[פקקי תנועה]] ובעיות [[חנייה]]. תכנון הליכתי יכול לסייע ל[[מניעת פשיעה על ידי תכנון עירוני|תכנון עירוני למניעת פשיעה]] ולהגברת [[הון חברתי]] בשכונות. יתרונות בריאות של הליכה בטוחה יותר בעיר כוללת שיפור [[בטיחות הולכי הרגל]] ושיפור [[בטיחות בדרכים]] באופן כללי, הפחתת [[זיהום אוויר מתחבורה]] ובפליטת [[גזי חממה]], ופחות [[זיהום רעש]] ועוד [[השפעות בריאותיות של מכוניות]]. יתרון חשוב הוא עידוד של [[אורח חיים פעיל]] ו[[תחבורה פעילה]]. [[השפעות בריאותיות של פעילות גופנית|יתרונות בריאותיים של פעילות גופנית יומיומית]] כוללות הפחתת תחלואה במחלות לב, שיפור ההרגשה, התפתחות ילדים בריאה יותר, פחות [[מתח נפשי]] ועוד. רחובות עם יותר הולכי רגל הם רחובות תוססים ומעניינים יותר ודבר זה גורם לשיפור נוסף בתפקוד של החברה והכלכלה של העיר - לדוגמה משיכה של תיירות לעיר.  
 +
 
 +
דוגמאות נרחבות לדוגמה נרחבת להיבטים אלה ניתן לראות בערים [[פריז]], ו[[ברצלונה]] וערים רבות בספרד. בשנים האחרונות ערים רבות בעולם מתקדמות לכיוון של עיר הליכתיות יותר - הדבר בא לידי ביטוי על ידי ציור פרמידה שבה הולך הרגל נמצא בחלק העליון (באותו מישור כמו רוכבי אופניים או מעליהם)- עוד לפני הדאגה לתחבורה ציבורית , תובלה בעיר ובמקום האחרון -מכוניות פרטיות. מדיניות זו, משתלבת עם מדיניות דומה של [[עירוניות מתחדשת]] במאות ערים בעולם כולל לונדון, וינה, ברלין, מדריד ועוד. מגמות אלה מתקיימות גם בערים נוספות בעולם כמו ערים צפופות בצפון מזרח אסיה (במיוחד סין ויפן) וכן בערים שונות בארצות הברית - שם רוב הערים הן בעלות [[תכנון מוטה מכוניות]] שמקשה על שינוי מהותי. צעדים לעידוד הליכתיות כוללים היבטים כמו [[מיתון תנועה]], [[עירוב שימושי קרקע]], [[ביטול כבישים מהירים]], [[מעברי חצייה בטוחים]], מתן דגש ל[[עצים בעיר]] ו[[טבע עירוני]] ועוד. תכנון הליכתי מקודם גם על ידי אירועים ציבוריים כמו [[שבוע ההליכה הבינלאומי]], [[סיקלוביה]] והגברת מודעות להיבטים כמו [[תחבורה פעילה]] או [[חזון אפס הרוגים בתאונות דרכים]] הדבר כרוך גם בשינוי תפיסות של הציבור ושל מקבלי החלטות לגבי היבטים כמו תחבורה, תכנון עירוני ובריאות. דוגמה לדוברים בעד הליכתיות הם העיתנאית והפעילה העירונית [[ג'יימס ג'ייקובס]] או המתכן העירוני [[ג'יימס ספק]] כמו גם פעילים , סופרים, מתכננים וראשי ערים ברחבי העולם שפועלים בנושא.  
   −
גורמים המשפיעים על נוחות ההליכה כוללים את הקיום והאיכות של מדרכות, שבילי הליכה ושאר תשתיות למען זכות-קדימה להולכי-רגל, מצב התנועה של כלי רכב והסדרי התנועה ברחוב, דפוסי שימושי קרקע, גישה לבניינים, בטיחות ברחוב (נגד פשיעה, [[תאונות דרכים]] ותאונות אחרות), יכולות התמצאות ברחוב, שימושיות הרחוב וכמה הוא אסתטי ונעים. הליכתיות היא מושג חשוב ב[[תכנון ערים מקיים]], [[עירוניות מתחדשת]] ו[[אקולוגיה עירונית]].
     −
שכונות או ערים נעימות להולכי רגל יכולות להגביר את התנועה של הולכי רגל ברחובות, ולדבר זה יש השלכות רבות בתחומים רבים: היבט אחד הוא שיפור את [[פעילות גופנית|הפעילות הגופנית]] של התושבים, כתוצאה מכך יש שיפור עקב [[השפעות בריאותיות של פעילות גופנית|יתרונות בריאותיים של פעילות כזו]] לדוגמה הפחתת תחלואה במחלות לב, שיפור ההרגשה, התפתחות ילדים בריאה יותר, פחות [[מתח נפשי]] ועוד. השפעות נוספות כוללות שיפור התפקוד של מוסדות ציבוריים, לשפר רווחיות של עסקים מקומיים, לשפר [[הון חברתי]] בשכונות, הורדת רמת הפשיעה בעיר, עידוד של חיי תרבות תוססים בעיר, ועוד. הפחתה של בעיות של [[זיהום אוויר]], [[פקקי תנועה]], בעיות [[חנייה]]  וכן הפחתת [[בטיחות בדרכים|תאונות דרכים]], ובעיות ו[[זיהום רעש]] או [[אי חום עירוני]] הנגרמים מ[[השפעות חיצוניות של רכב פרטי]].
      
==רקע==
 
==רקע==

תפריט ניווט