ביקורת על תנועת הדרור העברי

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Nuvola apps edu languages.png זהו מאמר דעה מאת בן אהרוני. מאמר דעה אינו אובייקטיבי.


תנועת הדרור העברי היא תנועה ישראלית מודרנית שהקים החקלאי, היסטוריון ומבקר האברמיות דוד בלחסן בשנת 2016. תנועת הדרור העברי היא אחת מכמה תנועות לחידוש התרבות העברית שמקורן במאה ה-19.

יש לי לא מעט כבוד לחלק מאנשי תנועת הדרור העברי ואני מתחבר להמון מרעיונותיהם.

מחלוקות וסכסוכים בערוצי התקשורת של תנועת הדרור העברי

בערוצי התקשורת של התנועה כמו דף הפייסבוק, קבוצת הוואטסאפ וכדומה יש לעתים מחלוקות חריפות בין חברים בתנועה ו\או מתעניינים בתנועה בנושאים להלן, מחלוקות חריפות שלפעמים הגיעו לכדי ריבים (אני מניח שללא כוונה רעה).

  • משמעות הביטוי החד-מילתי "עברי" או לפחות משמעות ביטויים רב מילתיים הכוללים אותו או מבוססים עליו (כמו "אדם עברי" או "זהות עברית").
  • ההגדרה "מי הוא עברי"
  • הגדרת גבולותיה הבסיסיים של שפה עברית (A'brit) לעומת שפה עיברית (Ivrit).
  • מה הם המקורות שהם מצד אחד העתיקים ביותר אך גם האמינים ביותר (ויש שיוסיפו גם המוסריים ביותר) הכתובים בעברית (A'brit).

דעות שאני חולק עם חלק מאנשי תנועת הדרור העברי

  • קיים הבדל ניכר בין שפה עברית (A'brit) לבין שפה משנאית (M'shnait) לבין שפה עיברית (Ivrit).
  • קיים הבדל ניכר בין מערכת הכתב של שפה עברית (A'brit) לבין המערכת כתב של השפות משנאית (M'shnait) ועיברית (Ivrit).
  • יש צורך בהגדרת זהות עברית שמהותה היא קודם כל דיבור אחת מן השפות העבריות (כולל משנאית ועיברית) כשפה ראשונה או לכל הפחות ברמה כמעט ילידית (near native).
  • יש צורך שישראלים רבים יבצעו עיברות של שמות פרטיים ושל שמות משפחה "אשכנזיים", "ספרדיים", "ברברים", "רוסיים", "אתיופיים", "הונגריים", "הודיים", "פרסיים" וכדומה שכן מצב בו לרוב האנשים במדינה מזרח תיכונית יש שמות פרטיים או שמות משפחה שאינם מזוהים במובהק עם כמעט אף אחת מן השפות השמיות, כמו שמות המשפחה להלן, זה פתח לקצר תקשורת עם העמים השמיים האחרים השכנים לישראל (כל השמות שציינתי הם אקראיים לחלוטין ולא קשורים לאף אדם ספציפי).
  1. "גולדקנופף" (אשכנזי)
  2. "ברדוגו" (ספרדי)
  3. "טימסיט" (ברברי)
  4. "קוזנצוב" (רוסי)
  5. "אבבה" (אתיופי)
  6. "שומפלבי" (הונגרי)
  7. "אשטאמקר" (הודי)
  8. "סבורג'יאן" (פרסי)
  • אני חושב שדוד בלחסן צדק בהסבריו שהשמאל הסוציאליסטי שתומך במיעוטים ללא הבחנה הוא שותף טבעי לתנועה המוסלימית (מוסלימין, בערבית) או לפחות לפלגים הג'יאהדיסטיים-קיצוניים שבה.
  • יש צורך לקרב את אחינו השמיים (אם לא עדיף לומר צאצאי עברים) ממדינות שכנות ספציפיות לתרבות עברית או לפחות לחלקים הטובים שבה, שהם איבדו בגלל גריקיזציה, רומניזאציה וערביזציה.
  • יש צורך של עברים להקים כאן מדינה עברית אשר שפתה הרשמית היא עברית (A'brit) במקום עיברית (Ivrit) ומערכת הכתב הרשמית שלה היא מה שמכונה במחקר Paleo-Hebrew-Alphabet (בקצרה PHA).
  • יש שפע בעיות שגרסאות אורתודוקסיות של דתות אברמיות, אם לא הדתות האברמיות עצמן, גורמות לעמי האזור, וצריך לדון באיך לפתור אותן ← ככלל בדרכי שלום, מתוך אמת הנתמכת בראיות חזקות ומגוונות, בתהליך ארוך טווח ולא קצר טווח (עם כל הצער שבדבר) ותוך הימנעות עקרונית מכפייה, מהטיית המרחב הציבורי ומניעת שיתופי פעולה בין רשויות חילוניות לרשויות דתיות.
  • אברם בן תרח (אני לא אקרא לו אברהם בכוונה כדי לא לכבד אותו) שאם אכן היה קיים ולדעתי אכן היה אדם היסטורי עליו מבוססת דמות זו, אז דתות אברמיות שמקורן בנפשו הן לפחות בצורותן הממסדיות-ממלכתיות, יותר נזק מאשר תועלת, לאנושות והוא לא בהכרח אשם בכך (קשה או בלתי אפשרי להאשים שוטה או משוגע).

דעות שאני לא חולק עם חלק מאנשי תנועת הדרור העברי ומתנגד להן

  1. שיח ציני, גס או בוטה ולפעמים אלים ללא הצדקה משמעותית, ללא הנחת כוונה טובה, ללא הפרכות מנומקות וכדומה לטענות בקבוצת הפייסבוק של התנועה.
  2. התעלמות מ או דחייה של העובדה שאנחנו בני אדם בני היקום לפני שאנחנו עברים בני ארץ עבר ("ארץ קדם", "ארץ כנען", "ארץ ישראל" או כל שם שירצו לתת לה)
  3. דחייה אוטומטית של הטענה שארצות לא קיימות ושמה שקיים ומכונה ארץ זה שליטה שבטית בפועל של לפחות 50.01% (רוב מינימלי) מחברי שבט נתון על מקום נתון בזמן נתון, בין אם בפועל כלל אנשים אלה מגדירים מבחינה מפתית (קרטוגרפית) ארץ מסוימת ובין אם לא.
  4. מה שאני מבין כ"קלות דעת" אם לא "ביטול במחי יד" של הצורך של בני אדם להתאחד לטיפול יעיל ואף מניעה מקסימלית של אסונות טבע ובעיות אקלים כמו גם לשימור בעיות פתורות על פתרונן. בלי חשיבה אקולוגית אנו בני האדם לא נצליח במשימה החשובה הזאת, לפחות לא בדור המזהם וההרסני של אחרי שנת 2000.
  5. מה שאני מבין כשיח מלאכותי ומאולץ על "DNA עברי" שמבחינה ביולוגית לא קיים כי לכל אדם DNA ייחודי ומלבד תבנית ה DNA המגדירה את גוף האדם כל שינוי אישי-קבוצתי הוא משני; העיסוק בזה הוא מבחינתי הקצנה של מושג השבטיות, גזענות חמורה, כבסיס לשנאה עיוורת ופיתוח עמדות הרסניות ואף מלחמות מיותרות בעליל, ודבר שמרחיק אנשים מהתנועה לחידוש התרבות העברית הכללית יותר, ופשוט הרס.
  6. שנאה אוטומטית לעברים הגרים בחו"ל מתוך ההבנה שלכל אדם הזכות להיות איפה שירצה ביקומו מאין ספור סיבות אפשריות (מה יהיו ההשלכות של זה זה עניין נפרד, כל מקרה לגופו), בלי שום דיון עצמי מדוע הדבר נעשה, מה היה השיקול או מה היו השיקולים? מה זיקת האדם לתרבות העברית בכל מקום? האם ההגירה הייתה לארץ שילידיה לא שונאים עברים כלל וגם אינם נוצרים אקומניים פנאטיים ולכן גם נטופי שנאה לאחרים או מוסלימים פנאטיים נטופי שנאה לאחרים? כל אחד יענה לעצמו.
  7. אי פתיחות, דחייה ואף זלזול בוטה בעיקרון מקדם השלום והשגשוג לפיו בפלנטות בהן קבוצת חיים תבונית אכן התפצלה לשבטים ועמים (כמו שקרה עם המין האנושי כאן בכדור הארץ) מתי שהוא בעתיד, אם האנושות תרצה בכך וללא כפייה, יתרחש איחוד שהוא לכל הפחות כלכלי-פוליטי של שבטים ועמים אלה חזרה למקשה כלכלית-פוליטית אנושית אחת והפעם גם לשמר זאת, תוך שימור כל המידע על תרבויות עבר במאגרי מידע מגובים היטב של ספרים בכלל ואינציקלופדיות בפרט (מודפסים אך גם וירטואליים) של קבוצות היסטוריות ושפות היסטוריות.

הערת ביניים לגבי תנועת הדרור העברי

למרות כל חוסרי ההסכמות שיש לי עם חלק מאנשי תנועת הדרור העברי ברור לי מעבר לכל ספק שהדומה גובר על השונה ואני יכול לדון עם אנשים מתנועת הדרור העברי על מספר עניינים, בעיקר בנושאי שפה עברית (A'brit) לעומת שפה עיברית (Ivrit) ולגבי השפעה על גורמי דת עוינים לתרבות העברית ועוד נושאים.
בכל מקרה, אין לי ספק שהתנועה צריכה עוד ועוד סובלנות, במיוחד כלפי חדשים ומתעניינים:
הכי קל לדחות על הסף דיון או לבוא ולתת מונולוג או להניח על השולחן רעיונות מורכבים שנראים למניח מובנים מאליהם אך לאחר מוזרים ואולי אף הרסניים ואז ולכנות מי שלא מסכים בשמות עלבון. לא רק שזה לא יישפר את המציאות אלא גם לא יעשה מהפכה. בשביל מהפכה צריך קודם כל להגדיר היטב בעיה שכל מתכנני המהפכה סובלים ממנה ורק אז להגדיר איך לפעול. לדעתי הדבר הזה יחייב להניח כוונה טובה וכיום יותר מתמיד לזכור שהמוח האנושי לא מתאים באופן טבעי לתקשורת כתובה מאסיבית ולפעמים רעיונות עוברים יותר טוב לא בכתב.

ראו גם

לדון איתי על נושאים אלה

באתר שלי ישנו דף יצירת קשר שם מופיעים פרטים ליצירת קשר. פנו אלי בדרך הנוחה לכם ונכיר ונחליף רעיונות.

ראו גם