ביטוח לאומי
ביטוח לאומי הוא סוג של ביטוח שמופעל על ידי הממשלה או סוכנות שלה. הביטוח הלאומי מספק רמות של הגנה מפני סיכונים כלכליים שונים. סיכונים אלה כוללים אבטלה שלא מרצון (לדוגמה עקב פיטורים, תאונות עבודה, מחלה וכו'), נכות (נכות מלידה, עקב תאונה או מחלה), אסונות טבע, עוני, תשלומי פנסיה לאחר פרישה לגמלאות, חופשות הריון ולידה, פגיעה עקב מלחמה, פעולות טרור, אסון טבע. במדינות שונות יש תשלומים שונים עבור סוגי פגיעה שונים. הביטוח הלאומי הוא סוג של תשלומי העברה - כלל האזרחים משלמים מס ובסיס מס זה משמש כדי לשלם לאזרחים שנזקקים לסיוע. אדם אינו יודע אם יזקק לסיוע כזה בעתיד (לדוגמה אם יהפוך לנכה) ולכן זהו סוג של ביטוח. עם זאת הביטוח הלאומי אינו אישי ולכן הסיוע הוא בעיקר העברת כסף מהעשירים יותר אל העניים יותר.
ביטוח לאומי הוא כל תכנית בעלת ארבעת המאפיינים הבאים:
- המוטבים של הביטוח מוגדרים על ידי מאפיינים כלליים.
- מועבר כסף לחשבון מסויים עבור הנכסות והוצאות (לרוב על ידי קרן נאמנות).
- המימון לביטוח נעשה על ידי מיסים או על ידי פרמיות המשולמות על ידי המשתמשים (אם כי יש מקרים בהם מנצלים מקורות הכנסה נוספים).
- התכנית משרתת אוכלוסיה מסויימת, וההשתפות בה היא חובה או בעלת סבסוד כבד מאוד כך שרוב הפרטים בוחרים להשתתף בה.
ביטוח לאומי מוגדר גם באופן אחר - תכנית שבה הסיכונים מאוגמים ומועברים על ידי ארגון (לרוב ממשלתי) שלפי החוק מחוייב לספק שירותים מסויימים.
ביטוח לאומי בישראל
בישראל המוסד לביטוח לאומי עוסק בנושאים אלו. המוסד הוא גוף ממשלתי בעל תפקיד מרכזי בתחום הרווחה והביטחון הסוציאלי בישראל, אשר מוציא לפועל חוקים סוציאליים שונים כגון חוק הביטוח הלאומי, חוק הבטחת הכנסה, חוק מס מקביל, חוק ביטוח בריאות ממלכתי ועוד. בנוסף לכך, נמצאים גם התשלומים למשרתים במילואים ולמתנדבים באחריות הביטוח הלאומי. פעילות המוסד לביטוח לאומי ממומנת על ידי משרד האוצר ודמי ביטוח לאומי שמשלמים על פי חוק העובדים והמעסיקים במשק. המוסד לביטוח לאומי הוקם בשנת 1954 במסגרת הנהגת ביטוח לאומי במדינת ישראל.
ענפי המוסד לביטוח לאומי
- ביטוח אבטלה
- ביטוח אימהות
- ביטוח זיקנה
- ביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל ופירוק תאגיד
- ביטוח ילדים
- ביטוח נכות
- ביטוח נפגעי עבודה
- ביטוח נפגעי תאונות
- ביטוח סיעוד
- ביטוח שאירים
ביקורת והתנגדות
את כלל הביקורות על ביטוח לאומי כרעיון ו\או כמוסד קיים ניתן לחלק לשתי מחלקות עיקריות; ביקורות מן התומכים ברעיון וביקורות מן המתנגדים לרעיון; ביקורת ענפה על המוסד לביטוח לאומי בישראל על עודף ביורוקרטיה, רדיפת תובעי הבטחת הכנסה, ביטול תושבות כפוי, אי מתן הזכות להקפאת תושבות, היעדר גמישות תושבות ועוד.
יש המתנגדים לשימוש בריבית בכלל ובביטוח הלאומי בפרט (ראו הערך אנטי-ריבית) כך שאם המוסד לביטוח לאומי במדינתם גובה ריבית, הללו ככלל יפעלו כסרבני ביטוח לאומי ויינקטו צעדים שונים כמו מעבר למדינה שלא דורשת תשלום ביטוח לאומי (בעיקר לאחר הצהרה על עזיבת מדינתם בפני המוסד לביטוח לאומי במדינה בה נולדו כדי למנוע תשלום כפוי אם ישובו אליה כתיירים). מתנגדים לריבית נעים למעשה בין תמיכה לשלילה של רעיון הביטוח הלאומי ויתנגדו לכל מוסד ביטוח לאומי שהוא לפחות כל עוד הוא מכייל ריבית.
השקפות סטטיסטיות שאינן כוללות את רעיון ביטוח לאומי
ישנן מספר השקפות סטטיסטיות שאינן כוללות את רעיון ביטוח לאומי או כוללות אותו בצורה מצומצמת ביותר. בין השקפות אלה:
- הכנסה בסיסית לכלל
- השקפת מדינת שומר הלילה (Night watchman state)
- ימין-ליברטריאני: ללא חיוב אדם בביטוח פרטי או עם חיוב אדם בביטוח פרטי (תלוי בתת-הגישה)
קישורים חיצוניים
- המוסד לביטוח לאומי באתר כל זכות
- יניב כרמל, הביטוח לא בטוח; סמנכ"ל הביטוח הלאומי מזהיר: "אסור שנהפוך לשלוחה של האוצר", דבר ראשון, 7.10.2017
- שלומי שוב, עמדת האוצר נחשפת: דמי הביטוח הלאומי הם מס הכנסה נוסף ולא תשלומי ביטוח, 31.8.2017