היסטוריה קצרה של אופוריה פיננסית (ספר)
היסטוריה קצרה של אופוריה פיננסית (באנגלית: A Short History of Financial Euphoria) הוא ספר עיון משנת 1990 מאת הכלכלן ג'ון קנת גלבריית על ההיסטוריה והתהליך הדינמי של בועות ספקולטיביות. הספר באורך של כ-100 עמודים ותורגם לעברית בשם "כסף".
בספר מתאר גלבריית את היסטוריה של הבועות הספקולטיביות הגדולות שהתרחשו באירופה ובארצות הברית במאות השנים האחרונות - החל מ"שגעון הצבעונים" בהולנד בשנות ה-30 של המאה ה-17, עבור במניות תאגידי סחר של הודו וארצות הברית, בועת "חברת הים הדרומי", מניות הרכבות בארצות הברית בתחילת המאה ה-20 ועד לבועות בשוק המניות בשנות ה-80 ופרשות הנפקה ומכירה של "איגרות הזבל".
גלבריית טוען בספר כי הגורם המשותף לבועות פיננסיות או לבועות בבורסה הוא גישה קלה לכספי הלוואה לשם ביצוע ספקולציות. הוא מתאר מצב מחזורי שבו:
- בעקבות משבר כלכלי כספי, יש זעקה ציבורית לפיקוח הדוק על הכסף או על שווי כסף (כמו מניות, אג"חים וכו') ועל מוסדות פיננסים כמו בנקים או בורסות.
- לאחר תקופה מסויימת הציבור שוכח את הדבר, הדור מתחלף, הלקח נשכח, או שנמצאת נקודת תורפה חדשה במערכת הפיננסית.
- גורמים שונים מוצאים דרכים שונות כדי "לנפח" את הכסף ולספק הבטחות לעתיד כדי לזכות בערך כלכלי היום. בדרך כלל הדבר נוצר בגלל מלחמה וצורך דחוף של הממשלה בכסף מזומן. דבר זה מהווה מנגנון שממריץ את "הכלכלה הריאלית" (כי יש יותר כסף זמין) ואת הצמיחה הכלכלית, במעין משחק פירמידה.
- משחק הפירמידה מתרסק כאשר מתגלה בסופו של דבר שהכסף או שווה כסף היה מבוסס על הבטחות שווא.
גלבריית מראה כי בין אם מדובר בבנק פרטי או ציבורי, בכסף בצורות שונות, ובהסדרים חוקתיים ובנקאיים שונים, בכל זאת בועות מתרחשות.
גלבריית טען כי מה שנראה כמו "מכשיר פיננסי חדש" הוא אותה גברת בשינוי אדרת: "העולם הפיננסי הריע להמצאת הגלגל שוב ושוב, בדרך כלל בגירסה מעט פחות יציבה". לפי הניתוח שלו הגורם הנפוץ בגאות ושפל הוא הייצור של חוב כדי לממן ספקולציה, שהופך להיות "גדול באופן מסוכן ביחס לאמצעי התשלום הבסיסיים".
סממן משותף לבועות היא האמונה כי "הפעם זה שונה". בדרך כלל הטענה היא כי גילוי של משאב טבע חדש או כמות גדולה של משאב טבע (כמו הבהלה לזהב בקליפורניה) או המצאות טכנולוגיות חדשות הובילו לכך ש"חוקי הכלכלה השתנו" ולא ניתן ללמוד דבר מהתקופה הקודמת. התומכים הגדולים בבועה הם צעירים שלא זוכרים את הבועה הקודמת. דוגמה נוספת לתופעה זו ניתנה לאחר יציאת הספר כאשר בתקופה לפני קריסת מניות הטכנולוגיה (מחשבים ואינטרנט), בסוף שנות ה-90 דובר ב"כלכלה החדשה" שמתנהלת לפי חוקים חדשים של "כלכלת המידע", לפיה גם בחברות שעוד לא מרוויחות כדאי להשקיע. דוגמה נוספת לרעיון זה התרחשה ברעיון של מכירת אגרות חוב בחבילות - משבר הסאב-פריים של שנת 2008.
גלבריית מתמקד בפסיכולוגיה שמאפשרת את האופוריה ומחלישה קולות ביקורתיים המזהירים מפני התרסקות. הסיבה לכך לפי גלבריית נעוצה בשני גורמים - זכרון פיננסי קצר מחד, וההנחה כי עושר קשור לאינטליגנציה מאידך.
גלבריית מצביע על הקושי להצמיד כסף או הבטחות ערך אחרות לערך כלכלי אמיתי, או אפילו לסחורה שקשה לנפח אותה. הוא מציין לדוגמה את הניסיון הצרפתי להגדיר כסף שיוצמד לשטחי אדמה, וכך לא ניתן יהיה להגדיל את כמותו, אלא שניסיון זה נכשל היות ולא ניתן לפקח באמת שכמות השטרות אינה משתנה (לפחות בתקופה בה ניסו דבר זה). עוד הבחנה היא שמלחמה גורמת ללחץ על הממשל וזה מפעיל לחץ או הבטחה כלפי מוסדות פיננסים כדי שיתנו לממשל הלוואה או ידפיסו כסף או שהוא מדפיס כסף בעצמו. מנגנון זה ידוע לדוגמה במקרה של ממשלת ארצות הברית ומלחמת ויאטנם ומהווה רקע להפרדות מ"תקן הזהב" שנוסח בהסכמי יער ברטון.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- היסטוריה קצרה של אופוריה פיננסית סקירת של הספר
- סקירה של הספר
כסף | |
רקע: בנקאות ברזרבה חלקית - כסף פיאט - אינפלציה - מס אינפלציה - אשליית הכסף - מדד המחירים לצרכן - הסתערות משיכות - מינוף פיננסי - סיכון מוסרי |
|
כלים לשינוי: מטבע משלים - מטבע קהילתי - טרה (מטבע) - תוכנית שיקגו - בנקאות ברזרבה מלאה - בנק חברתי - איגוד אשראי - פנסיה ירוקה - כלכלה שיתופית - מכפיל מקומי 3 - מס טובין | |
אישים וארגונים: ברנארד לייטר - ג'ון קנת גלבריית - מייקל רובות'אם - ריצ'ארד דות'וויט - מוחמד יונוס - כסף חיובי | |
ספרים מאמרים וסרטים: כסף כחוב - מטבע קהילתי- כלי חדש למאה ה-21 - קורס בהתרסקות - האקולוגיה של הכסף - סופו של הליברליזם המפסידני - היסטוריה קצרה של אופוריה פיננסית |