תע"ש רמת-השרון

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

זיהום הקרקע והמים במתחם תע"ש ברמת השרון הוא אחד המקרים המפורסמים והחמורים של זיהום קרקע בישראל ושל זיהום מים בישראל.

כתוצאה מפעילותו של התעשייה הצבאית ברמת השרון ליד צומת מורשה נחשפו, בבארות מי השתייה, ממצאים המעידים על זיהומי קרקע וזיהום מים חמורים, המאיימים להתפשט לא רק ברמת השרון כי אם גם אל בארות המספקות מי שתייה לערים הסמוכות כמו תל אביב-יפו.

יחד עם תושבי רמת השרון, עתרה "אדם טבע ודין" בבג"צ כנגד היועץ המשפטי לממשלה, נציב המים, משרד האוצר תע"ש ואחרים. בעתירה, דרשה "אדם טבע ודין" מן המשיבים למלא אחר התחייבותם להתחיל לבצע סקר קרקע ומים מקיף במתחם התעשייה הצבאית ברמת השרון, אשר יבדוק את התפשטות הזיהום בקרקע ובמי התהום בחומרים מסוכנים ורעילים, אשר אין חולקים על עצם קיומו של הזיהום ועל חומרתו הרבה.

"אדם טבע ודין", דרשה להעביר מימון לצורך ביצוע סקר ולהתחיל מיידית בביצועו. בעקבות הגשת הבג"צ, העביר משרד האוצר 15 מיליון ש"ח לנציבות המים לבדיקת הזיהום במתחם תע"ש רמת השרון. נציבות המים טרם החלה בביצוע הסקר, בשל התנגדות התעשייה הצבאית המונעת ממנה את הכניסה לאתר. יחד עם זאת, נציב המים אינו מפעיל את סמכותו, על פי חוק המים, ואינו אוכף על תע"ש את ביצוע הסקר החיוני. פעילות המפעל ברמת השרון, גרמה לזיהום תת קרקעי חמור של כרומט וחנקות, שעל פי ממצאי "אדם טבע ודין" נודד מערבה לעבר רמת השרון והרצליה.

רמת השרון, נאלצה להפסיק לשאוב את הבאר המזרחית שלה, המצויה כ-300 מטר מהמפעל, עקב עלייה דרסטית של ריכוז הכרומט במי הבאר. חשיפה של תושבי רמת השרון למים וקרקע מזוהמים בכרומט עלולה לפגוע בפעילות הכליות והכבד ולגרום לגירויים בעור.

חברה ממשלתית | נצר השרון | מוסמכת לטפל בתעש רמת השרון

בשנת 2016, על רקע רצונה של המדינה להפריט (למכור) את תעש לגורם פרטי, קמה חברה ממשלתית ושמה 'נצר השרון' שתפקידה לטפל בין השאר בקרקעות המזוהמות של תעש, באתרים שעדיין יש בהם פעילות. האתר הראשון בו מתמקדת פעילות שיקום הקרקעות המזוהמות של חברת נצר השרון הוא תעש רמת השרון, לאור הרצון לשחרר את קרקעות אלה לטובת בניית נדל"ן למגורים [1].

ראו גם

קישורים חיצוניים