תוסף תזונה הוא כן תרופה

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Nuvola apps edu languages.png זהו מאמר דעה מאת בן אהרוני. מאמר דעה אינו אובייקטיבי.


במאמר זה אסביר למה לפי דעתי ההפרדה בין תוספי תזונה לתרופות שגויה.

אין בכוונתי להתייחס למקרים של הונאה בהם כתוב על אריזת תוסף תזונה נניח "תוסף ברזל" אבל אין בו ברזל; אני מתייחס רק למקרים שבהם מוצר מכיל את מה שנאמר שהוא מכיל וגם בכמות שנאמר שהוא מכיל.

רפואה היא תחום ידע ויישום במסגרתו מאבחנים ופותרים (או לכל הפחות מנהלים) בעיות הקשורות בגוף האדם, בין אם בעיות אלה מוגדרות כ"בעיה גופנית" גרידא, כ"מחלה" (disease), כלקות (disability) ועוד.

בתחום רפואה עוסקים אנשים רבים, חלקם מכונים "רופאים" וחלקם מכונים אחרת "תזונאים", "פסיכולוגים", "כירופרקטים", "רוקחים" ואחרים.

עמימות המושג "מחלה"

רופאים קונבנציונאליים חלוקים ביניהם על איך נכון לענות על השאלה "מהי מחלה".
ובכן, עצם החשיבה שלנו במושגים של "מחלה ותרופה" זו בעיה כי בסופו של דבר גם "מחלה ותרופה" זה "בעיה ופתרונה".

ניתן להגדיר מחלה כמצב גופני שבדרך כלל לא מתרחש בבני אדם אך בזמן ומקום מסוים כן מתרחש באדם אחד לפחות ופוגע בתפקוד האדם כאשר הסיבה למחלה יכולה להיות גנטית, אפי-גנטית, טראומטית או משולבת.
זו בכל מקרה בעיה, ובעיה או שניתן לפתור, או שניתן להתמודד עימה (לנהל אותה) או לא שלא ניתן לעשות עימה כלום, גם זה מצב אפשרי, מה שחשוב הוא שלכל הפחות זו בעיה וייתכן שהמונח "מחלה" מסרבל את השיח ללא הצדקה. לא כל "בעיה גופנית" היא מחלה, למשל, אם לאדם כאב הראש 5 דקות האם הייתה זו מחלה? בוודאי שלא, זו הייתה בעיה גופנית שחלפה.

אם לאדם חסר ברזל וזה גרם לו לעייפות והוא הוגדר כ"חולה אנמיה" הרי הייתה לו בעיה של חוסר ברזל (שגרמה לסימפטום אחד לפחות) והיא נפתרה כשלקח תוסף ברזל.

עמימות המונח "תרופה"

לרוב תרופה מוגדרת כחומר (מוצק, נוזל או גז, לבד או כחלק מתערובת) המוכנס למחזור הדם לפתור בעיה גופנית מסוימת, אבל אני טוען שהמונח פיתרון עדיף על כך.

אדם שאיבד רגל וחוברה לגופו רגל תותבת לא היה חולה ולא קיבל תרופה, הוא היה אדם עם בעיה גופנית מאד מסוימת שקיבל פיתרון.

תרופה היא פיתרון לבעיה או לפחות ניהול הבעיה. למשל אם לגבר הייתה בעיית השמנה בטנית והיא נפתרה בשאיבת שומן, האם השמנה בטנית היא מחלה ושאיבת השומן היא תרופה? בוודאי שלא, אלו הן בעיה ופתרונה. עצם העובדה שמי שביצע את הליך השאיבה מוגדר "רופא" לא משנה את העובדה שאלו הן בעיה ופתרונה.

אם הבעיה יצרה בעיה נפרדות זה סיפור אחר והיא תדרוש טיפול בעצמה (בהנחה שברזל לבדו לא מספיק גם לכך). עלינו לפתור בעיות ותו לא ותוספי תזונה במקרים רבים פשוט עושים זאת.

תוסף תזונה כמו קפאין יכול לסייע בסידור שעון ביולוגי ומכאן בסידור ג'ט לג דרך המשך קדימה להיות ער עד לשעות בהן אנו רוצים לישון. הג'ט לג הוא בעיה ולא מחלה והקפאין הוא פיתרון לבעיה ולא תרופה.

לסיכום

חומר מסוים שמוגדר "תוסף תזונה" יכול בהחלט להיות בפועל "תרופה" למה שהוגדר כ"מחלה" אבל במקום לדבר על מחלות ותרופות עלינו לדבר על בעיות ופתרונות.

ראו גם