קיר ירוק
קיר ירוק (באנגלית: living wall) הוא קונסטרוקציה מפלסטיק או מבד גאוטכני, עם תאי שתילה, בהם מצע גידול וצמחיה משתפלת. שם נוסף: גינה אנכית. את הקיר הירוק ניתן להרכיב על חזיתות מבנים, בשיטות גידול הידועות ממצעים מנותקים וגינות גג, או בתוך מבנים, בשימוש בטכניקות של גידול הידרופוני. טכניקה זו שונה מעט מ"מיסוך ירוק" (Green facade), של קונסטרוקציה עליה משתרכים מטפסים לגובה.
היסטוריה בעולם ובארץ
הרעיון של קיר ירוק מקורו עוד בגנים התלויים בבבל משנת 600 לפני הספירה. בשנות ה-90 החל הבוטנאי הצרפתי פטריק בלנק (Patrick Blanc) להקים גינות אנכיות, בשימוש בבד תפור. בעקבותיו, החלו לפתח מוצרים שונים לגינון אנכי בעיקר ביפן, באוסטרליה ובאנגליה. בישראל, בשנים האחרונות, ישנן מספר חברות שמייבאות או מפתחות קונסטרוקציות לקירות ירוקים ומתאימות אותן לאקלים הארץ, למחסור במים ולבעיית ההמלחה של המצע.
תועלות אקולוגיות
לצמחיה באופן כללי השפעות על הרכב האוויר. קיר ירוק מייצר חמצן מקבע פחמן דו חמצני וסופח חלקיקים וצורות נוספות של זיהום אוויר, כגון ערפיח. דבר זה יכול להקטין את התחלואה הקשורה בזיהום אוויר עירוני כגון מחלות לב. קירות ירוקים מייצרים בידוד תרמי ומצננים את הגג והסביבה בקיץ וכך תורמים לשימור אנרגיה ומקטינים את ההוצאות על חימום וקירור הבית. קירות ירוקים יוצרים בידוד אקוסטי ומפחיתים את כמות הרעש בסביבתם. קירות ירוקים עוזרים למתן את תופעת אי חום עירוני על ידי אידוי מים והולכת חום. דבר זה יכול להקטין את עומסי החום שחווים דיירי הערים בקיץ, ולהקטין את הצורך במיזוג אוויר. קירות ירוקים עשויים לשמש לחקלאות עירונית ומהווים מקור נוסף לטבע עירוני ומשיכת בעלי חיים.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- קיר ירוק בוויקיפדיה האנגלית
- Vertical Garden של פטריק בלנק
- כתבה על קירות ירוקים בישראל באתר גלובס, 18.1.2012