פרוייקט חשיפת הפחמן

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פרוייקט חשיפת הפחמן (באנגלית: Carbon Disclosure Project ובקיצור: CDP) הוא ארגון עצמאי ללא כוונת רווח שעובד יחד עם גופי השקעה ותאגידים כדי לחשוף אל רמות הפליטה של גזי חממה של תאגידים גדולים בעולם ולהניע מהלכים להשקעה ירוקה, שקיפות תאגידית והקטנת ההתחממות העולמית. בשנת 2007, הוא חשף נתוני פליטות של כ-2,400 מהתאגידים הגדולים בעולם, שאחראים לכ-26% מהפליטות האנושיות של גזי חממה. ה-CDP מייצג משקיעים מוסדיים גדולים, שנכון ל-2007 מנהלים יחדיו השקעות בסך 41 טריליון דולר.

פעילות

הארגון קם בשנת 2000. נכון לשנת 2007, ה-CDP מייצג 315 משקיעים מוסדיים. היקף ניהול הנכסים של גופים אלה מסתכם ב-41 טריליון דולר. בין יתר הגופים המשקיעים ניתן למנות את גולדמן זאקס, מורגן סטנלי, AIG, ברסליוס, ו-HSBC.

הפרוייקט אורך סקר שנתי בין עסקים מובילים בעולם, שבודק מה כמות גזי החממה שנפלטים על ידי הארגון. ההשתתפות בסקר היא וולונטרית אך ארגונים שמסרבים לענות עליו מצויינים לרעה. בכל סקר מצוין אחוז העסקים שנענו לשאלון. הסקר מחלק את החברות בחתכים שונים - לפי אזור גאוגרפי, לפי מגזרים כלכליים או לפי מדדים כלכליים (כמו גודל החברה וכו'). נכון ל-2007 השתתפו בסקר 2,400 גופים עסקיים והכוונה היא להרחיב מספר זה.

הסקר נועד להשיג 2 מטרות עיקריות. המטרה הראשונה היא לאפשר למשקיעים לקבל מידע מפורט והשוואתי על העסקים השונים, במטרה ליצור שקיפות של סיכונים סביבתיים של ההשקעות בארגונים אלה. המטרה השנייה היא העלאת המודעות והחשיבות של הנושא הסביבתי בקרב הנהלות התאגידים וכתוצאה מכך גם לגרום לשינוי בהתנהלות של גופים אלה. כפועל יוצא מושגת מטרה שלישית והיא עידוד של תרבות ארגונית שקופה יותר לציבור.

בפברואר 2007 פורסם הדו"ח החמישי של הארגון, שהתמקד (בפעם השנייה) בחברות הנסחרות במדד ה-S&P 500. בשנת 2006 שאלון דומה זכה לאחוזי ההיענות של 47% ואילו השאלון של שנת 2007 זכה להיענות של 56%. אחוז ההיענות בקרב פירמות המדורגות במדד ה-FT-500 (מדד של 500 החברות הגדולות בעולם) עמד בשנת 2007 על 77%. אחוז ההיענות הגדל מצביע על עליית חשיבות הנושא בקרב העסקים בארצות הברית ובעולם, כמו גם בקרב משקיעים והציבור הרחב.

מבחינת הבדלים בין מגזרים, אחוז ההיענות הגבוהה ביותר נרשם במגזרי חומרי הגלם, האנרגיה ותשתיות החשמל. הסבר אפשרי לכך הוא שמגזרים אלו נתונים לביקורת ציבורית נרחבת ולכן מודעים יותר לחשיבות לשקיפות ציבורית. הסבר דומה הוא התנהלות מול המשקיעים - הסיכוי האפשרי לסיכון סביבתי בחברות אלה גדול יותר, ולכן חוסר היענות לשאלון מטיל סיכון גדול יותר על המשקיעים.

קישורים חיצוניים