מכונית העל
מכונית העל (באנגלית: Hypercar) הוא פרוייקט של מכון הרי הרוקי לפיתוח מודל של מכונית יעילה פי 3 עד 5 מהמכוניות המקובלות.
התובנה הבסיסית היא כי את מירב האנרגיה אנו מבזבזים על הזזת המכונית הכבדה והמסורבלת ממקום למקום, רק כ-5% מהאנרגיה משמשת להזזת הנהג והכבודה. כך שהרעיון היסודי הוא לייצר מבנה קליל וחזק מחומרים מרוכבים, ובצרוף גוף אוירודינמי לגרום לצמצום צריכת האנרגיה המשמשת להסעת הרכב. כתוצאה מכך כל שאר המערכות המכניות יכולות להיות קלות וקטנות יותר, מה שמאפשר צמצום נוסף בצריכת האנרגיה.
דגש נוסף הושם על תחזוקת הרכב - הוא מתוכנן בצורה מודולרית, כך למשל את המנוע ניתן להחליף ב-10 דקות עבודה.
התוצאה היא רכב שאמור לפלוט רק 5% מכמות המזהמים שפולט רכב קונבנציונלי, המשתמש במנוע קטן פי 10 ממנועים רגילים, וצריכת דלק שלו היא בין 40 ל-80 ק"מ לליטר.
ביקורת
- ערך מורחב – מכונית ירוקה#ביקורת על המכונית הירוקה
מכוניות גורמות לשלל בעיות סביבה וחברה, מלבד השימוש בדלק מחצבי והתרומה לזיהום האוויר ולהתחממות העולמית. פיתוח מכוניות "ירוקות" למיניהן עלול ליצור פרדוקס ג'בונס סביבתי - למנוע את הנזקים הבינוניים (עשרות שנים) ולגרום לנזק חרישי ארוך יותר ומשמעותי לא פחות. לדוגמה, אם המכונית תהיה יעילה פי 5, ומחיר הקניה שלה יהיה זהה למכונית היום (אחרת היא לא תהיה חלופה ריאלית) עלות השימוש בה ירד, ויותר אנשים עלולים לקנות מכונית ולהשתמש בה לעיתים תכופות יותר. הנזקים הכרוכים בתחזוקת כבישים, פרגמנטציה או פרבור לא ימנעו על ידי שימוש במכונית כזו.
קישורים חיצוניים
- הסבר קצר מאת פול הוקן
- מכונית העל - דף הפרוייקט באתר מכון הרי הרוקי
- מכונית העל, מימן, והשינוי בעולם הרכב - מאמר טכני מאת אמורי לובינס