שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 7,110 בתים ,  09:24, 15 ביוני 2017
אין תקציר עריכה
שורה 9: שורה 9:  
==ראו גם==
 
==ראו גם==
 
* [[מוצר ציבורי]]
 
* [[מוצר ציבורי]]
 +
 +
שלום מציע יתרונות גדולים יותר לחברה עוד יותר מאשר אי לוחמה - לא רק בטחון גדול יותר ביחס לעתיד אלא גם יתרונות נוספים כמו מסחר, תיירות, [[התמחות כלכלית]], מגוון של רעיונות וסחורות, ואפשרויות טובות יותר לקדם מדע מחקר ופיתוח. אדם יכול להנות מאי-לוחמה גם בצורה עקיפה גם אם לוחמה לא מאיימת עליו באופן אישי, ואף אם הוא עצמו נמצא במדינה אחרת. לדוגמה בעל מפעל שיש לו עובדים מומחים בעלי [[הון אנושי]] יכול להפגע אם עובד שלו יפגע מלחימה. קרובי משפחה יכולים לסבול צער אם בן משפחה שלהם נפגע. מדינות שכנות עלולות לסבול מלחימה בין שתי מדינות - הדוגמה הברורה היא פלישה של כוחות צבא של אחת המדינות (לדוגמה כיבוש בלגיה בידי גרמניה כדי לפלוש לצרפת). דוגמאות אחרות לבעיות שנוצרות ממלחמה עבור מדינות לא מעורבות כוללות פליטים שנוהרים עליהן, ייצוא של טרור, של מחלות, ושל זיהום סביבתי.
 +
 +
היות ושלום מציע יתרונות נוספים לחברה הוא מרחיב ומעמיק את מעגל האנשים שנהנים ממנו בצורה עקיפה - לדוגמה הסכמי שלום בין גרמניה וצרפת טובים לא רק לתושבי מדינות אלה אלא גם למי שנהנה מהתחזקות המסחר בין שתי המדינות. אם יש שיתופי פעולה רבים יותר בחקר הסרטן או ייעול בהקצאת משאבים עקב השלום נהנים מכך גם אנשים שמעולם לא היו במדינות אלה.
 +
 +
מצד אחד הדבר מרחיב את מעגל האנשים שמעונינים בקיומו של שלום - כך גם אנשים בארצות הברית מתענינים בכך שיהיה שלום בין ישראל למצרים. מצד שני מנקודת מבט של מוצר ציבורי פרוש הדבר שייתכן פער גדול יותר בין מי שנהנה מהשלום לבין מי שיכול לשלם עליו או לקבל החלטות לגבי קיומו. בעלי מפעלים או קרובי משפחה שגרים במדינה שלישית יכולים להיות מעוניינים בקיומו של שלום אבל הם לא יכולים להשתתף בבחירות - בהנחה שבחירות כאלה אכן קובעות את הסיכוי לקיומו או אי קיומו של שלום. מצד שלישי דווקא ציבור כזה יכול לנקוט בשיטות פעולה שלאו דווקא פתוחות בפני תושבי שתי המדינות - אנשים במדינה שלישית יכולים להקים ארגוני שלום או זכויות אדם, לבקר פעילות של ממשלות בלי חשש, לנסות לסייע לשני הצדדים בפתרונות דיפלומטיים, להפעיל לחץ כלכלי על מדינות או על מנהיגים פוליטיים, תושבי מדינות עשירות יותר יכולים לשלם לארגוני סיוע או לממן את קיומו של כוח צבאי נייטרלי שיפקח על קיום הסכמי שלום.
 +
 +
הקושי לקיים שלום או אי-לוחמה עשוי להשתנות עקב שינויים בתנאים אקולוגיים, כלכליים-חברתיים, תרבותיים וטכנולוגיים. לדוגמה בתקופת ה[[ציידים לקטים]] כל קבוצה קטנה או שבט שכן היה עלול להתקיף שבט שכן אחר - זאת כדי להשיג משאבים כמו קרקע או מים, או כדי לבצע מתקפת נגד כדי למנוע מתקפה דומה מצד השבט השכן. ככל שעולה הגודל של היחידות הפוליטיות (שבתוכן יש כמעט מונופול על האלימות מצד צבא או משטרה) כך הופכות המלחמות לדבר נדיר יותר מצד אחד וגדול בהיקפו מצד שני. כמו כן האלימות של מלחמות אלה מעודד ערים, נסיכויות או מדינות להתאגד יחד בכוח צבאי ואו פוליטי כדי להיות מסוגלות לענות יחד לאיום המשותף (וכן להנות מיתרונות כלכליים של  [[יתרונות לגודל]]). 
 +
 +
יותר טכנולוגיה ויותר מדע פרושם יותר כוח שנמצא בידי כל אדם או כל קבוצה של אנשים. פרוש הדבר יכולת גדולה יותר להבין כיצד מתנהג העולם ויכולת גדולה יותר לעצב ולהשפיע על העולם. הכוח לשנות את העולם פרושו גם הכוח לפגוע בבני אדם אחרים בצורה חזקה יותר ונרחבת יותר. אם בעבר שבט אחד היה יכול לאיים בעיקר על מספר שבטים אחרים, כיום יש מדינות שמסוגלות להשמיד את כל האנושות באמצעות כמות מספקת של [[נשק גרעיני]] או באמצות נשק ביולוגי. יכולת הרס כזו נמצאת בצורה יותר נרחבת - בידי מדינות קטנות יותר או בייד קבוצות שאינן מוכרות כמדינות או ארגוני גרילה וטרור. לפני 1000 שנה חרב טובה היתה דבר נדיר שדרש שנים ארוכות של התמחות ורובה לא היה קיים כלל. כיום יש מדינות רבות שכל אדם בהן יכול לרכוש בקלות ובזול אקדח או רובה. לפני 100 שנה מכונות ירייה היו כלי נשק נדיר שנמצא בצמצום בקרב מדינות גדולות, כיום יש תתי-מקלע בכמות גדולה מאד שחלקם נישא על ידי לוחמים-ילדים באפריקה ומקל על טבח של כפרים שלמים. גם נשק גרעיני והמוני מתפשטת - בעבר בידי מעצמות בלבד וכיום בידי מדינות קטנות או עניות יותר כמו צפון קוריאה או איראן. אם נקצין מגמה זו נוכל להניח שבאופק הטכנולוגי כל אדם יהיה מסוגל להשמיד את כל העולם (לדוגמה על ידי תכנות עצמי של וירוסים). פרוש הדבר הוא שיהיה קשה יותר ויותר לשמור על אי לוחמה או על שלום. האיום במלחמה תמיד היה - אל תפגע בי פן אפגע אני בך, אבל איום כזה אינו משפיע על מי שרוצה להתאבד או על משוגעים. ככל שהנשק הופך להיות מבוזר וקטלני יותר כך יהיה קשה יותר למנוע מקבוצה קטנה או אפילו אדם בודד מהלרוג מיליוני אנשים.
 +
 +
 +
    
==קישורים חיצוניים==
 
==קישורים חיצוניים==

תפריט ניווט