שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 2,066 בתים ,  14:27, 31 במרץ 2016
שורה 52: שורה 52:  
אחת הטענות המשתמעות במודלים כלכליים הוא שלכל השחקנים המשתתפים בשוק החופשי יש הזדמנות שווה מבחינת חופש תנועה, ושל זכויות קניין. דבר זה מאפשר ל[[שוק משוכלל]] להקצות עובדים וצרכנים בצורה שמגבירה [[יעילות כלכלית]].  
 
אחת הטענות המשתמעות במודלים כלכליים הוא שלכל השחקנים המשתתפים בשוק החופשי יש הזדמנות שווה מבחינת חופש תנועה, ושל זכויות קניין. דבר זה מאפשר ל[[שוק משוכלל]] להקצות עובדים וצרכנים בצורה שמגבירה [[יעילות כלכלית]].  
   −
בפועל קיים [[אי שוויון תחבורתי]] במדינות בהן יש מתן קדימות של [[תכנון מוטה רכב פרטי]] ו[[פרבור]] כך ש[[עניים]], [[נשים]], מבוגרים וצעירים מתקשים להגיע למקומות עבודה, רפואה, לימודים וקניות ביחס לגברים. באופן זה הזדמנויות תעסוקה וחינוך מוחמצות ונוצרת פגיעה ב[[מריטוקרטיה]] וב[[ניידות חברתית]]. היבט נוסף של שלילת חופש תחבורה נוגע לכבישים ראשיים שמקשים על הולכי רגל לצאת מהשכונה שלהם למרכזי תעסוקה (לדוגמה כביש איילון שחוצץ בין שכונות מזרח תל אביב לבין מרכז העיר). היבט נוסף הוא הערמת קשיים בפני רוכבי אופניים, הולכי רגל ומשתמשי תחבורה ציבורית. לעומת נהגים.  
+
במקרים מסויימים יש הפליה ברורה נגד שימוש במרחב הציבורי כלפי חלק מהאנשים. דוגמאות כוללות איסור של נסיעה של שחורים והודים בקרונות שיועדו ללבנים (מהטמה גנדי לדוגמה נדרש לעזוב קרון כזה). חרם האוטובוסים של מונטוגמרי החל עקב חוקים שהגבילו את הנסיעה של שחורים בקדמת האוטובוס. נהלים של מגבלות בשימוש בכלי תחבורה ציבורית כוללות איסורים גזעניים , נגד כתות "נחותות" ותקנות או מנהגים נגד נשים.  
   −
היבט נוסף הוא פגיעה בחופש התנועה של הציבור בגלל חשש מפני פשיעה או מפני אלימות. נשים במיוחד וציבורים חלשים אחרים (ילדים, מיעוטים, זקנים) עלולים לחשוש מפני אלימות מולם במרחב הציבורי. נשים עלולות לפחד מהטרדה מינית או תקיפה מינית, ובכך להמנע מפני הליכה בחושך ואו באיזורים מסויימים של העיר, או להמצא במקום מסויים ללא ליווי. במקומות בעולם שבהם יש נוכחות גבוה של [[נשק קל]] נפוץ מצב שבו חלקים מסויימים של העיר הם מקומות שמסוכן ללכת בהם ואזרחים נמנעים מכך. במקומות עוד יותר מסוכנים נמנעים העשירים מלהסתובב במקומות ציבוריים ללא ליווי של שומרים. מצד שני העניים מנועים מגישה למרחבים מסויימים שבהם הם "לא רצויים" וכן ממרחבים של שכונות פרטיות. דבר זה חזק עוד יותר במצב של מתיחות בין גזעים, דתות, שחורים ולבנים וכו' ומחוזק על ידי [[גזענות]], כך שמצב זה של הפליה לא פורמלית עלול להגיע לכדי הפליה פורמלית.  
+
מגבלה לא רשמית היא קיום של [[אי שוויון תחבורתי]] במדינות בהן יש מתן קדימות של [[תכנון מוטה רכב פרטי]] ו[[פרבור]] כך ש[[עניים]], [[נשים]], מבוגרים וצעירים מתקשים להגיע למקומות עבודה, רפואה, לימודים וקניות ביחס לגברים, עשירים וכו'. באופן זה הזדמנויות תעסוקה וחינוך מוחמצות ונוצרת פגיעה ב[[מריטוקרטיה]] וב[[ניידות חברתית]]. היבט נוסף של שלילת חופש תחבורה נוגע לכבישים ראשיים שמקשים על הולכי רגל לצאת מהשכונה שלהם למרכזי תעסוקה וליעדים אחרים (לדוגמה כביש איילון שחוצץ בין שכונות מזרח תל אביב לבין מרכז העיר). היבט נוסף הוא הערמת קשיים בפני רוכבי אופניים, הולכי רגל ומשתמשי תחבורה ציבורית לעומת נהגים.
 +
 
 +
היבט נוסף הוא פגיעה בחופש התנועה של הציבור בגלל חשש מפני פשיעה או מפני אלימות. נשים במיוחד וכן ציבורים חלשים אחרים (ילדים, מיעוטים, זקנים) עלולים לחשוש מפני אלימות מולם במרחב הציבורי. נשים עלולות לפחד מהטרדה מינית או תקיפה מינית, ובכך להמנע מפני הליכה בחושך ואו באיזורים מסויימים של העיר, או להמצא במקום מסויים ללא ליווי. במקומות בעולם שבהם יש נוכחות גבוה של [[נשק קל]] נפוץ מצב שבו חלקים מסויימים של העיר הם מקומות שמסוכן ללכת בהם ואזרחים נמנעים מכך. במקומות עוד יותר מסוכנים נמנעים העשירים מלהסתובב במקומות ציבוריים ללא ליווי של שומרים. מצד שני העניים מנועים מגישה למרחבים מסויימים שבהם הם "לא רצויים" הן על רקע גזענות, הן בשכונות עשירות והן בשכונה שנשלטת על ידי כנופיה שנמצאת ביריבות עם כנופייה מהשכונה המקומית. הפליה רשמית קיימת בכניסה למרחבים של שכונות פרטיות. דבר זה חזק עוד יותר במצב של מתיחות בין גזעים, דתות, שחורים ולבנים וכו' ומחוזק על ידי [[גזענות]], כך שמצב זה של הפליה לא פורמלית עלול להגיע לכדי הפליה פורמלית.
 +
 
 +
מגבלות על חופש התנועה יכולות להיות מעורבות במגבלות על חופש הביטוי, חופש ההתארגנות וזכויות השתתפות בבחירות. לדוגמה איסור או מגבלות על התקהלות. במקרים שבהם נדרש אישור מהשלטונות כדי להפגין תיתכן אפלייה נגד קבוצות מסויימות. 
 +
 
 +
הכלכלן [[אמרטיה סן]] מציין בגישה שלו לנושא חופש כי החופש הוא תוצאה של יכולות בפועל. אם אנשים מתקשים להגיע לקלפי (לדוגמה הקלפי נמצא בעיר אחרת ואין להם מכונית) הם נהנים בפועל מפחות זכויות פוליטיות. בישראל מתקיים מצב שבו חלק מהסטודנטים גרים בעיר אחת אבל רשומים לקלפי בעיר מולדתם, כתוצאה מכך חלק מהם מוותרים על השתתפות בבחירות הכלכליות ובבחירות לרשויות מקומיות.
    
==אכיפה לא שווה של חוקים ושל זכויות קניין==
 
==אכיפה לא שווה של חוקים ושל זכויות קניין==

תפריט ניווט