שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 1,750 בתים ,  22:42, 23 בנובמבר 2011
שורה 19: שורה 19:     
;מכלול טכנו-מוסדי:
 
;מכלול טכנו-מוסדי:
מגנון שלישי הוא מנגנון של [[מכלול טכנו-מוסדי]] שבו טכנולוגיה מסויימת מצמיחה מוסדות חברתיים כמו פירמות או ארגונים ממשלתיים שנהנים מטכנולוגיה זו, ובתורם דואגים לשמר את מעמדה מפני כניסה של טכנולגיות יריבות.  
+
המנגנון של [[מכלול טכנו-מוסדי]] שבו טכנולוגיה מסויימת מצמיחה מוסדות חברתיים כמו פירמות או ארגונים ממשלתיים שנהנים מטכנולוגיה זו, ובתורם דואגים לשמר את מעמדה מפני כניסה של טכנולגיות יריבות.  
    
;הנדסת סביבה:
 
;הנדסת סביבה:
מגנון רביעי דומה למנגנון השני, אלא שהוא עובד על ידי [[ייצור מחסור]] או שינוי מצבו של העולם הטבעי כך שטכנולוגיות מתחרות או נוהלי ייצור אחרים נחסמים באופן פיזי או שהם סובלים מהשפעות לוואי של הטכנולוגיה המובילה.  
+
מגנון רביעי דומה למנגנון של אימוץ טכנולוגיה, אלא שהוא עובד על ידי [[ייצור מחסור]] - שינוי מצבו של העולם הפיזי כך שטכנולוגיות מתחרות או נוהלי ייצור אחרים נחסמים באופן פיזי או שהם סובלים מהשפעות לוואי של הטכנולוגיה המובילה. דוגמה אחת לדבר זה היא השפעות המכוניות ופרבור על תחבורת אופניים ותחבורה ציבורית. בסקרי דעת קהל אנשים אומרים שהם רוצים לנסוע יותר באופניים - אלא שהם פוחדים מפני המכוניות. היבט דומה הוא המצב בו פקקים של מכוניות פרטיות גורמות לאי יעילות של התחבורה הציבורית. היבט דומה הוא [[פרבור]] שבו המכוניות מעודדות בנייה בצפיפות נמוכה , וסוג זה של בנייה הופך את השימוש בתחבורה ציבורית ובאופניים לבלתי יעילים.  
    
;אפקט גלישה:
 
;אפקט גלישה:
מנגנון חמישי קשור לאפקט גלישה (spealover) וחסור יכולת לשנות משתנים באופן מהיר. ובעיקר בהקשר של גידול אוכלוסין. במנגנון זה טכנולוגיה מאפשרת גידול אוכלוסין, אבל באופן בלתי מקיים. כשמתגלה הדבר יש בעיה לחזור לגודל המקורי של האוכלוסיה - שכן צמצום אוכלוסיה וולנטרית הוא תהליך איטי, ואילו גידול אוכלוסיה יכול להיות תהליך מהיר. דבר זה קיים לדוגמה בנושא של [[המהפכה הירוקה]] וכן בהקשר של המהפכה החלקאית הראשונה  - יש קושי לחזור לטכנולוגיה הקודמת שדורשת אוכלוסיה קטנה יותר.
+
מנגנון זה קשור לאפקט גלישה (spealover) וחסור יכולת לשנות משתנים באופן מהיר. ובעיקר בהקשר של [[גידול אוכלוסין]]. במנגנון זה טכנולוגיה מאפשרת גידול אוכלוסין, אבל באופן [[קיימות|בלתי מקיים]] או שיוצר בעיות בריאות. כשמתגלה הדבר יש בעיה לחזור לגודל המקורי של האוכלוסיה - שכן צמצום אוכלוסיה וולנטרית הוא תהליך איטי, ואילו גידול אוכלוסיה יכול להיות תהליך מהיר. דבר זה קיים לדוגמה בנושא של [[המהפכה הירוקה]] וכן בהקשר של [[המהפכה הנאוליתית|המהפכה החקלאית הראשונה]] - יש קושי לחזור לטכנולוגיה הקודמת שדורשת אוכלוסיה קטנה יותר.
 +
 
 +
;קו-אבולוציה:
 +
מנגנון זה מתרחש כאשר שתי טכנולוגיות או יותר מאפשרות זו את זו. כדי לעבור לטכנולוגיה אחרת, או חדשה יותר, עליה להיות מסוגלת לעבוד גם עם הטכנולוגיה התאומה שהיא מיושנת, ואולי גם עם טכנולוגיה חדשה יותר. דוגמה אחת היא קבצים ותוכנה. תוכנה חדשה לעיבוד תמלילים או לעיבוד תמונה, צריכה להיות מסוגלת להיות מסוגלת גם להתמודד עם קבצים ישנים וגם עם קבצים חדשים יותר. דוגמה אחרת היא מערכות לווינים ותחנות קרקעיות של תקשורת. לווינים חדשים יותר צריכים להיות מוסגלים לעבוד גם אם תחנות ישנות, שבעצמן נדרשות כדי לעבוד עם לווינים ישנים.
    
==הגעה לפתרון תת אופטימלי==
 
==הגעה לפתרון תת אופטימלי==

תפריט ניווט