שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 566 בתים ,  13:54, 1 במרץ 2009
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:  
'''מונופול''' הוא מצב בו בשוק מסויים יש 'מוכר יחיד' או פירמה בודדת השולטת בחלק נרחב של השוק.
 
'''מונופול''' הוא מצב בו בשוק מסויים יש 'מוכר יחיד' או פירמה בודדת השולטת בחלק נרחב של השוק.
   −
על פי [[כלכלה נאו קלאסית|התאוריה הנאו קלאסית]] מונופלים גורמים לפגיעה ב[[יעילות פארטו]], של השוק (צרכנים ויצרנים), ולכן הם מהווים בעיה.  מקובל בתאוריה הנאו קלאסית להגיד שפירמה רגילה רואה את מחיר המוצר בשוק כנתון ואילו המונופל לעומת זאת יכול לשלוט על ה[[הצע]] ובכך גם על ה[[מחיר]] של הסחורות בשוק. מונופול, לפחות בתאוריה, לא יכול לשלוט בביקוש, ולכן למרות אם הוא מעלה את המחיר, פחות צרכנים יקנו את המוצר. לפי התאוריה, מונופלים ירצו לייצר מעט מוצרים ולמכור אותם במחיר גבוה.  
+
על פי [[כלכלה נאו קלאסית|התאוריה הנאו קלאסית]] מונופלים גורמים לפגיעה ב[[יעילות פארטו]], של השוק (צרכנים ויצרנים), ולכן הם מהווים בעיה.  מקובל בתאוריה הנאו קלאסית להגיד שפירמה רגילה רואה את מחיר המוצר בשוק כנתון ואילו המונופל לעומת זאת יכול לשלוט על ה[[הצע]] ובכך גם על ה[[מחיר]] של הסחורות בשוק.  
 +
 
 +
על פי הראיה הנאו קלאסית, הביקוש למוצר מסויים הוא נתון, ואינו תלוי במעשים של המוכרים כמו פרסום, לובי פוליטי וכו'. לפיכך גם  מונופול, לא יכול לשלוט בביקוש, ולכן הוא רואה לפניו קו משתפע של מחירים וביקושים - לכל מחיר שהמונופול יקבע הוא יקבל ביקוש אחר מצד הצרכנים. לפיכך המונופול יכול לדוגמה להעלות את מחיר המוצר, אבל הוא לא יכול לקבוע בה בעת את כמות המוצרים שימכרו.
 +
 
 +
לכן למרות אם הוא מעלה את המחיר, פחות צרכנים יקנו את המוצר. לפי התאוריה, מונופלים ירצו לייצר מעט מוצרים ולמכור אותם במחיר גבוה.  
    
מסיבה זו, וכדי להגן על הצרכנים, החוק מטיל מגבלות על מונופול.
 
מסיבה זו, וכדי להגן על הצרכנים, החוק מטיל מגבלות על מונופול.

תפריט ניווט