מדבריות האקליפטוס

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מדבריית אקליפטוסים כקטע מיער חורשים המלאכותי הכולל אקליפטוסים במקטע חד מיני המדכא צמיחה של כמעט כל צמח סמוך, דרך אללופתיה.

מדבריות האקליפטוסים הוא כינוי ליערות מדבריים אשר נפוצים במידה רבה בתחום מדינת ישראל (אך גם בכמה מדינות אחרות) וכוללים רק או בעיקר מין אחד או יותר של סוג העץ אקליפטוס באופן הגורם לאללופתיה חריפה ומכך לדיכוי של סוגי צמחים רבים אחרים בתחומם (ובזה גם סוגי עצים רבים).

מדבריות אקליפטוס נוצרו בארץ ישראל בתקופות שונות על ידי גופים שונים החל מתקופת המנדט הבריטי על ארץ ישראל ועד לשנות ה-50 של המאה ה-20.

המונח שאוב ממונח קרוב - מדבריות האורן המתאר את הדעה לפיה חלק ניכר מן היערות בישראל, שניטעו על ידי קרן קיימת לישראל מעת הקמתה ועד לאמצע שנות ה-2000 לערך, כוללים בעיקר רק שני סוגים של עצים - אורן - בעיקר מן המין אורן ירושלים שהוא אנדמי לארץ ישראל וברוש - בעיקר מן המין "ברוש מצוי" שגם הוא אנדמי לארץ ישראל, כאשר לפי דעה, נזנחו לכאורה יותר מדי מינים אנדמיים אחרים כך שהיערות שנוצרו אינם אקולוגיים דיים ומתפקדים כ"יערות מדבריים".

באופן אירוני וללא כל ביקורת על קק"ל (ועוד טרם הקמתה למעשה) נגרם מצב נוסף של "מדבריות עצים" שניתן לכנות "מדבריות האקליפטוסים" בשטח ארץ ישראל ובקרבתה.

המחולל העיקרי של מצב מדבריות האקליפטוסים כמו גם יערות מדבריים אחרים הוא תהליך האללופתיה.

הסיבה לשתילת חורשות חד מיניות של אקליפטוסים

יערות האקליפטוס בישראל שהם ככלל חד מיניים, הם יערות שנשתלו מסיבות פרקטיות עוד לפני קום המדינה ועל ידי גופים שונים שיישבו את ארץ ישראל, וזאת במטרה רפואית; בעבר ארץ ישראל הייתה רווייה בביצות שגרמו לשיעורים גבוהים של חרקים ארסיים כגון יתושים ארסיים שהתרבו באותן ביצות וגרמו למחלות שונות כגון מלריה לאוכלוסייה שהלכה וגדלה בארץ.

סוג האקליפטוס הובא לאזור הלבנט על ידי הבריטים (קיימת מחלוקת על ידי מי בדיוק ומתי) מיבשת אוסטרליה, אשר בה הוא אנדמי.

תופעת "מדבריות האקליפטוסים" מיוחדת בישראל בשל שתילה מאסיבית חד-מינית; באוסטרליה למשל שם סוג האקליפטוס הוא רק סוג אחד מתוך סוגים רבים בחורש טבעי (ממוזג או טרופי) לא סביר למצוא מדבריות כאלה.
בישראל זה נובע למשל מקצב חילוף העלים המהיר של האקליפטוסים בעיקר בפזורה חד-מינית (אללופתיה) אשר "חונק" את הקרקע ומונע מצמחיה אחרת לצמוח בקרבת האקליפטוסים (שלא בחורף) וכן מסיבה נוספת של היותם של עצי אקליפטוס מייבשים מאוד את השטח בו הם גדלים (ספיגה מרובה של מים מן הקרקע שבישראל יחסית יבשה ממילא בשל מיעוט משקעים במאות השנים האחרונות עד לכתיבת ערך זה).

ראו גם

Stub general.png ערך זה הוא קצרמר. אתם מוזמנים לתרום לאקו-ויקי ולהרחיב אותו.