כלכלה עירונית

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כלכלה עירונית (באנגלית: Urban Economics) או כלכלה אורבנית היא תחום מחקר בכלכלה המתמקד באיזורים עירוניים. ככזו היא משתמשת בכלים כלכליים כדי לחקור נושאים עירוניים כמו פשיעה, חינוך, תחבורה ציבורית, דיור, ומימון של ממשל מקומי. באופן צר יותר, כלכלה עירונית היא ענף במיקרו-כלכלה שחוקר את המבנה המרחבי ואת המיקום של משקי בית ושל פירמות. הכלכלה העירונית מתמקדת ביחסים בין השחקנים הכלכליים ואת ההשפעות המרחביות על יחסים אלה, כדי להבין את התמריצים הכלכליים שנמצאים בבסיס של המבנה, התפקוד והפיתוח של ערים.

חלק ניכר מהניתוח של הכלכלה העירונית מסתמך על מודל מסויים של מבנה עירוני מרחבי, "מודל העיר בעלת המרכז היחיד" (Monocentric city model) שפותח בשנות ה-60 של המאה ה-20 על ידי William Alonso, Richard Muth, ו-Edwin Mills. במודל זה קיימת עיר שהיא בצורת דיסקה ובמרכזה רובע עסקים וסביבו איזורי מגורים והוא משמש כנקודת פתיחה לכלכלה העירונית. עם השנים המודל הפך חלש יותר בעקבות פרבור הערים וכך להתרחקות עובדים ממקומות העבודה שלהם ולאפקט הבייגלה שביזר את מרכזי התעסוקה והמסחר.

הרציונל המרכזי של קיום ערים (על פי הוגים מהזרם של עירוניות מתחדשת), הוא היכולת של אנשים לפגוש אנשים אחרים בצורה קלה ומהירה, ולהחליף איתם סחורות, יכולות ורעיונות. היבט זה של ערים, גורם להן לתפקד טוב יותר יחסית לצורות אחרות של ארגון במרחב כמו פרבר או אוסף כפרים.

הצורות האחרות של הכלכלה הנאו-קלאסית מתעלמות מיחסים מרחביים בין פרטים ובין ארגונים. היבטים מרחביים כמו אופן הארגון של מגורים או מסחר במרחב, נעדר מהכלכלה המרכזית (כלכלה נאו-קלאסית כמו גם זרמים אחרים כמו כלכלה קיינסיאנית), שמניחה באופן משתמע כי אין השפעה של צורת הפריסה הגאוגרפית על ביצועי הכלכלה, או לחלופין שעלות התחבורה והתובלה או השפעות אחרות הנובעות ממיקום גאוגרפי (היבטים כמו ידע, גישה למשרות, השכלה וסחורות) הן אפסיות. דבר זה הוא היבט אחד של תופעה רחבה יותר שבה כלכלת הזרם המרכזי מתעלמת מהיבטים פיזיים חשובים שמשפיעים על ביצועי הכלכלה - כמו זמן, אנרגיה זמינה, שטח ומרחב. זאת בניגוד לכלכלה אקולוגית וכלכלה ביו-פיזית שמנסות להכליל בתוכן היבטים פיזיים אלה.

מבוא

כלכלה עירונית מעוגנת בתאוריות מיקום של Johann Heinrich von Thünen ואחרים שהחלו את התהליך של אנליזה מרחבית כלכלית. היבט מרכזי בחקר הכלכלה הוא כיצד מקצים משאבים המצויים במחסור, וכלכלה עירונית שואלת כיצד מקצים משאבים במרחב ביחס לאיזורים עירוניים. כגון היכן כדאי לחברות מסחריות למקם סניפים שלהן וכיצד הן עושות זאת. מחקרים אחרים מתייחסים לערים כאל מרכזים של פעילות כלכלית ושואלים שאלות לגבי מיקום, גודל והיבטים אחרים של הערים והקשרים שלהן לכלכלה.

הרבה שאלות של כלכלה מרחבית ניתנים לבחינה במסגרת של כלכלה עירונית או כלכלה איזורית שכן חלק מהתופעות הכלכליות משפיעות בעיקר על איזורים עירוניים וחלק מהם מפוזרות על פני שטח גדול בהרבה. Arthur O’Sullivan מאמין כי ניתן לחלק את הכלכלה העירונית לשישה נושאים עיקריים: כוחות שוק הפועלים בהתפתחות של ערים, שימושי קרקע בתוך ערים, תחבורה עירונית, בעיות עירוניות ומדיניות ציבורית, מדיניות דיור ומדינות ציבורית. וכן מיסוי והוצאות של ממשל מקומי.

כוחות שוק בהתפתחותן של ערים

כוחות שוק בהתפתחותן של ערים מתייחס לשאלות כיצד החלטות מיקום של פירמות ושל משקי בית גורמים להתפתחות של ערים. האופי וההתנהגות של שווקים תלויה במידה מסויימת במיקום שלהם, ולכן ביצועי השוק תלוים במידה חלקית בגאוגרפיה. אם פירמה ממוקמת באיזור גאוגרפי מבודד, הביצועים שלה יהיה שונים יחסית לפירמה שממוקמת באיזור מרכזי. החלטות מיקום של פירמות ושל משקי בית יוצרות ערים שונות בעלות הבדלים בגודל ובמבנה הכלכלי שלהן. כאשר יש מצב של קיבוץ תעשיות, כמו תעשיית הצמיגים בתחילת המאה ה-20 או עמק הסיליקון, הם מייצרים איזורים עירוניים עם פירמות דומיננטיות וכלכלה ייחודית.

על יד התבוננות בהחלטות מיקום של פירמות ומשקי בית, כלכלן עירוני יכול להבין מדוע ערים מתפתחות במיקום מסויים, מדוע חלק מהערים הן קטנות ואחרות גדולות, מה גורם לצמיחה כלכלית ולמיתון בעיר, כיצד הממשל המקומי משפיע על צמיחה כלכלית. בגלל שכלכלה עירונית עוסקת בשאלות הקשורות לכלכלה של עיר, מודלים וטכניקות בתוך השדה מיועדות בעיקר לבחינת תופעות שתחומות בעיקר בתוך גבולות של עיר אחת או מטרופולין אחד.

ראו גם

קישורים חיצוניים