יוזמת הדיווח העולמית
יוזמת הדיווח העולמית (באנגלית: Global Reporting Initiative ובקיצור: GRI) הוא ארגון לקביעת סטנדרטים בתחום כתיבה של דו"חות אחריות חברתית סביבתית, הקרויות דיווחי קיימות. דו"ח קיימות היא פעולה בה ארגון מדווח באופן פומבי על הביצועים הכלכליים, הסביבתיים והחברתיים שלו. נכון לשנת 2007 ה-GRI הוא הסטנדרט העולמי דה פאקטו לדו"חות אלה. למעלה מ-1,000 ארגונים ב-60 מדינות משתמשים בהנחיות כדי להפיק את דו"חות האחריות חברתית סביבתית שלהם. סוגי הארגונים המדווחים כוללים תאגידים עסקיים, סוכנויות ציבוריות, פירמות קטנות יותר, ארגונים לא ממשלתיים, קבוצות תעשייה ועוד.
הרעיון מאחורי GRI הוא לעודד שקיפות בנושאים כמו פליטה של גזי חממה, התנהלות סביבתית וחברתית ועל ידי כך לתמרץ חברות להשתפר בתחומים אלה. דבר זה נקרא שקיפות ירוקה, שקיפות תאגידית או אחריות חברתית של תאגידים.
התמריץ של תאגידים עסקיים לחשוף מידע על עצמם הוא שקיפות כלפי המשקיעים שלהם. תאגיד שמציג רק את הנתונים הכספיים שלו לא נותן למשקיעים את כל המידע. תחומים חשובים כמו חשיפה לסיכונים סביבתיים, סיכונים תפעוליים, או השם של החברה לא מופיעים בדו"חות אלה. GRI אמור לתת למשקיע מידע רב יותר בהקשר של נושאים אלה. ככל שיותר ארגונים מאמצים דיווח כזה, ארגונים שלא מאמצים אותו מעידים בעצם על התנהלות בעייתית שלהם בתחומים אלה, ואמורים להרתיע את המשקיעים.
מבחינת יעילות כלכלית, דו"חות הקיימות מעודדים קיום של מידע מלא בשוק, דבר שאמור לעודד תפקוד יעיל יותר של שווקים.
בשנת 1993 כ-100 חברות דיווחו על אחריות חברתית. ב-1999 עמד נתון זה על 500. בשנת 2003 הופקו כ-1,500 דו"חות ובשנת 2007 הצפי הוא למעל 1,700 דו"חות. סה"כ הופקו עד נובמבר 2007 מעל 13,000 דו"חות, על ידי 3,600 חברות.
יתרון משמעותי של דיווחי GRI הוא קיום של סטנדרט בינלאומי שמאפשר השוואה בין חברות וארגונים שונים. אבל דבר זה יכול להיות גם חסרון שכן במדינות שונות יש רגישויות שונות לנושאים שונים. הדור השלישי של דיווחי ה-GRI מכיל נספח עם הערות מקומיות.
קבוצה ישראלית של כ-40 נציגים מהתעשייה ומארגונים ירוקים התכנסה כדי להעיר הערות על הדו"ח בהתאמה למצב בישראל והגישה טיוטה לעיון הציבור בנובמבר 2007. ניתן לעיין בטיוטה כאן.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- יוזמת הדיווח העולמית בוויקיפדיה האנגלית
- כריסטינה בורץ,דיווח על זיהום אוויר טוב לעסקים, הארץ, נובמבר 2007