הקפה מוסרי, השוקולד ירוק
הקפה מוסרי, השוקולד ירוק היא כתבה על יוזמה של פעולה ירוקה להבאת מוצרי סחר הוגן לישראל
האופנה האירופית של סחר הוגן מגיעה לארץ: בתל אביב ובירושלים מוצעים למכירה שמן זית וקפה שיוצרו בלי לנצל עובדים. גם מי שלא היו ב-Live 8 שלשום, יכולים לשתות קפה משובח ולהרגיש שהם מצילים קצת את העולם
מאת תמרה טראובמן פורסם בהארץ 4.7.2005 [1]
"אתם רואים את כוס הקפה הזאת?" שאל קרישנמורטי פושנאפאט והרים את הספל שלידו, "אתם שותים עוני". פושנאפאט סיפר על הקפה, שהיה לאחת התעשיות הנצלניות ביותר בעולם, בבית קפה מאולתר בפסטיבל האקטיוויזם האחרון ברמלה. שם כל הקפה שהוגש היה מסוג אחר, קפה שיוצר בסחר הוגן.
פושנאפאט, המכנה את עצמו בקיצור פוש, עומד בראש הקמפיין של "אוקספאם", ארגון צדקה שבסיסו באנגליה, שהוא חלק מתנועה עולמית לקידום סחר הוגן בעולם וקץ העוני. לפני כשלושה שבועות בא פוש לישראל לרגל השקת הקמפיין לסחר הוגן על ידי הסניף המקומי של אוקספאם.
לכאורה דווקא נראה שעסקי הקפה מעולם לא היו טובים יותר: אספרסו-ברים מציעים מגוון גדל של משקאות קפה, ניחוח הקפה עולה מכל מקום - מתחנות רכבת ועד חנויות ספרים. השוק, הנשלט על ידי ארבעה תאגידי ענק ?(בראשם קראפט ונסטלה?), מניב כל שנה הכנסות של עשרות מיליארדי דולרים. אלא שכל הפריחה הזאת פוסחת על המגדלים. למעשה, צמיחתו של שוק הקפה גורמת להם להיות עניים עוד יותר: התאגידים מאלצים אותם למכור את פולי הקפה במחיר זעום עד כדי כך, שלעתים הוא אינו מכסה את עלות הגידול. מחיר הקפה כיום הוא הנמוך ביותר ב-30 השנים האחרונות, ומבחינה ריאלית שווה למחירו לפני 100 שנים. הסיפור הזה, מדגיש פוש, פוגע ישירות ב-25 מיליון מגדלי הקפה וב-100 מיליון בני האדם התלויים בהם למחייתם.
כוח להעלים את העוני שק של פולי קפה עובר ידיים רבות עד הגיעו למדפים. אוקספאם עקבה אחרי השרשרת הזאת. בתחילתה נמצא החקלאי, שמוכר קילו פולים ב-14 סנט. מתווכים ויצואנים מקומיים מרוויחים על הקילו הזה סנטים אחדים. הקפה נמכר מהמדינה הענייה שבה גודל בפחות מדולר. כאשר הוא מגיע למדפי הסופרמרקט במערב, הוא נמכר ב-26.4 דולר בממוצע.
"גלובליזציה היא כוח טוב", אומר פוש, "אבל אי אפשר שרק קומץ ירוויח. מסחר בינלאומי הוא טוב, אבל צריך להסיר את המגבלות. אין להציב תנאים שלא יאפשרו למדינות העניות להגשים את הפוטנציאל שלהן".
אבל חוקי הסחר שקבעו המדינות העשירות מציבים חסמים בלתי אפשריים למדינות העניות. כך, למשל, לעתים תשלומי המכס גבוהים פי ארבעה מאלה הנדרשים מהמדינות העשירות. כלל חסמי הסחר עולים למדינות העניות 100 מיליארד דולר בשנה - כפליים מסכומי הסיוע שהן מקבלות.
"לסחר העולמי יש הכוח להעלים את העוני", אומר פוש. לפי נתונים שהפיקה אוקספאם ממידע של ארגון הסחר העולמי ?(WTO?), אם המדינות העניות היו מגדילות את היצוא שלהן בעולם באחוז אחד בלבד - היו 128 מיליון בני אדם יכולים להיחלץ ממעגל העוני.
באירופה סחר הוגן הוא כבר אופנה. הוא גם עילה מרכזית לקונצרט המחאה Live 8 שהתקיים שלשום לקראת הפסגה של מנהיגי המדינות העשירות. ביקור בחנויות מזון בלונדון, למשל, מגלה שלל מוצרי סחר הוגן. המגוון גדול במיוחד בחנויות של אוקספאם ובחנויות צדקה אחרות המפוזרות ברחבי אנגליה, אך קיים גם בסופרמרקטים כמו סיינסבריז, רשת המרכולים השנייה בגודלה באנגליה. בחנויות הרשת אפשר למצוא תה, כמה סוגי קפה ובננות מקואופרטיווים דמוקרטיים במרכז אמריקה. מדף שלם מוקדש לשוקולד.
במקום שהבנק ירוויח בישראל החל באחרונה ארגון "פעולה ירוקה", בשיתוף עם הסניף המקומי של אוקספאם, לשווק שמן זית וקפה שיוצרו בסחר הוגן. המוצרים שמשווקת פעולה ירוקה נמכרים כרגע ב-14 נקודות מכירה, ואחרות אמורות להיפתח בהמשך. בתל אביב-יפו נמכרים המוצרים, בין היתר, בסלון מזל, בקפה ארנה ואלה, בביסטרו ג'וז ולוז, בחנות קום איל פו ובקפה יאפא, ובירושלים - במשרד של "בת שלום" ?(הרשימה המלאה ב-?(http://www.greenaction.org.il.
בקבוק שמן זית עולה 35 שקלים. בתווית על הבקבוק נכתב "זה לא שמן זית - זה סחר הוגן". המוצר אינטימי, לא כמו מוצרי פס הייצור הרגילים. התווית מספרת את סיפורו של נאזי שלעבי, חקלאי ממסחה. שלעבי קיבל מ"פעולה ירוקה" הלוואה ללא ריבית, המאפשרת לו לגדל את זיתיו למרות הקשיים שעורמות גדר ההפרדה העוברת על אדמות משפחתו, התנכלויות של מתנחלים וגם ריביות בנקאיות. התשלום מראש בעד סחורה עתידית הבטיח שהרווחים שייווצרו יאפשרו לו להתקיים ולא ילכו, כמו תמיד, לבנק. הוא נמנע מהעסקה נצלנית של עובדים וגם אינו מתפשר על האיכות. שמן הזית שלו מיוצר בגידול אורגני, נבדק בבדיקות מעבדה וסווג בדרגת "כתית מעולה".
אשר לקפה שמשווקת פעולה ירוקה, זהו אספרסו מזן ערביקה, שגודל ללא שימוש בחומרי הדברה על ידי קואופרטיב של אנשי הארוהקו מסיירה נוואדה בקולומביה. מחירו 32 שקלים ל-250 גרם. קפה נמס אורגני, שמיוצר מפולים שגידלו חקלאים בקואופרטיבים כפריים בטנזניה, נמכר ב-28 שקלים. פעולה ירוקה בודקת גם אפשרות למכור זעתר מקואופרטיב של נשים פלשתינאיות מאזור ג'נין.
"אלה מוצרים שיש מאחוריהם תפישת עולם", מסביר אבי לוי, מנכ"ל הארגון. "זה סוג חדש של אקטיביזם בישראל, סוג של עשייה במציאות, של ייצור אלטרנטיבה. במקום לפעול דרך מתווכים ולבקש מנציגינו בממשלה שיפקחו על החברות שיעבדו בסטנדרטים סביבתיים או אנושיים, אתה הולך ומתחיל לייצר ולשנות את השוק, לשנות את השיטה בעצמך. ברגע שמספיק אנשים יעשו את הדברים האלה באופן אישי, הדברים ישתנו בפועל. בעצם, גם כשעושים זאת מעט אנשים, הדברים משתנים בפועל: כי כל אדם שקונה קפה מסחר הוגן לא קונה קפה שעובדים נוצלו כדי לייצר אותו".
לחלום לא עולה כסף לאירופאים חשוב בדרך כלל להצטייר כמוסריים ואכפתיים, אבל האם ישתכנעו גם הישראלים שבעי הקרבות להיחלץ מהאדישות ולתמוך בסחר הוגן? פוש, היפי ששערו ארוך ומכסיף, מתעקש להיות אופטימי. הוא אומר שבזמביה זה הצליח. "אנשים שם אמרו, 'אנחנו כל כך עמוק בבור, שמה זה משנה אם ניקבר עוד קצת'". אבל ארגון מקומי קטן הצליח לשכנע 10% מאוכלוסיית זמביה לחתום על עצומה, הנודדת בעולם במסגרת קמפיין "Make Poverty History" שיזמה אוקספאם. הם תבעו מהממשלה לא להיכנע ללחצי המדינות העשירות ולא להסכים לכללי סחר הדנים אותם לעוני מתמשך. הם גם תבעו לדעת על מה חותמת הממשלה בשמם, וכתוצאה מכך המדיניות מוצגת כיום בוועידות אזרחים המתקיימות באזורים שונים במדינה.
מבחינה זו, בישראל המצב פחות טוב מאשר בזמביה. כיום, לא רק שרוב האזרחים אינם יודעים מהי עמדת ישראל, גם רוב חברי הכנסת אינם יודעים. "הופתעתי שאנשים משכילים מאוד - בהם למשל פעיל למען איכות הסביבה שעוסק בתחום הרדיואקטיביות - לא ידעו מהו ארגון הסחר העולמי", אומר פוש. "על מה הממשלה שלכם חתמה בארגון הסחר העולמי? תשאלו את חברי הכנסת על מה הם חתמו. אולי הם יידעו, אני מנחש שלא. צריך למצוא בפרלמנט סדק שיפתח צוהר צר ובעקבותיו תיפתח הדלת כולה. זה תמיד מתחיל ככה. שכל אזרח יידע על מה הוא חתום, מה ההסכם שיעשו בשמו בהונג קונג בסבב הדיונים הבא של ארגון הסחר. זו שאלה הוגנת ולגיטימית.
"קל מאוד להיהפך לציניים", מוסיף פוש, "אבל לחלום זה דבר טוב. זה לא עולה כסף. קראי לי טיפש, אין בעיה, אבל יש שינוי". לדבריו, כיום כבר 2% מהסחר העולמי נעשה במוצרים שיוצרו בסחר הוגן, והמספרים מצויים במגמת עלייה. בהחלט משהו לחשוב עליו תוך כדי שתיית הקפה.