הון תעשייתי
הון תעשייתי הוא סוג הון הכולל בתוכו מכונות ומפעלים המסייעים למהלך הייצור ומעלים את פריון העובדים. הון, בניגוד לחומרי גלם אינו מתכלה בתהליך הייצור או שהוא עובר תהליך בלייה בקצב איטי בהרבה יחסית לחומרי הגלם עצמם.
הון תעשייתי מכונה לעיתים גם מוצרי הון (Capital goods) או הון ריאלי (Real capital), להבדילו מהון פיננסי - כסף, מניות, פטנטים, מוניטין, בעלות על נדל"ן, ועוד היבטים של מוסדות חברתיים שמקנים לפירמה אפשרות להמיר נכסים אלה לכסף ובאמצעותו לרכוש חומרי גלם, אנרגיה, עובדים נוספים, ייעוץ או הון תעשייתי נוסף. דבר זה שימושי במיוחד בתחום של הנהלת חשבונות.
מאז המהפכה התעשייתית עלה מאוד השימוש בהון תעשייתי על ידי תהליכים שונים כמו מיכון משימות, הקמת פסי ייצור ותהליכי ייצור ולוגיסטיקה שמאפשרים הספקה שוטפת של חומרי גלם ואנרגיה, וקיום של אנרגיה מחצבית שמאפשרת קיום של אקסרגיה לתפעול המנועים והמכונות.
בכלכלה נאו-קלאסית הון תעשייתי הוא שם נרדף להון ואין הבחנה בדרך כלל בין שני הדברים, לדוגמה בפונקציית ייצור קוב-דאגלס. בעשורים האחרונים נכנס מונח חדש בשם הון אנושי כדי לציין סוגי ידע ומידע שמקנים יתרונות בייצור גם ללא תוספת ניכרת של ציוד. ההון האנושי מסביר יצירת ערך כלכלי על ידי מעט ציוד פיזי. דבר זה מאפשר לכלכלנים נאו-קלאסיים להסביר היבטים של מעבר מתעשייה לכלכלת שירותים שמשתמשת פחות בהון פיזי ויותר בהון אנושי.
בכלכלה אקולוגית הון תעשייתי הוא אחד מ-4 סוגים של הון שמאפשרים את הייצור:
- הון תעשייתי - מכונות ומפעלים.
- הון טבעי - מערכות אקולוגיות המספקות זרם חומרי גלם מתחדשים הספקת חומרי גלם ומספקים זרם של שירותי המערכת האקולוגית כמו טיהור אוויר, ייצור חמצן וכו'. כמו כן יש מלאים (מתכלים) של חומרי גלם מתכלים (שאינם הון) - כגון דלק מחצבי וריכוזים גבוהים של מינרלים ושל מתכות.
- הון אנושי
- הון חברתי - מדדים כמו רמת האמון שיש בחברה או מספר הקשרים החברתיים שיש וחוזקם שמאפשרים קיום של ייצור, צריכה, מסחר, קיום רכוש ועוד, וכן תורמים ישירות לרווחה חברתית.
לדעת כלכלנים אקולוגיים כמו הרמן דיילי הניתוח הקלאסי והנאו-קלאסי שמו דגש יתר על הון תעשייתי ולכן מייחסים לו תפוקה שולית ותרומה גדולה מידי לתהליכי הייצור ולרווחה החברתית, כאשר כוללים בו גם תרומות של מרכיבים אחרים. הסיבות לטעות זו נובעות הן מכך שבעבר הון תעשייתי היה מועט וסוגי הון אחרים כמו הון טבעי היו בשפע, והן מסיבות פוליטיות (קונפליקט בין תעשיינים לבין פועלים, בצד זה שלשני הצדדים היה אינטרס במחירי מזון וחומרי גלם נמוכים - קונפליקט מול בעלי האדמות והאיכרים) ובשל אינטרסים כלכליים של תעשיינים או בעלי מכונות שיש להם אינטרס להאדיר את תרומתם לרווחה החברתית.
המונח "הון" מניח בתוכו הנחה של הומוגניות של מרכיבי ההון, כך שרכיב אחד זהה למרכיבים אחרים ואין משמעות לשוני בין סוגי רכיבים שונים או לסדר היחסי שלהם (בניגוד למערכות מורכבות). בעוד דבר זה הוא נכון למדי בהקשרים של הון פיננסי, קשה יותר להסכים על דבר זה בהקשר של סוגי הון אחרים, כולל בהון תעשייתי. לדוגמה כיצד מודדים את כמות ההון שיש לחברה שיש לה טרקטור, סככה ואופניים? כלכלנים נאו-קלאסיים מודדים את כמות הון בערכים כספיים, על ידי הערכה של שווי ההון, אלא שגם לסוג כזה של מדידה יש בעיות שונות - לדוגמה שינוי טכנולוגי יכול לגרום לכך שווי מסויים של מכונה או דרך ייצור יורד גם כאשר המכונה עדיין מתפקדת כבעבר ומסוגלת לייצר אותו זרם של מוצרים בכל זמן נתון. היבטים נוספים של בעיית מדידת כמות ההון הם במסגרת מחלוקת קיימברידג' על ההון.
סוגי הון תעשייתי
- בחקלאות: טרקטורים, קטפות כותנה, מכוני חליבה, מכונות זריעה, קומביינים, תעלות השקייה וצינורות השקייה, מטוסי ריסוס של חומרי הדברה, מפעלים לייצור דשן כימי וחומרי הדברה, מפעלים לייצור קומפוסט.
- בתעשייה: מפעלים, מכונות דפוס, מכונות יציקה, קווי ייצור, מכונות אריזה, ריאקטורים כימיים, תנורים וכבשנים, מדפסות תלת מימדיות ועוד.
- בענף השירותים: מחשבים, רשתות אינטרנט, מודמים, טלפונים, מכונות דפוס, משרדים, חנויות, סופר-מרקטים.
- בענף הבנייה והתשתיות: בולדוזרים, מחפרים, מכבשים, מנופים, מערבלי בטון ועוד.
- בענף התחבורה והתובלה: אוניות מסע לסוגיהן, רכבות, מכוניות, משאיות, קטנועים, מטוסים, אמצעי תובלה בקירור, בתי אריזה ומכונות אריזה.
- תשתיות פיזיות: משרדים, מפעלים, חנויות, כבישים, מסילות ברזל, גשרים, שבילי אופניים, צינורות של מים, גז, נפט, ביוב, קווי חשמל וקווי תקשורת.
- הפקת חומרי גלם ואנרגיה: מכונות כרייה, מכרות, מטחנות, מפעלים להכנת חומרי גלם, אסדות קידוח ומגדלי קידוח, בתי זיקוק, תחנות כוח.
כאשר מסתכלים על מדינה שלמה אפשר לדבר על סוגי הון תעשייתי נוספים שמאפשרים את המשך תפקוד המדינה: מכונות לחימה והגנה כגון מטוסי קרב, טנקים, רובים ואוניות קרב; תשתיות פיזיות לחינוך והשכלה כמו גני ילדים, בתי ספר, ואוניברסיטאות; ותשתיות רפואה כמו בתי-חולים, מרפאות, חדרי ניתוח וכדומה.
רשימת הון תעשייתי להשכרה לפי ענפי תעשייה שונים אפשר לראות לדוגמה באתר של industrial capital group להשכרת ציוד הון [1]