אקוויפר ההר

מתוך אקו-ויקי, מקום מפגש בנושאי אקולוגיה, חברה וכלכלה.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אקוויפר ההר (אקוות ההר) הוא אקוויפר בישראל הנפרס מזכרון יעקב בצפון ועד לבאר-שבע בדרום. זהו מאגר מי התהום הגדול בישראל מבחינת הספק מים שנתי ומבחינת איכות המים. באופן ממוצע, מפיקים כיום מהאקוויפר 600 מיליוני מטרים מעוקבים מים בשנה, שהם שליש מהצריכה הישירה של מים שפירים בישראל, ההפקה המקיימת שמאפשרת מילוי חוזר עומדת על 360 מליוני מטרים מעוקבים בשנה. למרות חשיבות זו, אקוויפר החוף חשוב יותר מאקוויפר ההר בהיבט פוטנציאל אגירת מים רב שנתית.

מבנה וחשיבות

אקוויפר ההר מתחלק לשניים: אקוויפר ירקון-תנינים, המתנקז מכיוון הרי יהודה ושומרון לכיוון הים התיכון, ואקוויפר ההר המזרחי הכולל את אגני השומרון ובית שאן, המתנקז בצד המזרחי של קו פרשת המים הארצית אל בקעת הירדן.

אקוויפר ההר, אקוויפר החוף והכנרת מהווים את המאגרים העיקריים של משק המים בישראל. למרות חשיבותו הרבה כמאגר מים שנתי, יכולת האגירה של אקוויפר ההר קטנה יחסית בהשוואה לאקוויפר החוף - כמה מאות מיליוני מטרים מעוקבים סה"כ, זאת בהשוואה לכ-2 מיליארד מטרים מעוקבים שהם יכולת האגירה של אקוויפר החוף. מסיבה זו יש הסכמה רחבה בקרב אנשי מקצוע על הצורך בשיקום אקוויפר החוף אשר סובל מזיהום מים והמלחת מים.

האקוויפר נמצא מתחת לשכבות גיר סדוקות. ומי גשמים יכולים לכן לחלחל במהירות אל האקוויפר. המים של אקוויפר ההר נשאבים בעזרת מערכת מורכבת של בארות. בשל מבנה הסלעים של האקוויפר הבארות משפיעות זו על זו: שאיבה מבאר אחת מורידה במהירות את מפלס המים בבאר סמוכה.

לפי מקורות, ניתן להפיק מהאקוויפר 350 מיליוני מטרים מעוקבים בשנה [1], לעומת זאת לפי רשות המים, המספר עומד על 600 מיליוני מטרים מעוקבים בשנה [2], ההפרש בין המספרים נובע ככל הנראה מהסיבה ש-360 מליוני מטרים מעוקבים הוא הנתון לשאיבה שמאפשרת מילוי חוזר (באופן ממוצע).

זיהום וגאופוליטיקה

באקוויפר ההר איכות מי התהום טובה, אולם הם חשופים לזיהום קרקע ומים. מבנה הסלעים שמאפשר חלחול מהיר של מים, מאפשר גם לחומרים מזהמים להיכנס במהירות ולזהם את האקוויפר. הגישה למי האקוויפר קשה יחסית לאקוויפר החוף או לכנרת ולכן יש הרבה פחות נתונים ויכולת מעקב רב שנתית אל איכות מי השתייה במאגר. כמו כן, יחסית לאקוויפר החוף יקר יותר לשאוב את המים, ויש צורך להעבירם מרחק רב יותר אל האוכלוסייה.

אקוויפר ההר משתרע מתחת לאזורים שבשליטת מדינת ישראל ומתחת לאזורים שבשליטת הרשות הפלסטינית. דבר זה הופך אותו למקור מים מרכזי לישראלים ולפלסטינים וכן חושף אותו לזיהום משני הצדדים.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • חיים גבירצמן, משאבי המים בישראל, ירושלים תשס"ג (2002)

קישורים חיצוניים

מתוך הספר משאבי המים בישראל

קישורים נוספים