איכות האוויר בבית
איכות האוויר בבית (באנגלית: Indoor air quality) היא איכות האוויר בתוך ומסביב לבניינים ומבנים, במיוחד בהתייחסות לבריאות ולנוחות של הדיירים. פגיעה באיכות האוויר הביתי היא זיהום אוויר ביתי. גורמים שיכולים להשפיע על איכות האוויר הביתי יכולים להיות גזים (כמו פחמן חד חמצני, ראדון, תרכובות אורגניות נדיפות), תוצרים של עישון פאסיבי, חלקיקים נשימים, זיהומים ביולוגים (עובש, חיידקים) או כל גורם דומה שיכול לפגוע בבריאות. השיטות העיקריות להפחתת הזיהום הביתי הן בקרה על מניעת מוקדי זיהום וניטור שלהם, פילטור האוויר ואיוורור החדרים. יחידות מגורים ומשרדים יכולות לשפר את איכות האוויר על ידי ניקיון מחזורי של שטיחים ושל משטחי בדים.
הפגיעה באיכות האוויר משתנה בין מדינות ואזורים שונים. בכפרים של מדינות עניות אחת הבעיות הגדולות היא בישול וחימום בתנורים השורפים עץ, פחם או ביו-מאסה (לדוגמה גללים) וגורמת לעשן עם חלקיקים להיפלט לתוך הבית. דבר זה לבדו הורג מיליוני אנשים בשנה ומהווה אחת הבעיות החמורות של זיהום אוויר בעולם. במדינות מערביות ומדינות מתפתחות כאחד, אחד הגורמים המרכזיים לזיהום אוויר ביתי הוא עישון פאסיבי - לדוגמה מצד עמיתים לעבודה או מצד הורים או קרובי משפחה. בנוסף לכך יש שורה ארוכה של גורמי זיהום נוספים כמו ראדון, פחמן חד חמצני, תרכובות אורגניים נדיפים הנפלטים מבדים וצבעים, אבק, אלרגנים נוספים ועוד.
מקורות הזיהום בתוך מבנים
מקורות לזיהום בתוך בתי מגורים, משרדים ועוד כוללים :[1]
- שימוש בתנורים השורפים דלקים
- עישון טבק על כל צורותיו - כולל סיגריות, סיגרים, נרגילות, מקטרות וכו'. גוררים - עישון פאסיבי ועישון מיד שלישית.
- חומרי בניין וריהוט כולל רכיבים הכוללים אסבסט מתפורר, התקנה של שטיחים חדשים, מוצרי עץ המכילים דבקים וצבעים.
- צבעים מכל הסוגים - כולל צבע על הקירות, בדים, מוצרי עץ, ועוד.
- מוצרי ניקוי, וכן מוצרי היגיינה או תחביבים שונים (כמו ציור, עבודות נגרות, צביעה ועוד).
- מערכות מיזוג או חימום מרכזיות
- עודף רטיבות בבית
בנוסף ייתכנו מקורות זיהום מחוץ לבית אשר מצטברים בבית כולל
- ראדון
- חומרי הדברה
- זיהום קרקע
- מקורות אחרים של זיהום אוויר חיצוני לדוגמה זיהום אוויר מתחבורה וזיהום אוויר תעשייתי
הנזקים הבריאותיים מסוגי מזהמים שונים בבית
שימוש בתנורים השורפים דלקים - תנורי עץ וגזם, תנורי פחם, תנורי נפט, תנורי גז ותנורי ביו-מאסה. התנורים פולטים חומר חלקיקי ופחמן חד חמצני. תנורים השורפים עץ פחם וביו מאסה במדינות עולם עניות הן גורם מוות מרכזי במדינות אלה. וגורמים למוות בטרם עת של מעל 4 מיליון אנשים בשנה. במדינות מערביות כמו ישראל תנורי עץ ואחים גורמים גם כן נזק בריאותי אם כי ברמה נמוכה יותר עקב השימוש הנדיר יותר בהם. חימום בתנורים שורפי דלקים נפוץ יותר בבתים ודירות באזורים קרים כמו ירושלים, הגליל העליון והגולן.
עישון טבק - גורר עישון כפוי גלוי ובנוסף אליו עישון סמוי בדמות עישון מיד שלישית. נכון לשנת 2015 מעריך משרד הבריאות של מדינת ישראל כי כ-8,000 ישראלים נפטרים מדי שנה כתוצאה מתחלואה שנגרמה מעישון, ומתוכם כ-818 מתו עקב עישון פסיבי - עישון כפוי. [1]
תרכובות אורגניות נדיפות הן מזהם חשוב בתוך הסביבה הביתית והמשרדית. תרכובות כאלה נפלטות מצבעים, חומרי ניקוי, מעכבי בעירה, חומרים לשימור העץ, מוצרי קוסמטיקה, דבקים, בגדים שחזרו מניקוי יבש ועוד. סוכנות ההגנה על הסביבה של ארצות הברית מצאה כי הריכוז של VOCs באוויר שבתוך בתים גבוה בין פי 2 עד פי 5 ביחס לריכוזם באוויר הפתוח. במהלך פעילויות מסויימות, ריכוזי התרכובות יכולים להגיע לריכוז של פי 1000 מזה שבאוויר הפתוח.
ראדון - גז רדיואקטיבי הנפלט מהקרקע ומחומרי בנייה כגון בטון, ועלול להצטבר במרתפים בקומות הקרקע, ובחדרים לא מאווררים, במיוחד בממ"דים. מבנים צמודי קרקע הם בעלי פוטנציאל גבוה יותר לחשיפה, במיוחד בחורף כאשר הבית אטום והחום בבית יוצר אפקט יניקה של אוויר מהקרקע.[2] . ראדון הוא גורם מסרטן מסוכן אשר גורם לכ-10% מהתחלואה בסרטן ריאות (הגורם הראשון לסרטן זה הוא עישון).[3] בישראל יש בשנים האחרונות עליה בריכוזי גז ראדון במבנים בעיקר בגלל שימוש בחומרי בנייה הפולטים יותר ראדון וכן בגלל איטום טוב יותר של החדרים וכן בגלל בנייה של עוד ממ"דים. למעלה מ-10 אחוזים מתוצאות המדידות בחדרי ממ"ד היו מעל הרף המוגדר מסוכן בהשוואה ל–7 אחוזים בחדרים הרגילים. איוורור של החדרים הוא אמצעי יעיל להקטנת ריכוזי הגז.[4]
נדידת חומרי הדברה הוא זיהום לא מכוון שגורמי חומרי הדברה לישובים, שדות ומערכות אקולוגיות על ידי נדידת רסס של חומרי הדברה ברוח, וסחף של חומרי הדברה בזרמי קרקע עיליים, נחלים ובתנועה של מי תהום. דבר זה יכול להשפיע לרעה על בריאותם של בני אדם.
אמצעים לשיפור האוויר הביתי
שיפור איכות האוויר בבית מבוצעת על ידי שילוב של ניטור והפחתה של מקורות זיהום אוויר, איוורור וסינון האוויר.
הפחתת חשיפה לעישון פסיבי מבוצעת על ידי מניעת עישון, גמילה מעישון וכן אכיפה של חוקים נגד עישון פאסיבי - לדוגמה פינות עישון מחוץ לבניין, הרחק מחלונות וכניסות לבניין. בדומה לסוגים אחרים של זיהום יש חשיבות גדולה יותר למנוע חשיפה של ילדים ועוברים לעישון כפוי משתי סיבות עיקריות. סיבה אחת היא שהגוף שלהם רגיש יותר לזיהום, בגלל שמזהמים עלולים לשבש תהליכים עדינים של התפתחות הילד - לדוגמה משבשים אנדוקריניים. סיבה נוספת היא שעישון בקרבת ילדים עלול לעודד ילדים ונערים להתחיל לעשן בעצמם - שכן אחת הסיבות המרכזיות להתחלת עישון היא ניסיון לחקות מבוגרים קרובים.
הסקה של מבני ציבור ומגורים, צבעים כדוגמת צבעי קיר, חומרי הדברה, חומרי ניקוי, דבקים, מוצרי קוסמטיקה, חומרי בניה וריהוט ועוד פולטים חומרים אורגניים נדיפים.[2] יש להרחיק ככל הניתן מקורות פולטים כאלה מחדרי מגורים ולנסות להעדיף חלופות נקיות יותר. לדוגמה ניקיון ידידותי לסביבה במקום ניקיון עם מוצרי ניקיון מסוכנים. שימוש בצבע אקולוגי במקום צבעים מסוכנים יותר. העדפה של ריהוט ירוק שמכיל פחות רעלים בתוכו וכן צבעי בדים אקולוגיים ועוד. במקרה ואין אפשרות לבחור מוצר פחות מזיק יש לוודא כי אנשים, במיוחד ילדים, לא ישנים בחדר עם חומרים הפולטים אדים המכילים חומרים אורגניים - לדוגמה על ידי איוורור מאסיבי של רהיטים או קירות חדשים בימים הראשונים.
ראו גם
- תסמונת הבניין החולה
- עישון פסיבי
- עישון מיד שלישית
- זיהום קרקע
- חומר חלקיקי
- תרכובות אורגניות נדיפות
- השפעות בריאותיות של זיהום אוויר
- בנייה ירוקה
קישורים חיצוניים
- איכות האוויר הביתי בוויקיפדיה האנגלית
הערות שוליים
- ^ דו”ח שרת הבריאות על העישון בישראל 2015, משרד הבריאות
- ^ חומרים אורגניים נדיפים שאינם מתאן, משרד הבריאות ומשרד הסביבה, 2014