דמוקרטיזציה עולמית
דמוקרטיזציה עולמית היא תהליך חברתי ארוך טווח שבו יותר ויותר אנשים ארגונים ומדינות מאמצים ערכים דמוקרטיים (כמו זכויות אדם) דוגלים במוסדות חברתיים שמתנהלים בשיטות דמוקרטיות יותר ובמיוחד מדינות דמוקרטיות. ניתן להבחין בתהליך כזה על פני כ-300 השנים האחרונות, בשנת 1800 רק אחוז קטן מאד מהאנשים בכדור הארץ חיו במדינות דמוקרטיות - רק תושבי ארצות הברית - וגם דמוקרטיה זו הייתה פגומה במובנים רבים (זכות הצבעה רק לגברים לבנים, עבדות של שחורים, העדר זכויות אדם רבות). בשנות ה-2000 כמחצית מתושבי העולם חיים במדינות דמוקרטיות, כולל מדינות כמו הודו, אינדונזיה, ארצות הברית, יפן ועוד.
תהליך הדמוקרטיזציה של מדינות אינו תהליך שנע רק בכיוון אחד, הוא נתקל בקשיים שונים על רקע לאומנות, גזענות, מלוכנות ורצון של אנשים במנהיגים חזקים וחדשנות נגד זרים או בגלל בעיות שחיתות בדמוקרטיה. כך מדינות שהיו דמוקרטיות במשך מספר שנים עלולות להתדרדר חזרה לשלטון דיקטטורי או להיקרע בגלל מלחמת אזרחים. דוגמאות לדבר זה התקיימו באיטליה ובגרמניה בשנות ה-30 של המאה ה-20, ברוסיה תחת שלטון פוטין בשנות ה-10 של המאה ה-21, טורקיה של ארדואן ועוד. במדינות אלה יש תהליכים כמו התנגדות לזכויות אדם, התנגדות של השלטון לעיתונות חופשית, דיכוי הפגנות ועוד. כמו כן בשנות ה-20 של המאה ה-20 דמוקרטיות רבות, כולל דמוקרטיות וותיקות כמו ארצות הברית או בריטניה נמצאות במשבר דמוקרטי, עם תהליכים כמו ירידה באמון בממשלה, בעיתונות ואמונה גדולה של יותר אנשים בתאוריות קונספירציה.
תהליך הדמוקרטיזציה של מדינות שלמות ושל מוסדות חברתיים בתוך המדינות האלה או של ארגונים בין לאומיים, משולב ותומך בתהליכים ארוכי טווח אחרים כמו תיעוש, קפיטליזם, צמיחה כלכלית, גלובליזציה כלכלית תרבותית פוליטית, התנגדות לגזענות, ביטןל העבדות, פמיניזם התפתחות הליברליזם [המהפכה המדעית|התפתחות המדע]] והתחזקות התפיסות של סביבתנות וקיימות עוד.
קיים קשר בין סחר בין לאומי והשקעות בין לאומית לבין דמוקרטיזציה של מדינות - מדינות דמוקרטיות הן באופן כללי פחות תוקפניות, במיוחד כאשר הן מתייחסות למדינות דמוקרטיות אחרות. ולכן קל יותר לפתח קשרי מסחר. כמו כן סחר בינלאומי עשוי לעודד מעבר של רעיונות וקשרים בין אנשים ולהפחית תמיכה בדברים כמו מלוכנות או תוקפנות מול מדינות או אנשים אחרים. מדינות שנוטות יותר לדיקטטורה הן מדינות שנוטות יותר גם לשנאת זרים, גזענות ורחוקות יותר מרעיונות כמו סובלנות דתית.
תהליכים של הגירה גם קשורים לגלובליזציה אבל יש להן השפעות שונות - בטווח של עשרות שנים הגירה כזו עלולה לגרור התגברות של שנאת זרים, בטווחים ארוכים יותר היא יכולה לפעמים לעודד התקרבות תרבותי. אם יש שמירה על זכויות אדם והענקת זכויות אלה למהגרים, הם נוטים בהמשך להשתלב בחברה ודבר זה מקשה על שנאת זרים ועל נטיות לאומניות עקב נישואים בין אוכלוסיות שונות ועקב חיים משותפים ללא אלימות.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אבולוציה של הדמוקרטיה בעולם, סרטון ביוטיוב
- דמוקרטיזציה בוויקיפדיה העברית