בית חולים אקולוגי

בית חולים אקולוגי הוא בית חולים הפועל להקטין את ההשפעות הסביבתיות שלו ולהגדיל את הקיימות שלו על ידי הקטנת טביעת הרגל האקולוגית. לבתי חולים רגילים יש השפעה סביבתית ניכרת, בעיקר עקב צריכה גבוהה של אנרגיה על מיזוג ותפעול אנרגטי אינטנסיבי, בגלל צריכת מוצרים, עלויות סביבתיות של בנייה ויצירת סוגים שונים של זיהום

הערכת טביעת רגל אקולוגית לבית חולים

טביעת רגל אקולוגית היא מתודולוגיה בניסיון להבין את ההשפעה הסביבתית של מערכת כלשהי. בשיטה זו מכמתים את ההשפעות הסביבתיות לכדי נתון אחד של שטח אקולוגי אשר ידרש כדי להתמודד עם הזיהום או כדי לחדש משאבים מתחדשים.

מקורות ההשפעה הסביבתית של בתי חולים כוללים את ההשפעות הבאות:

  • שימוש ישיר באנרגיה לשם מיזוג (במדינות חמות), איוורור, וחימום וכן לשם תאורה, תפעול ציוד רפואי ומחשוב, ציוד חיטוי, מכבסות, ושירותי הסעדה. רוב האנרגיה הזמינה לנו כיום מקורה בדלק מתכלה שיוצר בעיות של דלדול מקורות אנרגיה, זיהום אוויר והתחממות עולמית.
  • צריכת מוצרים מתכלים כמו חיתולים, כפפות חד פעמיות, חומרי חיטוי, תחבושות, ביגוד, אבקות כביסה, תרופות. ייצור המוצרים כרוך בצריכת אנרגיה, מים ומשאבים ובייצור זיהום רב. והפטרות מהמוצרים יוצרת בעיות פסולת וזיהום.
  • זיהום הנגרם במהלך מחזור החיים של תרופות, חומרי חיטוי וחומרי הדברה. פסולת רבה של בתי חולים ומפעלי תרופות היא מסוכנת בגלל תכולת תרכובות כימיות וביולוגיות ועוברת למתקני פסולת מסוכנת כמו זה שברמת חובב.
  • זיהום ביולוגי בבתי חולים וכן תרומתם הישירה (שימוש) והעקיפה (פסולת) לפיתוח עמידות לאנטיביוטיקה
  • חשיפה לסוגי קרינה רדיו-אקטיבית ולחומרים מסרטנים המצויים בבתי חולים, הדבר בעיקר משמעותי כסיכון תעסוקתי לצוות הרפואי.
  • תסמונת הבניין החולה - השפעות של אפשריות איוורור לא נכון, סוכנים ביולוגים ושל חומרים נדיפים על בריאות הצוות והחולים.
  • עלויות סביבתיות של ציוד לא מתכלה - לדוגמה השפעות סביבתיות של מחשוב.
  • עלויות סביבתיות של בנייה ושל תפעול ציוד הבניין, כמו מערכות המיזוג, מערכות המים, לחץ אוויר וכו'.

מחקר שנערך בשנת 2001 על בית חולים קנדי קטן, Linones gate, שבו כ-590 מאושפזים, מצא כי הוא יצר טביעת רגל אקולוגית בגודל 2980 הקטר - שטח גדול פי 739 משטחו של בית החולים עצמו, או שטח של 4.9 הקטר למאושפז [1]. הערכה זו כללה בעיקר התייחסות לכילוי חומרי גלם ולצריכת אנרגיה, וללא התייחסה לזיהום.

85% מטביעת הרגל האקולוגית של בית החולים הייתה עקב צריכת אנרגיה. מחקר קודם מצא נתון נמוך יותר של 50%. עם זאת, המדרך האנרגטי של בית החולים חושב לגבי גז טבעי וכוח הידרו-אלקטרי שהיו מקורות כוח לבית החולים. שימוש בדלק מחצבי אחר כמו פחם לדוגמה, ששימש בעבר להפקת רוב החשמל בישראל, ועדיין מייצר אחוזים גבוהים של חשמל, היה מניב מדרך רגל אקולוגי גבוה יותר.

הקושי העיקרי במחקר על בית חולים הוא להעריך את זרמי החומרים הנכנסים והיוצאים אליו. הזרמים הנכנסים כוללים בעיקר את ההספקה הרפואית. למרות קושי זה נמדדו כמה זרמים. להלן כמה נתונים על זרמי חומרים ומוצרים במשך שנה אחת:

  • 1.7 מיליון זוגות של כפפות חד פעמיות, שתרמו לזרמי הפסולת 6.5 טונות של נייר, 7.8 טונות של לטקס, ו-21 טונות פלסטיק. מתוך כמות זו רק 26 אלף זוגות היו כפפות סטריליות.
  • 135 אלף חיתולים חד פעמיים למבוגרים, ו-31 פדים חד פעמיים למניעת בריחת שתן. דבר זה מקביל לחיתול אחד ביום לשני שליש מהמטופלים. דבר זה תרם כ-58 טונות לזרם הפסולת.
  • 6.4 טונות של עטיפות לציוד סטרילי (פוליפרופילן שעוטף ציוד נקי לשימוש באוטוקלאב).

דוגמאות

שלטונות שוודיה החליטו שבמקום לחדש את בית החולים Karolinska שהיה בן 70 שנה, יש להרוס אותו ולבנות אותו מחדש, שכן בנייתו על פי תקנים חדשים תהיה זולה יותר מאשר חידוש. בניית בית החולים צפויה להסתיים ב-2016, ולעלות 1.8 מיליארד יורו. הוא צפוי לצרוך רק חצי מכמות האנרגיה שצורך בית חולים רגיל בגודל דומה.

ראו גם

קישורים חיצוניים